Enflamasyonu Azaltan Bitkiler ve Faydaları

by baharatdiyari
good herbs for inflammation

Enflamasyonu azaltmak istiyorsanız, diyetinizdeki bitkisel gıdaların oranını artırmak iyi bir fikirdir. Yiyecekleri baharatlandırmak için kullanılan otlar, özellikle güçlü anti-enflamatuar kaynaklardır. İşte iltihaplanmayı tedavi etmek için en iyi bitkilerden bazıları.

Kutsal fesleğen, marinara soslarında yaygın olarak kullanılan fesleğenle akraba olan (ancak ondan farklı) baharatlı, acı bir bitkidir. Batıda en çok bilinen fesleğene tatlı fesleğen denir. Kutsal fesleğen Hindistan’a özgüdür ve dünyanın o bölgesindeki birçok kişi için dini öneme sahiptir. Ayrıca tıbbi faydaları nedeniyle de kullanılır. Araştırmalar, kutsal fesleğen bitkisindeki kimyasalların iltihapla mücadelede gerçekten çok etkili olduğunu göstermiştir. Etkinliği, reçetesiz satılan ağrı kesicilere benzer şekilde iltihapla savaşmaya yardımcı olabilen öjenol adlı bir bileşikten gelir. Kutsal fesleğenin anti-enflamatuar faydalarından yararlanmak için fesleğen yapraklarıyla çay yapmanız önerilir. Kutsal fesleğen çayı, fibromiyalji ve artrit gibi inflamatuar durumlar için etkili bir tedavi olarak kabul edilir.

Adaçayı

Adaçayı, nane ailesinin en büyük üyelerinden biridir ve bir dizi sağlık faydası sunar, bunların arasında iltihapla savaşma yeteneği de bulunur. Adaçayı anti-enflamatuar ajan rolü için faydalı kılan bileşikler arasında kafur ve borneol bulunur.

Araştırmacılar, adaçayının diş eti iltihabını azaltmak için yararlı olduğunu bulmuşlardır. Ayrıca artrit, gut ve yüksek tansiyon ile kalp hastalığına neden olabilecek kardiyovasküler inflamasyona da yardımcı olabilir.

Defne Yaprakları

Bitkisel besin maddesi partenolid nedeniyle, defne yaprağı ile yapılan bir çay iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.

Kişniş

Araştırmalar, kişnişin artrit gibi eklem sorunlarından kaynaklanan ağrıların tedavisinde etkili olabileceğini gösteriyor. Bazı araştırmacılar, opiatların kullandığı aynı yollardan çalıştığına ancak hiçbir risk taşımadığına inanıyor. Anti-enflamatuar faydalar, borneol ve apigenin gibi antioksidanlar içermesinden kaynaklanmaktadır.

Maydanoz

Maydanoz, diyetinize C vitamini eklemek için mükemmeldir. C vitamini, iltihabı da durdurabilen bir antioksidandır. Maydanoz aynı zamanda bir apigenin kaynağıdır.

Biberiye

Biberiye, nane ailesinin bir başka üyesidir. Adaçayı ile aynı anti-enflamatuar bileşikleri içermesinin yanı sıra biberiye, rosmarinik asit adı verilen bir asit içerir. Biberiyedeki iltihapla mücadele eden maddeler, prostaglandin üretimini engelleyerek çalışır. Prostaglandinler vücutta iltihaplanmayı tetikler.

Nane

Biberiye gibi, nane de rosmarinik asit olarak bilinen güçlü anti-enflamatuar ajan içerir. Nane, astım hastalarının yaşadığı türden akciğer iltihabıyla savaşmak için sıklıkla kullanılır, ancak eklem iltihabının tedavisinde de etkilidir.

Papatya

Papatya bitkisi öncelikle çay için kullanılır ve yüzyıllardır iltihap tedavisi olarak kabul edilir. Papatyanın yapraklarındaki iltihapla savaşmaya yardımcı olan bileşikler arasında chamazulene, apigenin ve quercetin gibi flavonoidler bulunur. Bu bileşikler, iltihaba neden olabilecek serbest radikal hasarının tedavisine yardımcı olabilir. Sonuç olarak, cildinizi daha sağlıklı hale getirirken aynı zamanda ağrı ve şişliği de azaltırlar.

Aloe Vera

En iyi rahatlatıcı topikal faydalarıyla bilinen aloe vera, dahili olarak da benzer faydalar sağlayabilir. Tüketildiğinde mide-bağırsak kanalındaki ülsere neden olabilecek türdeki iltihapları hafifletebilir.

Ebegümeci

Ayrıca roselle olarak da bilinen Kuzukulağı, Hibiscus sabdariffa’nın anti-enflamatuar faydaları vardır. Bu bitkinin tipik kullanımı bir infüzyon yapmayı içerir. Araştırmacılar, infüzyonu tüketmenin böbrek iltihabını hafiflettiğini bulmuşlardır.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın