Çörek otu tohumları birçok Hint tarifinde, özellikle kuzey Hindistan eyaletleri Pencap ve Bengal’de görülür. Bu baharatı çevrimiçi satıcılardan ve Hint marketlerinden temin edebilirsiniz, ancak bunlar bir seçenek değilse veya çörek otu tohumlarının tadından hoşlanmıyorsanız alternatifleri düşünebilirsiniz. Aşağıda, çörek otu tohumlarının yerine geçebilecek ve benzer faydalar sağlayabilecek bazı ürünler bulunmaktadır.
En İyi Seçenek: Kereviz Tohumları
Kereviz tohumu dediğimiz şey aslında kerevizin akrabası olan küçük bir bitkinin tohumudur. Farklı özelliklere sahip olsa da kereviz tohumu, kerevizin lezzetini mükemmel bir şekilde yakalar. Daha da iyisi, daha güçlü ve uzun ömürlü bir lezzet kaynağıdır. Lezzetli ve yoğun otsu lezzet notalarının kaynağı olan kereviz tohumu, çörek otu tohumlarının kekik ve soğan notalarına mükemmel bir alternatiftir. Her iki tohum da özellikle keskin bir aromaya sahip değildir, ancak lezzetlidir.
Kereviz tohumları, çörek otu tohumları gerektiren aynı yemeklerin çoğunda kullanılabilir. Turşularda çörek otu tohumu yerine kullanabileceğiniz gibi, ızgara veya tütsülenmiş etlerin sos ve soslarında da tercih edebilirsiniz.
Kereviz tohumları ve çörek otu tohumları keskinlik açısından benzerdir, bu da kereviz tohumlarını çörek otu tohumlarının 1:1 yerine kullanabileceğiniz anlamına gelir.
İyi Bir İkinci Seçenek: Kekik
Kekik, nane ailesinin bir üyesi olarak et ve sebze yemeklerinde popüler bir baharattır. Kekik bir bitki olmasına rağmen çörek otu tohumlarıyla birçok ortak noktası vardır. Çörek otu tohumları gibi kekiğin de kökeni Akdeniz bölgesindedir. Kekiğin aroması çörek otu tohumları gibi bitkisel ve lezzetlidir; aslında kekik aroması çörek otu tohumu aromasına en yakın eşleşme olabilir.
Kekik, kavrulmuş etler ve sebze yemekleri de dahil olmak üzere aynı yemeklerin çoğunda kullanılabilir. Kekiğin bir bitki olması ve çörek otu tohumlarıyla elde edilen çıtırlığı sağlamaması nedeniyle doku farkı olacağını unutmayın. Akılda tutulması gereken bir diğer önemli faktör, kekik yapraklarının donuk yeşil olması ve küçük siyah çörek otu tohumlarına hiçbir benzerlik taşımamasıdır.
Çörek otu tohumları yerine 1:1 oranında kurutulmuş kekik kullanın.
Kısaca: Kimyon Tohumları
Kimyon tohumları, çörek otu tohumlarının temel gıda olduğu dünyanın birçok yerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Çörek otu tohumları gibi, yoğun bir lezzet notası sağlayarak et yemeklerinden çorba ve soslara kadar çeşitli yemeklerde işe yarar. Lezzetleri çörek otu tohumlarında bulunan bazı fındıksı niteliklere sahiptir. Sonuç olarak, kimyon tohumları çörek otu tohumu gerektiren yemeklerdeki çoğu malzemeyle iyi bir şekilde eşleşecektir. Bütün kimyon tohumları bazı uygulamalarda acı olabilir, bu nedenle öğütülmüş çörek otu tohumu gerektiren yemeklerde bunları yedek olarak kullanmak isteyebilirsiniz. Bunları sebze yemeklerinde ve kavrulmuş veya ızgara etleri baharatlamak için kullanın.
Çörek otu tohumu yerine 1:1 oranında kimyon tohumu kullanabilirsiniz.
Diğer Alternatifler
Siyah susam tohumları kabukları sağlam olan susam tohumlarıdır, ayrı bir susam çeşidi değildir. Beyaz susam tohumlarıyla aynı tada sahiptirler, sadece hafif bir acı nota ve küçük bir doku farkı vardır. Tadı çörek otu tohumlarının tadından oldukça farklıdır ancak görünümü benzerdir. Çörek otu tohumu lezzetini sevmiyorsanız, çörek otu geleneksel tariflerdeki görünümün aynısını çok daha hafif bir tatla sağlayabilir. Özellikle Hindistan ve Orta Doğu’da çörek otu tohumları gerektiren birçok ekmek tarifinde kullanım için çok uygundurlar.