Adaçayını Kurutmanın En İyi Yöntemleri

by baharatdiyari
How to Dry Sage

Adaçayı, çok yönlü bir bitkidir ve özellikle hindi ve diğer kümes hayvanları arasında popülerdir. Aynı zamanda şifalı bir bitkidir ve kurutulduğunda daha kullanışlı hale gelir. Elinizde biraz taze adaçayı varsa, onu kurutmanın en iyi yolları şunlardır:

Size tutarlı bir ürün sağlayacak basit bir adaçayı kurutma yöntemi istiyorsanız, bir gıda kurutucuya yatırım yapabilirsiniz.

Adaçayı yapraklarını durulayın ve kurulayın. Yaprakları aralarında boşluk bırakmaya ve üst üste gelmemeye dikkat ederek raflara yerleştirin. Yaprakların birbirine çok yakın olması veya üst üste gelmesi adaçayının düzgün kurumasını engelleyebilir. Üreticinin zaman ve sıcaklık için önerdiği ayarları izleyin. Adaçayı yaprakları parmaklarınızın arasında kolayca ufalanıyorsa tamamen kuru olduğunu anlayacaksınız.

Havada Kurutma

Adaçayı eski yöntemle de kurutabilirsiniz. Sicim veya lastik bantlarla birbirine bağlanmış dört ila altı adaçayı sapından oluşan demetler yapın ve bunları yüksek sıcaklıklara ve hareketli havaya sahip bir yere asın. Yılın zamanına bağlı olarak adaçayı kurutmak için en iyi yer çatı katı veya kapalı bir sundurma olabilir. Nem alma cihazının açık olduğu bir oda başka bir iyi seçenektir.

Yaprakları aşağıya bakacak şekilde asın. Küf oluşumunu önlemek ve düşen yaprakları toplamak için demetleri kağıt torbalar veya tülbentle kaplayabilirsiniz. Kağıt torba kullanıyorsanız, havanın kolayca geçmesini sağlamak için içine birkaç delik açın.

Fırında Kurutma

Fırın, adaçayı yapraklarını kurutmak için başka bir harika yerdir. Yukarıdaki diğer yöntemlerle aynı kurallara uymak isteyeceksiniz. Adaçayı yapraklarını durulayıp hafifçe vurarak kurulayın. Daha sonra bunları bir fırın tepsisine dikkatlice yerleştirin. Yaprakların arasında boşluk olduğundan ve üst üste gelmediğinden emin olun. Fırını en düşük ayara alıp tepsiyi yerleştirin.

Bu noktadan sonra birkaç seçenek var. Fırını 15 dakika kadar ısıtıp, adaçayı çıkarmadan kapatıp soğumaya bırakabilirsiniz ya da fırın kapağını aralık bırakıp adaçayı yarım saat kadar içeride tutabilirsiniz.

Kapıyı açık bırakmak havanın dolaşmasını sağlar ve fırının aşırı ısınmasını önler. Eşit kuruma sağlamak için yaprakları yarıya kadar çevirin. Adaçayı yaprakları kolayca parçalanmıyorsa işlemi daha kısa bir süre tekrarlayın. Her iki yöntem de size mükemmel şekilde kurutulmuş adaçayı yaprakları sunacaktır.

Mikrodalgada Kurutma

Bitkilerinizi mikrodalgada kurutmak ideal bir yöntem değildir, ancak zamanınız kısıtlıysa işe yarayabilir. Ayrıca az miktarda yaprakla çalışıyorsanız en iyi sonucu verir. Bunu yapmanın en iyi yolu yaprakları saplarından çıkarıp bir kağıt havlunun üzerine koymaktır.

Diğer yöntemlerde olduğu gibi, bunların birbirine değmeyecek şekilde tek bir katmanda olmasını istiyorsunuz. Gerçekten acele ediyorsanız kağıt havluya bile ihtiyacınız olmayabilir. Mikrodalga fırınınızın döner tablası temiz ve kuruysa, adaçayı yapraklarını oraya yayın ve kurutmaya başlayın. Mikrodalgayı yaklaşık 30 saniye yüksek sıcaklıkta tutun, ardından sıcak havayı ve nemi dışarı çıkarmak ve yaprakları çevirmek için kapıyı açın. 30 saniye daha mikrodalgada tutun. Yapraklar tamamen kuruyana kadar bunu yapmaya devam edin.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın