Demirhindi yiyecek verir meyveli, ekşi bir tat bir tatlılık dokunuşuyla. En çok macun veya şurup halinde satılır. Her iki durumda da Güneydoğu Asya yemeklerine özgün bir lezzet derinliği kazandırmak çok önemlidir. Bir Asya bakkalının yakınında yaşamıyorsanız bu baharatı bulmak zor olabilir. Bu lezzeti bulamıyorsanız veya şu anda biraz ihtiyacınız varsa, aşağıdaki en iyi demirhindi ikamelerinden bazılarına göz atın.
En iyi seçeneğiniz: Limon (veya limon suyu) ve şeker
Demirhindi'nin lezzet profili tatlı ve ekşinin bir karışımıdır ve denge ekşiye doğru eğilir. İyi bir alternatif, bunu şekerle karıştırılmış limon veya limon suyu gibi ekşi bir elementle kopyalamaktır. Esmer şeker en iyi seçenektir ancak beyaz şeker de işe yarar. Limon ve limon suyunu bulmak nispeten kolaydır ve bunların lezzetleri, demirhindi gerektiren yemeklerdeki lezzetlerin çoğuyla iyi uyum sağlar.
Demirhindinin asitliği tartarik asitten gelirken, turunçgillerin asitliği sitrik asitten gelir. Her ikisi de gerekli ekşi tadı sağlayabilir. Elinizde limon veya limon suyu yoksa asit kaynağı olarak sirkeyi kullanabilirsiniz. Sirke kullanıyorsanız balzamik sirke gibi güçlü aromalı türlerden kaçının.
Bu ikameyi yapmak için eşit miktardaki şekeri ve limon veya limon suyunu birleştirin. Tarifinizin demirhindi için gerektirdiği karışımın aynısını kullanın.
İyi bir ikinci seçenek: Mango tozu
Mango tozu aynı zamanda amchur tozu veya amchoor olarak da bilinir ve hem mayhoş hem de hafif tatlı olması nedeniyle demirhindi ile benzer bir tada sahiptir. Toz haline getirilen kurutulmuş olgunlaşmamış mangolardan yapılır. Mango tozu Hint mutfağı dışında nadiren kullanılır, bu nedenle bakılacak ilk yer bir Hint bakkalı olacaktır.
Demirhindi yerine mango tozu kullanırsanız aklınızda bulundurmanız gereken iki şey vardır. Birincisi, aynı düzeyde ekşilik elde etmek için daha fazlasını kullanmanız gerekeceğidir. Yemeğinize demirhindi için gereken miktardan %50 daha fazla mango tozu ekleyin. Yemeğiniz bir çorba kaşığı demirhindi gerektiriyorsa, 1 ½ yemek kaşığı mango tozu kullanmanız gerekecektir.
İkinci şey, mango tozunun tabağa nem eklememesidir; bu, demirhindi ezmesi yerine bir alternatif arıyorsanız daha fazla sıvı ekleyerek bunu telafi etmeniz gerekebileceği anlamına gelir. Eşit miktarda su ekleyerek bir macun yapın. 1 ½ çay kaşığı mango tozu için 1 ½ çay kaşığı su ekleyin.
Kısaca: Nar pekmezi
Nar pekmezi, yoğun, konsantre bir şurup haline getirilmiş nar suyundan oluşur. Birçok Orta Doğu yemeğinde kullanılır ve limon suyunun sağladığından daha derin ve daha karmaşık bir asit sağlar. Şekerli veya şekersiz versiyonları tercih edebileceğinizi unutmayın. Her iki durumda da çok tatlı değildir ve bu da onu demirhindi yerine uygun bir alternatif yapar. Tarifinizin demirhindi için gösterdiği miktarda nar pekmezini kullanın.
Diğer alternatifler
Worcestershire sosu genellikle sosa keskin lezzetini veren demirhindi içerir. Malzemeler arasında demirhindi listeleyen markaları arayın. Tarifinizin demirhindi için gerektirdiği miktarda Worcestershire sosunu kullanın.
Limon suyu, limon suyu veya sirke ile birleştirilen kurutulmuş meyveler, demirhindi'nin yemeklere getirdiği meyvemsilik ve lezzet derinliğinin yanı sıra ekşilik de sağlar. Kuru üzümleri, kuru erikleri veya diğer kurutulmuş meyveleri narenciye suyu veya sirke ile birlikte bir mutfak robotuna yerleştirin. Daha sonra bunları istediğiniz kıvamda püre haline getirin. Ortaya çıkan karışımı demirhindi kullandığınız gibi kullanın.