Adaçayı çok yönlü ve son derece aromatik bir bitki. En dayanıklı bitkilerden biridir. Ve bu dayanıklılık, onu birçok şekilde korumanıza olanak tanır; bunların hepsinin, adaçayının lezzetini aylarca bozulmadan tutmak için çeşitli faydaları vardır. Mümkün olan en taze lezzet için adaçayı nasıl saklayacağınızı gözden geçirelim.
Adaçayı buzdolabında saklayın
Taze adaçayı, doğru şekilde saklandığı takdirde buzdolabında bir haftaya kadar dayanabilir. Yaprakları saplardan çıkarın, nemli bir kağıt havluya sarın ve tekrar kapatılabilir bir plastik torbaya koyun.
Diğer bir seçenek ise yaprakları bir kavanoza veya benzeri bir kaba koyup üzerini yağla kaplamaktır. Bu yöntem adaçayı üç haftaya kadar kullanılabilir durumda tutabilir. Her türlü yemeklik yağı kullanabilirsiniz, ancak zeytinyağı en iyi sonucu verir.
Adaçayı kurutma
Adaçayı saklamanın en geleneksel yöntemi onu açık havada kurutmaktır. Bunu yapmak için özel bir ekipmana ihtiyacınız yok, sadece yaprakları güneş ışığından korumanın bir yolu var. Sapları birbirine bağlayın ve demeti, içine delikler açtığınız bir kese kağıdı ile örtün. Delikler havanın torbanın içinden geçmesini sağlar. Adaçayının düzgün kuruması ve küflenmesini önlemek için yeterli havaya ihtiyacınız vardır. Adaçayı demetini kuru, hareketli havanın olduğu bir yere asın. Bulunduğunuz yerin ne kadar nemli olduğuna bağlı olarak adaçayının kuruması yaklaşık iki hafta sürmelidir.
Eğer iki hafta beklemek istemiyorsanız adaçayını fırında da kurutabilirsiniz. Gerçekten ihtiyacınız olan tek şey pilot ışıktır, ancak süreci hızlandırmak için fırınınızı yaklaşık 180 Fahrenheit dereceye çevirebilirsiniz. Adaçayı parşömen kağıdıyla kaplı bir kurabiye kağıdına yayın ve fırına koyun. Aşırı ısınmasını önlemek ve nemin dışarı çıkmasını sağlamak için fırının kapağını hafifçe açık bırakın. Yaklaşık iki saat sonra adaçayınız kuru olmalıdır.
[lasso ref=”amzn-elite-gourmet-efd319-food-dehydrator-5-bpa-free-11-4-trays-adjustable-temperature-controls-jerky-herbs-fruit-veggies-dried-snacks-black” id=”20475″ link_id=”8408″]
Bir gıda kurutucusu aynı zamanda adaçayı kurutmak için de iyi bir iş çıkaracaktır. En düşük sıcaklığa ayarlayın ve adaçayı yaklaşık bir gün kurutun.
Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, adaçayı kuruduktan sonra ufalamalısınız. Bu, daha sert odunsu kısımlardan kurtulmanızı sağlar. Daha sonra adaçayı uzun süreli depolama için paketleyebilirsiniz.
Dondurucu adaçayı
Bu, adaçayı için harika bir yöntemdir çünkü bitkinin taze lezzetini uzun süre korumanıza olanak tanır. Adaçayı dondurmak için birden fazla seçeneğiniz var.
En basit yöntemlerden biri yaprakları dondurucu torbalarda dondurmaktır. Adaçayını yıkayın, yapraklarını kurulayın ve saplarından ayırıp etiketleyip tarih attığınız buzdolabı poşetlerine koyun.
Adaçayı ayrıca buz küpü yöntemini kullanarak da iyi çalışır. Adaçayı yapraklarını doğrayın ve buz kalıplarına koyun. Bölmelere su veya tereyağı ekleyip dondurabilirsiniz. Dondurulduktan sonra tepsilerden çıkarın ve uzun süreli saklama için dondurucu torbalara koyun. Tatlandırmak için bir tabağa bir veya iki küp atın.
Dondurulmuş adaçayı bir yıla kadar saklayabilirsiniz, ancak ilk altı ayda kullanılması en iyisidir.
Adaçayı sirkesi
Bir şişeye üç veya dört dal taze adaçayı koyun, bir bardak kadar sirke ekleyin ve onu iki ila üç hafta boyunca güneşli bir yere koyun. Daha uzun süre beklemesi daha iyidir çünkü adaçayı aroması sirkenin içine daha fazla karışacaktır. Balzamik olmayan sirkelerin çoğunu kullanabilirsiniz, ancak en iyi sonuçları elde etmek için beyaz şarap veya elma sirkesini deneyin.