Enflamasyondan kurtulmak istiyorsanız diyetinizdeki bitkisel gıdaların oranını artırmak iyi bir fikirdir. Yiyecekleri baharatlamak için kullanılan otlar özellikle güçlü anti-inflamatuar ajan kaynaklarıdır. İşte iltihaplanmayı tedavi etmek için en iyi bitkilerden bazıları.
Kutsal fesleğen, marinara soslarında yaygın olarak kullanılan fesleğenle akraba olan (ancak ondan farklı) baharatlı, acı bir bitkidir. Batıda en çok bilinen fesleğene tatlı fesleğen denir. Kutsal fesleğen Hindistan'a özgüdür ve dünyanın o bölgesindeki birçok kişi için dini öneme sahiptir. Aynı zamanda tıbbi faydaları nedeniyle de kullanılır. Özellikleri üzerine yapılan araştırmalar, kutsal fesleğen bitkisindeki kimyasalların iltihapla mücadelede gerçekten çok etkili olduğunu göstermiştir. Etkinliği, reçetesiz satılan analjeziklere benzer şekilde iltihapla savaşmaya yardımcı olabilen öjenol adı verilen bir bileşikten gelir. Kutsal fesleğenin iltihap önleyici faydalarından yararlanmak için fesleğen yapraklarıyla çay yapmanız önerilir. Kutsal fesleğen çayı, fibromiyalji ve artrit gibi inflamatuar durumlar için etkili bir tedavi olarak kabul edilir.
Adaçayı
Adaçayının nane ailesinin en büyük üyesi olmasının yanı sıra, bir dizi sağlık faydası iltihapla savaşma yeteneği de dahil. Adaçayı antiinflamatuar ajan rolü için faydalı kılan bileşikler arasında kafur ve borneol bulunur.
Araştırmacılar adaçayının diş eti iltihabıyla ilişkili diş eti iltihabını azaltmak için yararlı olduğunu bulmuşlardır. Ayrıca artrit, gut ve yüksek tansiyon ve kalp hastalığına neden olabilecek kardiyovasküler inflamasyona da yardımcı olabilir.
Defne yaprakları
Bitkisel besin maddesi partenolid nedeniyle, ile yapılan bir çay defne yaprağı iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
Kişniş
Araştırmalar, kişnişin artrit gibi eklem sorunlarından kaynaklanan ağrıların tedavisinde etkili olabileceğini gösteriyor. Bazı araştırmacılar, opiatların kullandığı aynı yolları kullanarak çalıştığına ancak hiçbir risk taşımadığına inanıyor. Anti-inflamatuar faydalar şu gerçeğinden kaynaklanmaktadır: borneol ve apigenin gibi antioksidanlar içerir.
Maydanoz
Maydanoz Diyetinize C vitamini eklemek için mükemmeldir. C vitamini iltihabı da durdurabilen bir antioksidandır. Maydanoz aynı zamanda bir apigenin kaynağıdır.
Biberiye
Biberiye, nane ailesinin bir başka üyesidir. Adaçayı ile aynı antiinflamatuar bileşikleri içermesinin yanı sıra biberiye rosmarinik asit adı verilen bir asit içerir. Biberiyedeki iltihapla mücadele eden maddeler prostaglandin üretimini engelleyerek çalışır. Prostaglandinler vücutta iltihaplanmayı tetikler.
Nane
Biberiye gibi, nane Rosmarinik asit olarak bilinen güçlü antiinflamatuar ajanı içerir. Nane, astım hastalarının yaşadığı türden akciğer iltihabıyla savaşmak için sıklıkla kullanılır, ancak eklem iltihabının tedavisinde de etkilidir.
Papatya
Papatya bitkisi öncelikle çay için kullanılır ve yüzyıllardır iltihap tedavisi olarak kabul edilir. Papatya bitkisinin yapraklarındaki iltihapla savaşmaya yardımcı olan bileşikler arasında chamazulene ve apigenin ve quercetin gibi flavonoidler bulunur. Bu bileşikler iltihaba neden olabilecek serbest radikal hasarının tedavisine yardımcı olabilir. Sonuç olarak, cildinizi daha sağlıklı hale getirirken aynı zamanda ağrı ve şişliği de azaltırlar.
Aloe vera
En iyi rahatlatıcı topikal faydalarıyla bilinen aloe vera, dahili olarak da benzer faydalar sağlayabilir. Tüketildiğinde mide-bağırsak kanalındaki ülsere neden olabilecek türdeki iltihapları hafifletebilir.
Ebegümeci
Ayrıca roselle veya denir KuzukulağıHibiscus sabdariffa'nın antiinflamatuar faydaları vardır. Bu bitkinin tipik kullanımı bir infüzyon yapmayı içerir. Araştırmacılar infüzyonu tüketmenin böbrek iltihabını hafiflettiğini bulmuşlardır.