Rafine beyaz şeker, muhtemelen yemek pişirme ve fırınlamada en yaygın tatlandırıcıdır. En büyük avantajı, yemeğin lezzet profiline başka bir etki yaratmadan tatlandırma sağlamasıdır. Diğer avantajları arasında kolay bulunması ve uygun fiyatlı olması yer alır. Bu tür şeker, tatlandırıcı gerektiren birçok tarifte kullanılır. Ancak, beyaz şekeriniz yoksa veya sağlık nedenleriyle bir alternatif arıyorsanız, kullanabileceğiniz birçok etkili alternatif bulunmaktadır.
En İyi Seçenek: Açık Kahverengi Şeker
Doku ve lezzet açısından, açık kahverengi şeker rafine beyaz şeker için en iyi alternatiflerden biridir. Esmer şeker, beyaz şeker ve az miktarda melas karışımından oluşur. Açık kahverengi şeker, en az miktarda melas içerir ve bu nedenle lezzet üzerinde yalnızca küçük bir etkiyle beyaz şekerin yerini alabilir. Tarifinizde gereken miktarda açık kahverengi şekeri kullanabilirsiniz. Tarifteki diğer malzemelerde değişiklik yapmanıza gerek yoktur.
Açık kahverengi şekerdeki az miktardaki melas, bazı açık renkli yiyeceklere hafif kahverengi bir ton verebilir. Bu bir sorun oluşturuyorsa, başka bir alternatifi tercih etmeniz gerekebilir.
İyi Bir İkinci Seçenek: Pudra Şekeri
Pudra şekeri ile beyaz şeker arasındaki fark, pudra şekerinin daha ince öğütülmüş olmasıdır. İnce öğütme, buzlanma gibi tariflerde daha hızlı çözünmesini sağlar ve daha pürüzsüz bir doku elde etmenizi mümkün kılar. Pudra şekerinin içinde topaklanmayı önlemek için az miktarda mısır nişastası bulunur.
Pudra şekeri, çoğunlukla beyaz şekerden oluştuğu için iyi bir beyaz şeker ikamesidir; aynı tada ve renge sahiptir. Ancak, içeceklerde mısır nişastasının istenmeyen bir tat verebileceği için ideal bir alternatif değildir. Bir sosta beyaz şeker yerine pudra şekeri kullanırsanız, mısır nişastası sosun beyaz şekere göre daha hızlı koyulaşmasına neden olabilir.
Acil Durumlar İçin: Agave Nektarı
Agave nektarı, bazen agave şurubu olarak adlandırılır ve tekila bitkisinden elde edilir. Bitkinin özsuyu çıkarılır ve içindeki karbonhidratlar şekere dönüştürülür. Sonuç olarak, tatlılık sağlayan ancak glisemik indeksi daha düşük olan bir sıvı elde edilir. Yani beyaz şekerin neden olduğu kan şekeri artışını görmezsiniz.
Beyaz şeker yerine agave nektarı kullandığınızda, ekstra sıvıyı telafi etmek için tarifinizi ayarlamanız gerekecektir. 2/3 su bardağı mavi agave nektarı kullanırsanız, tarifteki diğer sıvılardan 2/3 su bardağını çıkarmalısınız. 1 bardak beyaz şeker yerine 2/3 bardak agave nektarı kullanabilirsiniz.
Agave nektarının şekerden daha düşük sıcaklıkta kızardığını unutmayın, bu nedenle bunu önlemek için pişirme sıcaklığınızı 25 derece düşürmelisiniz.
Diğer Alternatifler
Ham şeker, şekerin en az işlenmiş halidir. Bir santrifüjden geçirilmiştir ancak sükroz olmayan bileşenlerinin tamamı çıkarılmamıştır. Ham şeker bu bileşenlerden dolayı açık kahverengi bir renge (açık kahverengi şekere benzer) sahiptir.
Bal, bazı tariflerde beyaz şekeri değiştirmenin başka bir etkili yoludur. 1 su bardağı şeker yerine ¾ su bardağı bal kullanabilirsiniz. Agave nektarı gibi düşük sıcaklıklarda kahverengileşen bir sıvıdır. Eklediğiniz bal miktarı kadar yemeğinizdeki diğer sıvıları da azaltmak isteyebilirsiniz. Ayrıca erken kızarmayı önlemek için pişirme sıcaklıklarını 25 derece düşürmek isteyebilirsiniz.