Adaçayı çok yönlü ve son derece aromatik bir bitkidir. En dayanıklı bitkilerden biridir ve bu dayanıklılık, onu birçok şekilde korumanıza olanak tanır; bunların hepsi, adaçayının lezzetini aylarca bozulmadan tutmak için çeşitli faydalar sağlar. Mümkün olan en taze lezzet için adaçayı nasıl saklayacağınızı gözden geçirelim.
Adaçayı Buzdolabında Saklama
Taze adaçayı, doğru şekilde saklandığında buzdolabında bir haftaya kadar dayanabilir. Yaprakları saplardan ayırın, nemli bir kağıt havluya sarın ve tekrar kapatılabilir bir plastik torbaya koyun.
Diğer bir seçenek ise yaprakları bir kavanoza veya benzeri bir kaba koyup üzerini yağla kaplamaktır. Bu yöntem adaçayını üç haftaya kadar kullanılabilir durumda tutabilir. Her türlü yemeklik yağ kullanılabilir, ancak zeytinyağı en iyi sonucu verir.
Adaçayı Kurutma
Adaçayı saklamanın en geleneksel yöntemi onu açık havada kurutmaktır. Bunu yapmak için özel bir ekipmana ihtiyacınız yoktur, sadece yaprakları güneş ışığından korumanın bir yolu vardır. Sapları birbirine bağlayın ve demeti, içine delikler açtığınız bir kese kağıdı ile örtün. Delikler havanın torbanın içinden geçmesini sağlar. Adaçayının düzgün kuruması ve küflenmesini önlemek için yeterli havaya ihtiyacınız vardır. Adaçayı demetini kuru, hava akışının olduğu bir yere asın. Bulunduğunuz yerin nemine bağlı olarak adaçayının kuruması yaklaşık iki hafta sürebilir.
Eğer iki hafta beklemek istemiyorsanız adaçayını fırında da kurutabilirsiniz. Gerçekten ihtiyacınız olan tek şey pilot ışıktır, ancak süreci hızlandırmak için fırınınızı yaklaşık 180 Fahrenheit dereceye ayarlayabilirsiniz. Adaçayı parşömen kağıdıyla kaplı bir kurabiye tepsisine yayın ve fırına koyun. Aşırı ısınmasını önlemek ve nemin dışarı çıkmasını sağlamak için fırının kapağını hafifçe açık bırakın. Yaklaşık iki saat sonra adaçayınız kuru olmalıdır.
[lasso ref=”amzn-elite-gourmet-efd319-food-dehydrator-5-bpa-free-11-4-trays-adjustable-temperature-controls-jerky-herbs-fruit-veggies-dried-snacks-black” id=”20475″ link_id=”8408″]
Bir gıda kurutucusu da adaçayı kurutmak için iyi bir yöntemdir. En düşük sıcaklığa ayarlayın ve adaçayı yaklaşık bir gün kurutun.
Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, adaçayı kuruduktan sonra ufalayın. Bu, daha sert odunsu kısımlardan kurtulmanızı sağlar. Daha sonra adaçayı uzun süreli depolama için paketleyebilirsiniz.
Adaçayı Dondurucuya Koyma
Bu, adaçayının taze lezzetini uzun süre korumanıza olanak tanır. Adaçayı dondurmak için birden fazla seçeneğiniz var.
En basit yöntemlerden biri yaprakları dondurucu torbalarda dondurmaktır. Adaçayını yıkayın, yapraklarını kurulayın ve saplarından ayırıp etiketleyip tarih attığınız buzdolabı poşetlerine koyun.
Adaçayı ayrıca buz küpü yöntemiyle de iyi sonuç verir. Adaçayı yapraklarını doğrayın ve buz kalıplarına koyun. Bölmelere su veya tereyağı ekleyip dondurabilirsiniz. Dondurulduktan sonra tepsilerden çıkarın ve uzun süreli saklama için dondurucu torbalara koyun. Tatlandırmak için bir tabağa bir veya iki küp atın.
Dondurulmuş adaçayı bir yıla kadar saklayabilirsiniz, ancak ilk altı ayda kullanılması en iyisidir.
Adaçayı Sirkesi
Bir şişeye üç veya dört dal taze adaçayı koyun, bir bardak sirke ekleyin ve onu iki ila üç hafta boyunca güneşli bir yerde bekletin. Daha uzun süre bekletmek daha iyidir çünkü adaçayı aroması sirkeye daha fazla karışacaktır. Balzamik olmayan sirkelerin çoğunu kullanabilirsiniz, ancak en iyi sonuçlar için beyaz şarap veya elma sirkesini deneyin.