Rafine beyaz şeker, muhtemelen yemek pişirmede ve fırınlamada en yaygın tatlılık kaynağıdır. Başlıca faydası, yemeğin lezzet profili üzerinde başka bir etki yaratmadan tatlandırılmasından kaynaklanmaktadır. Diğer avantajları arasında bulunması kolay ve uygun fiyatlı olması yer alıyor. Bu tür şeker, tatlandırıcı gerektiren birçok tarifte karşımıza çıkıyor, ancak eğer tatlandırıcınız yoksa veya sağlık nedenleriyle beyaz şeker alternatifine ihtiyacınız varsa, bunun yerine kullanabileceğiniz birçok etkili alternatif vardır.
En iyi seçeneğiniz: Açık kahverengi şeker
Doku ve lezzet söz konusu olduğunda, açık kahverengi şeker rafine beyaz şeker için sahip olabileceğiniz en iyi analogdur. Esmer şekerin tamamı beyaz şekerden ve biraz melas ilavesinden oluşur. Açık kahverengi şeker en az melas miktarını sunar ve bu nedenle lezzet üzerinde sadece küçük bir etkiyle beyaz şekerin yerini alabilir. Beyaz şeker için tarifinizin gerektirdiği miktarda açık kahverengi şekeri kullanabilirsiniz. Tarifteki diğer malzemelerde değişiklik yapılmasına gerek yoktur.
Açık kahverengi şekerdeki az miktardaki pekmezin, bazı soluk yiyeceklere açık kahverengi bir ton verebileceğini unutmayın. Bu bir sorunsa, başka bir alternatifi tercih etmeniz gerekebilir.
İyi bir ikinci seçenek: Pudra şekeri
Beyaz şeker ve beyaz şeker arasındaki fark pudra şekeri pudra şekerinin daha ince öğütülmesidir. İnce öğütme, buzlanma ve buzlanmalarda daha hızlı çözünmesini sağlar, bu da daha pürüzsüz bir doku sağlayabileceği anlamına gelir. Pudra şekerinin içinde topaklanmasını önlemek için az miktarda mısır nişastası bulunur.
Pudra şekeri, çoğunlukla beyaz şekerden oluştuğu için iyi bir beyaz şeker ikamesidir; aynı tada ve renge sahiptir. İçkilere istenmeyen bir tat verebilen mısır nişastası nedeniyle içeceklerde ideal bir alternatif değildir. Bir sosta beyaz şeker yerine pudra şekeri kullanırsanız, mısır nişastası da sosun beyaz şekere göre daha hızlı koyulaşmasına neden olabilir.
Bir tutam: Agave nektarı
Agav nektarı bazen agav şurubu denir ve bize tekila veren bitkiden yapılır. Bitkinin özsuyu çıkarılır ve içindeki karbonhidratları şekere dönüştürmek için işlenir. Sonuç, tatlılık sağlayan ancak glisemik indeksi daha düşük olan bir sıvıdır. Yani beyaz şekerde gördüğünüz kan şekeri artışı yok.
Beyaz şeker yerine agave nektarı kullandığınızda, ekstra sıvıyı telafi etmek için tarifinizi ayarlamanız gerekecektir. 2/3 su bardağı mavi agave nektarı kullanırsanız tarifteki diğer sıvılardan 2/3 su bardağını çıkarmalısınız. 1 bardak beyaz şeker yerine 2/3 bardak agave nektarı kullanın.
Agav nektarının şekerden daha düşük sıcaklıkta kızardığını unutmayın, bu nedenle bunu önlemek için pişirme sıcaklığınızı 25 derece düşürmelisiniz.
Diğer alternatifler
Ham şeker Şekerin en az işlem görmüş halidir. Bir santrifüjden geçirilmiştir ancak sükroz olmayan bileşenlerinin tamamı çıkarılmamıştır. Ham şeker bu bileşenlerden dolayı açık kahverengi bir renge (açık kahverengi şekere benzer) sahiptir.
Bal bazı tariflerde beyaz şekeri değiştirmenin başka bir etkili yoludur. 1 su bardağı şeker yerine ¾ su bardağı bal kullanabilirsiniz. Agav nektarı gibi düşük sıcaklıklarda kahverengileşen bir sıvıdır. Eklediğiniz bal miktarı kadar yemeğinizdeki diğer sıvıları da azaltmak isteyeceksiniz. Ayrıca erken kızarmayı önlemek için pişirme sıcaklıklarını 25 derece düşürmek isteyeceksiniz.