Fransız Mutfağının Favori Bitkisi

by baharatdiyari
Tarragon

Tarhun, Batı Asya ve Güney Rusya'ya özgü küçük, çalı gibi bir bitkidir. Bugün, Kuzey Amerika ve Avrasya'nın büyük bir bölümünde yabani olarak yetişiyor ve Fransa ekim alanında dünyaya liderlik ediyor.

Bu bitki çok aromatiktir ve hafif acı-tatlı bir tada sahiptir. Tadı anason, rezene ve meyan köküne biraz benzer ama aynı zamanda kendine özgü olduğu da şüphe götürmez.

Bu özel bitki, ölçülü olarak kullanılması gereken bir bitkidir ve yemek pişirirken yemeğinize her seferinde biraz ekleyin. Eşsiz tadı, biraz fazla ekleseniz bile yemeği kolayca bastırabilir.

Kurutulmuş tarhun vs taze tarhunKurutulmuş tarhun vs taze tarhun

Tarhun'un Sağlığa Faydaları

Tarhun diğer pek çok bitkiden daha az sağlık yararına sahip olsa da, yine de sunabileceği çok şey var. Tarhun'un övündüğü kalitelerden biri inanılmaz derecede yüksek antioksidan içeriğidir. Aslında yaygın şifalı bitkiler arasında en yüksek olanlardan biridir. Bu, bağışıklık sisteminizi güçlendirebileceği, optimum sağlığı korumanıza yardımcı olabileceği ve zararlı serbest radikallerin emilimini azaltabileceği anlamına gelir.

Tarhun'un diğer faydaları şunlardır:

  • Mükemmel kalsiyum, demir, manganez, magnezyum, potasyum, bakır ve çinko kaynağı
  • İştahı uyarır
  • Kan şekeri seviyelerini azaltır
  • Diş ağrıları için hafif bir anestezik ve antiseptik görevi görür
  • Uykusuzluğun tedavisinde faydalıdır

Tarhun Yaygın Kullanımları

Tarhun, Fransız yemeklerinde en yaygın olarak kullanılır ve dört ince bitkiden biri olarak kabul edilir. Eşsiz, acı-tatlı tadı, onu özellikle balık, tavuk ve yumurtalı yemekler için uygun kılar. Yaygın olarak tarhun sirkesi oluşturmak için kullanılır ve Bearnaise sosunun ana lezzet bileşenidir.

Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'da şekerli tarhun konsantresi, popüler bir gazlı meşrubatı tatlandırmak için kullanılıyor.

Tarhun, İran mutfağında garnitür olarak, İran usulü turşularda ve güveçlerde kullanıldığı için ayrı bir yere sahiptir. Macarlar bu bitkiyle tatlandırılmış geleneksel tavuk çorbasının tadını çıkarırlar ve Slovenya'da geleneksel fındıklı rulo tatlı kekin bir çeşidi tarhun gerektirir.

Tarhun lezzet profili, onu diğer pek çok baharattan daha cesur bir seçim haline getiriyor, ancak aynı zamanda bir yemeğe başka hiçbir şeyin yapamayacağı belli bir karmaşıklık katma yeteneğine de sahip. Bu bitkinin bulunduğu en popüler yemeklerin tadına bakarak, bu bitkiyi kendi avantajınıza nasıl kullanacağınızı tam olarak anlama yolunda ilerleyeceksiniz.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın