Adobo baharatı, birçok Latin Amerika yemeğinin ayırt edici lezzetini sağlayan sorumlu baharat karışımıdır. Yaygın olarak kullanılır ve geleneksel tarifleri mümkün olduğunca yakından takip etmek istiyorsanız bu baharata ihtiyacınız olacaktır. Dışarıda ve aceleyle biraz ihtiyacınız varsa, aşağıdaki Adobo baharat ikamelerini düşünebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Kendi Adobo Baharatınızı Yapın
Toz Adobo baharatları karmaşık değildir. Birçok kişi için köri tozu karışımları veya Ras El Hanout gibi karışımlarla karşılaştırıldığında, Adobo baharatı oldukça basit olarak tanımlanabilir. Çoğu karışım, ortalama bir market rafında bulunabilecek sekizden az malzemeden oluşur.
Baharat dolabınızda Adobo baharatı için gereken malzemelerin tamamına veya çoğuna sahip olabilirsiniz. Önemli bileşenler arasında tuz, sarımsak, kimyon ve karabiber bulunur. Kendi karışımınızı yaparak, daha taze baharatlar kullanma ve hazırlanmış karışımlardan daha lezzetli bir versiyon oluşturma fırsatını elde edersiniz. Ayrıca, malzemeleri kendi tercihlerinize göre ayarlayabilirsiniz. Latin Amerika’daki birçok ev, hazır Adobo baharat karışımlarına güvenirken, ciddi aşçılar her zaman taze malzemeler arayacak ve mümkünse yemeklerini sıfırdan yapacaktır.
-> Keşfedin: Pepperscale’de lezzetli bir Adobo baharatı tarifine bakın.
İyi Bir İkinci Seçim: Biber Tozu
Biber tozu, Amerika’dan başka bir baharat karışımıdır. Tıpkı köri tozunun Hint baharatlarını kullanan bir Avrupa karışımı olması gibi, biber tozu da tipik olarak Latin Amerika mutfağında kullanılan baharatlarla yapılan bir Amerikan baharatıdır. Çoğu biber tozu karışımındaki tüm baharatlar, çoğu Adobo baharat karışımında da bulunur. Her ikisi de genellikle biber ve karabiber içerir. Kekik de yaygındır. Başlangıçta Chili Con Carne’yi tatlandırmak için kullanılan biber tozu, birçok uygulamaya sahip çok yönlü bir baharattır.
Bazı popüler Adobo baharat karışımlarının zerdeçal içerdiğini ve bu nedenle sarı veya sarımsı bir renge sahip olduğunu, biber tozunun ise karışımdaki kırmızı biberden dolayı koyu kırmızı bir renge sahip olacağını belirtmek önemlidir. Ayrıca, bazı biber tozu karışımlarının hafif bir ısıya sahip olacağını, fakat toz Adobo baharatının genellikle hiç acı olmadığını unutmamalısınız.
Adobo baharatını kullanacağınız gibi, biber tozunu kuru ovmalarda veya bir marinadın parçası olarak kullanabilirsiniz. 1:1 oranında Adobo baharat yerine biber tozu ile başlayın ve tadına göre ayarlayın.
Acil Durumda: Cajun Baharatı
Toz Cajun baharatı, Cajun mutfağının lezzet profilini çoğaltmanın harika bir yoludur. Geleneksel Cajun mutfağı tipik olarak taze otlar ve baharatlara dayanırken, toz baharatlar hala birçok hanede kullanılmaktadır.
Cajun baharat karışımları ve Adobo baharat karışımları genellikle aynı baharatları içerir, bu da benzer bir lezzet profiline neden olur. Örneğin, birçok popüler Cajun baharatında kekik ve karabiber ile birlikte sarımsak bulunabilir. Adobo baharatını kullanacağınız gibi Cajun baharatını da kullanabilirsiniz. Bir ovma ve bir sos veya çorbaya lezzet eklemek için harikadır.
Adobo baharatının yerine 1:1 oranında Cajun baharatı kullanın.
Diğer Alternatifler
Yunan baharatı hem Adobo baharatına hem de Cajun baharatına benzer, ancak daha çeşitli otlar içerebilir. Adobo baharatı genellikle tek bitki olarak sadece kekik içerirken, Yunan baharatında kekik ve mercanköşk de bulunabilir. Her iki karışım da sarımsak ve biber içerdiğinden yemeklere benzer tatlar verebilir.
Fransız şefler tarafından Hint baharatları kullanılarak icat edilen bu hafif aromalı köri tozu, Adobo baharatında bulunanlara benzer lezzet profillerine sahip malzemeler içerir. Çoğu karışım, Adobo baharat karışımlarında bulunan soğan, sarımsak ve kimyonu içerir. Zerdeçal, bu listedeki diğer ikamelerin çoğunda bulunmayan ancak Adobo baharatlarının yaygın bir bileşeni olan başka bir bileşen olabilir.