Roka Nasıl Saklanmalı? Tazelik ve Lezzet İçin İpuçları

by baharatdiyari
How to store arugula

Rokanın besin değerini ve lezzetini en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, onu hasattan hemen sonra tüketmelisiniz. Elbette bu her zaman mümkün olmayabilir. Eğer rokayı saklamanız gerekiyorsa, lezzetini göz önünde bulundurmalısınız çünkü onu diğer yeşilliklerden ayıran temel özelliklerden biri de budur. Ayrıca, hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, rokayı bir an önce tüketmenin daha iyi olacağını unutmayın. Rokayı nasıl saklayacağınızı merak ediyorsanız, aşağıdaki ipuçlarını dikkate alın.

Hemen kullanmayı düşünseniz de düşünmeseniz de tüm yeşil yapraklı sebzeleri yıkamak iyi bir fikirdir. Bunları uzun süre saklamak istiyorsanız bu çok önemlidir. Yıkama, yaprakların yüzeyindeki bakterilerin yok edilmesine yardımcı olur ve bu sayede kahverengi lekelerin, yıkanmamış yapraklarda olduğu kadar hızlı ortaya çıkma olasılığı azalır.

Daha fazla antibakteriyel koruma sağlamak için, rokanızı yıkarken sirke solüsyonu kullanmalısınız. Yaprakları az miktarda sirkeli suda durulayın ve saklamadan önce kurumasını bekleyin.

Buzdolabında Saklama

Diğer taze bitkilerde olduğu gibi, roka yapraklarını saklamanın en iyi yolu buzdolabındadır. Yaprakları soğuk ve nemli tutmak istiyorsunuz, ancak çok soğuk veya çok nemli olmamalı. En basit yol, bunları yeniden kapatılabilir bir plastik torbada saklamak ve nem sağlamak için ıslak değil nemli kağıt havlular kullanmaktır; kağıt havlular ayrıca rokanın kurumasını önlerken ekstra nemi de emer. Roka demetlerinizi kağıt havluya sarıp poşetlere koyun.

Bu yöntemle rokayı beş güne kadar taze tutabilirsiniz. Aşırı yoğunlaşmayı önlemek için ek bir önlem olarak plastik torbaya delikler açabilirsiniz.

Dondurarak Saklama

Rokanın etkili bir şekilde dondurulması, diğer bitkilerde olduğu kadar basit değildir. Ispanak ve benzeri yeşilliklerde yapmanız gereken tek şey yaprakları haşlayıp poşetlere koyup dondurmaktır. Aynısını roka ile de yapabilirsiniz ancak sonuçlar ideal olmayacaktır. Dondurulmuş ve sonra çözdürülmüş rokanın tadı taze ot gibi olmaz. Bunun yerine, roka yapraklarını dondurmadan önce zeytinyağına batırarak sonuçları iyileştirebilirsiniz. Zeytinyağı kullanımı rokanın lezzetini korumasına yardımcı olur. Rokayı sığ bir kaba koyun ve zeytinyağına batırın. Katı hale geldikten sonra kaptan çıkarın ve daha küçük parçalara bölün. Daha sonra bu parçaları dondurucu torbalara yerleştirerek süresiz olarak saklayabilirsiniz.

Dondurulmuş rokayı, salata gibi çiğ uygulamalar da dahil olmak üzere taze rokayı kullandığınız şekilde kullanabilirsiniz; ancak pizza veya makarna gibi pişmiş yemeklerde en iyi sonucu verir.

Roka bitkisinin kökleri hala bağlıysa, onu bir bardak veya cam kavanoz gibi bir su kabına dik olarak yerleştirebilirsiniz. Daha fazla koruma için plastik bir torbayla örtün. Bu yöntemi kullanarak en az bir hafta tazeliğini koruyabilirsiniz.

Pesto Yapımı

Rokayı zeytinyağında dondurmanın bir alternatifi, önce onunla pesto yapmak ve sonra dondurmaktır. Bazı uzmanlar tarifin gerektirdiği yağın yalnızca yarısını kullanmanızı tavsiye ediyor. Pestonuzu çözdürdüğünüzde diğer yarısını ekleyebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın