Fesleğen Kurutma Yöntemleri: En İyi Seçenekler

by baharatdiyari
How to dry basil

Kurutulmuş fesleğen, neredeyse taze bitki kadar çok yönlüdür ve yapımı kolaydır. Arka bahçenizde bolca bitki bulunduruyorsanız veya marketten fazla miktarda satın aldıysanız, bunları koruma ihtiyacı duyabilirsiniz. Taze fesleğeni kurutarak saklayabilirsiniz. İşte fesleğen kurutmanın en iyi yollarından bazıları:

Fesleğeni kurutmanın en hızlı yolu olan mikrodalga, yaprakların doğal parlak yeşil rengini korumasına da yardımcı olur. Mikrodalga kurutma, hemen kullanmanız gereken küçük fesleğen yaprağı partileri için uygundur.

Örneğin, taze fesleğenin uygun olmayacağı bir yemek için kurutulmuş fesleğene ihtiyacınız varsa, fesleğeni bu şekilde kurutabilirsiniz. Fesleğeni mikrodalgada kurutmak için yaprakların tamamen kuru olduğundan emin olun ve ardından mikrodalgada bir kağıt havlu üzerine yerleştirin. Mikrodalgayı 30 saniyelik aralıklarla çalıştırarak beş dakikadan fazla kurutun. Yapraklar kırılgan hale geldiğinde ve parçalanması kolaylaştığında durun.

Burada aşırıya kaçıp fesleğeni yakmanın mümkün olduğunu unutmayın, bu nedenle yapraklara dikkat edin.

Havada Kurutma Yöntemi

Fesleğen yapraklarını kurutmanın en basit yöntemi olan havada kurutma, herhangi bir alet veya elektrik kullanılmasını gerektirmez. Yeterli alanınız olduğu sürece istediğiniz kadar fesleğeni bu yöntemle kurutabilirsiniz. Fesleğenleri havada kurutmak için yapraklarda nem olmadığından emin olun. Islak yapraklar, havada kurutma sırasında küflenebilir.

Daha sonra fesleğen dallarından küçük demetler yapın ve bunları kuru havanın dolaşabileceği yerlere asın. Kurutma işlemini mümkün olduğu kadar verimli hale getirmek için demetleri küçük tutmalı ve aralarında hava akışı sağlayacak şekilde aralık bırakmalısınız.

Havada kurutmanın dezavantajı, sürecin uzun sürmesidir. Demetlerin boyutlarına bağlı olarak tam olarak kuruması dört haftaya kadar sürebilir.

Fırında Kurutma Yöntemi

Gazlı veya elektrikli fırın, mikrodalga kadar hızlı olmayacaktır ama havada kurutmadan daha hızlıdır. Diğer yöntemlerde olduğu gibi, yaprakların yüzeylerinin tamamen kuru olduğundan emin olduktan sonra fırın tepsisine düz bir şekilde yerleştirin. Tek kat yaprak koymalısınız.

Fırını izin verdiği en düşük sıcaklığa, genellikle 250 Fahrenheit civarında ısıtın. Yaprakları içine yerleştirin ve 20-30 dakika ısınmasını bekleyin. Fırını kapatın ancak fesleğen yapraklarını yaklaşık bir saat bekletin. Fesleğenlerin kuruduğunu yapraklar kolay ufalandığında anlayacaksınız. Bu şekilde kurutulan fesleğen renginin bir kısmını kaybedecek ve donuk gri-yeşil bir renk alacaktır, ancak lezzetinin çoğunu koruyacaktır.

Gıda Kurutucusunda Kurutma

Gıda kurutucuları, fesleğeni kuruturken harika bir iş çıkarır çünkü yiyecekleri yakmadan kurutmak için tasarlanmıştır. Cihaz, fesleğen yapraklarındaki nemin onlara zarar vermeden giderilmesine yardımcı olmak amacıyla belirli bir sıcaklığa ısıtılan havayı sirküle etmek için fanlar kullanır.

Gıda kurutucuları, fesleğenin lezzetini korumaya yardımcı olurken eşit ve tutarlı bir şekilde kurutmanın en iyi yoludur. Fesleğen yapraklarını kurutmak için gereken süre cihazdan cihaza değişecektir ancak hepsinin aynı oranda kurumasını sağlamak için yaprakları tek bir kat halinde sermeniz gerekecektir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın