Kurutulmuş fesleğen neredeyse taze ot kadar çok yönlü ve yapımı kolaydır. İster arka bahçenizde bol miktarda bitki bulunsun, ister marketten çok fazla satın alın, kendinizi koruma ihtiyacı içinde bulabilirsiniz. taze fesleğen kurutarak. İşte fesleğen kurutmanın en iyi yollarından bazıları:
Fesleğeni kurutmak için en hızlı araç olan mikrodalganın, yaprakların doğal parlak yeşil renginin korunmasına yardımcı olması da dahil olmak üzere birkaç faydası daha vardır. Mikrodalga kurutma, hemen ihtiyacınız olan küçük fesleğen yaprağı partileri için uygundur.
Örneğin, taze fesleğenin uygun olmayacağı bir yemek için kurutulmuş fesleğene ihtiyacınız varsa, fesleğeni bu şekilde kurutabilirsiniz. Fesleğeni mikrodalgada kurutmak için yaprakların nemsiz olduğundan emin olmanız ve ardından mikrodalgada bir kağıt havlu üzerine koymanız gerekir. Mikrodalgayı 30 saniyelik aralıklarla çalıştırarak beş dakikadan fazla kurutun. Yapraklar kırılgan hale geldiğinde ve parçalanması kolaylaştığında durun.
Burada aşırıya kaçıp fesleğeninizi yakmanın mümkün olduğunu unutmayın, bu nedenle yapraklara dikkat edin.
Havada kurutma ile
Fesleğen yapraklarını kurutmanın en basit yöntemi olan havayla kurutma, herhangi bir alet veya elektrik kullanılmasını gerektirmez. Yeterli alanınız olduğu sürece istediğiniz kadar fesleğen kurutmak için bu yöntemi kullanabilirsiniz. Fesleğenleri havayla kurutmak için fesleğen yapraklarınızda nem olmadığından emin olun. Islak yapraklar, havayla kurutmaya çalıştığınızda küflenebilir.
Daha sonra fesleğen dallarından küçük demetler yapın ve bunları kuru havanın dolaşabileceği yerlere asın. Kurutma işlemini mümkün olduğu kadar verimli hale getirmek için demetleri küçük tutmalı ve aralarında hava akışı sağlayacak şekilde aralıklar bırakmalısınız.
Havayla kurutmanın dezavantajı çok zaman almasıdır. Demetlerin boyutlarına bağlı olarak düzgün bir şekilde kurutulması dört hafta kadar sürebilir.
Fırın ile
Gazlı veya elektrikli fırın, mikrodalga fırın kadar hızlı olmayacaktır ancak havayla kurutmadan daha hızlıdır. Diğer yöntemlerde olduğu gibi yapraklarınızın yüzeylerinin tamamen nemsiz olduğundan emin olduktan sonra fırın tepsisine düz bir şekilde yaymalısınız. Bir kat yaprak istiyorsun.
Fırını izin verdiği en düşük sıcaklığa, genellikle 250 Fahrenheit civarında ısıtın. Yaprakları içine yerleştirin ve 20-30 dakika ısınmasını bekleyin. Fırını kapatın ancak fesleğen yapraklarını yaklaşık bir saat bekletin. Fesleğenlerin kuruduğunu yaprakları kolay ufalandığında anlayacaksınız. Bu şekilde kurutulan fesleğen renginin bir kısmını kaybedecek ve donuk gri-yeşil bir renk alacaktır, ancak aynı zamanda lezzetinin çoğunu da koruyacaktır.
Bir gıda kurutucusunda
Gıda kurutucuları fesleğeni kuruturken harika bir iş çıkarır çünkü yiyecekleri yakmadan kurutmak için tasarlanmıştır. Cihaz, fesleğen yapraklarınızdaki nemin onlara zarar vermeden giderilmesine yardımcı olmak amacıyla belirli bir sıcaklığa ısıtılan havayı sirküle etmek için fanlar kullanır.
Gıda kurutucuları, fesleğenin lezzetini korumaya yardımcı olurken eşit ve tutarlı bir şekilde kurutmanın en iyi yoludur. Fesleğen yapraklarını kurutmak için gereken süre cihazdan cihaza değişecektir ancak hepsinin aynı oranda kurumasını sağlamak için yaprakları tek bir kat halinde sermeniz gerekecektir.