Besin değerini ve lezzetini en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız rokayı hasattan hemen sonra tüketmelisiniz. Elbette bu her zaman mümkün olmuyor. Roka saklamanız gereken durumlarda, lezzetini dikkate almanız gerekecek Çünkü onu diğer yeşilliklerden ayıran temel özelliklerden biri de budur. Ayrıca rokanızı saklamak için hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, onu bir an önce yemenin daha iyi olacağını unutmayın. Rokayı nasıl saklayacağınızı merak ediyorsanız aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun.
Hemen kullanmayı düşünseniz de düşünmeseniz de tüm yeşil yapraklı sebzeleri yıkamak iyi bir fikirdir. Bunları uzun süre saklamak istiyorsanız bu çok önemlidir. Yıkama, yaprakların yüzeyindeki bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur; bu, kahverengi lekelerin, yıkanmamış yapraklarda olduğu kadar çabuk ortaya çıktığını görme olasılığınızın daha düşük olduğu anlamına gelir.
Daha da fazla antibakteriyel koruma sağlamak için rokanızı yıkarken sirke solüsyonu kullanmalısınız. Yaprakları az miktarda sirkeli suda durulayın ve saklamadan önce kurumasını bekleyin.
Buzdolabında
Diğer taze bitkilerde olduğu gibi roka yapraklarını da saklamanın en iyi yolu buzdolabındadır. Yaprakları soğuk ve nemli tutmak istiyorsunuz, ancak çok soğuk veya çok nemli değil. En basit yol, bunları yeniden kapatılabilir bir plastik torbada saklamak ve nem sağlamak için ıslak değil nemli kağıt havlular kullanmaktır; Kağıt havlular ayrıca rokanın kurumasını önlerken ekstra nemi de emecektir. Roka demetlerinizi kağıt havluya sarıp poşetlere koyun.
Bu yöntemle rokayı beş güne kadar taze tutabilirsiniz. Aşırı yoğunlaşmayı önlemek için ek bir önlem olarak plastik torbaya delikler açabilirsiniz.
Dondur onu
Rokanın etkili bir şekilde dondurulması diğer bitkilerde olduğu kadar basit değildir. Ispanak ve benzeri yeşilliklerde tek yapmanız gereken yaprakları haşlayıp poşetlere koyup dondurmak. Aynısını roka ile de yapabilirsiniz ancak sonuçlar ideal olmayacaktır. Dondurulmuş ve sonra çözülmüş rokanın tadı taze ot gibi değildir. Bunun yerine roka yapraklarını dondurmadan önce zeytinyağına koyarak sonuçları iyileştirebilirsiniz. Zeytinyağı kullanımı rokanın lezzetini korumasına yardımcı olur. Rokayı sığ bir kaba koyun ve zeytinyağına batırın. Katı hale geldikten sonra kaptan çıkarın ve daha küçük parçalara bölün. Daha sonra bu parçaları dondurucu torbalara yerleştirebilir ve süresiz olarak saklayabilirsiniz.
Dondurulmuş rokayı, salata gibi çiğ uygulamalar da dahil olmak üzere taze rokayı kullandığınız şekilde kullanabilirsiniz; ancak pizza veya makarna gibi pişmiş yemeklere ayırdığınızda en iyi sonucu verir.
Roka bitkisinin kökleri hala bağlıysa, onu bir bardak veya cam kavanoz gibi bir su kabına dik olarak yerleştirebilirsiniz. Daha fazla koruma için plastik bir torbayla örtün. Bu yöntemi kullanarak en az bir hafta tazeliğini koruyabilirsiniz.
Pesto yap
Rokayı zeytinyağında dondurmanın bir alternatifi, önce onunla pesto yapmak ve sonra onu dondurmaktır. Bazı uzmanlar tarifin gerektirdiği yağın yalnızca yarısını kullanmanızı tavsiye ediyor. Pestonuzu çözdürdüğünüzde diğer yarısını ekleyebilirsiniz.