Kekik, Avrupa’da yetiştirilen ve nane ile akraba olan popüler ve çok aromatik bir bitkidir. Farklı kekik çeşitleri bulunmaktadır. Pek çok yemeğe tatlı ve topraksı bir lezzet katar ve Akdeniz mutfağında yaygın olarak kullanılır. İyi bilinen ve sıkça kullanılan bir bitki olduğu için, ciddi aşçılar baharat raflarında bir şişe bulunduracaktır. Ancak kekik tükenmiş olabilir ya da ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz bir şey olmayabilir. Bir yedek arıyorsanız, iyi haber şu ki, birçok iyi seçenek mevcuttur.
En İyi Seçenek: İtalyan Baharatı
Bu, aslında kekik içerdiğinden, kekik yerine en sağlam seçeneğiniz olacaktır. İtalyan baharatı, İtalyan yemeklerinde yaygın olarak kullanılan otların bir karışımıdır. Eğer kekik olmadan kalırsanız, İtalyan baharatı kendi başına neredeyse kekik gibi çalışabilir çünkü içerdiği bitkiler kekik için mükemmel tamamlayıcılardır ve gereken çoğu yemekte iyi iş görür.
İyi Bir İkinci Seçim: Mercanköşk ve Maydanoz
Diğer otlar kekiklerin benzersiz lezzetini tam olarak çoğaltamayabilir, ancak bunların bir kombinasyonunu kullanarak benzer bir tat elde edebilirsiniz. Mercanköşk, nane ailesinin başka bir üyesidir ve bazı açılardan benzerdir.
Ancak, kekikten farklı olarak, uzun süre pişirmeye dayanamayacağını unutmayın. Uzun süre pişirecekseniz, pişirmenin sonuna doğru eklemek isteyebilirsiniz, aksi takdirde ısı daha hafif lezzetini yok edecektir.
Mercanköşk’ün lezzeti tatlıdır ve bazen kekik’e benzer olarak tanımlanır; aslında, kekik bazen yabani mercanköşk olarak da adlandırılır. Maydanoz ile birleştirerek etkili bir kekik ikamesi yapabilirsiniz.
Maydanoz genellikle garnitür olarak kullanılır ve yemeğin tadı üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacak, ancak yeşilimsi bir renk tonu verebilecek hafif bir lezzet sağlar. Mercanköşk ve maydanoz kullanırken, tarifin gerektirdiği her çay kaşığı kekik için 1 çay kaşığı mercanköşk ve 1/2 çay kaşığı maydanoz eklemek isteyeceksiniz.
Acil Durumda: Tarhun
Tarhun, bazılarına göre kekik ile benzer bir lezzete sahiptir. Bunu balık veya tavuk içeren yemeklerde kekik yerine kullanabilirsiniz. Bir tarif bir çay kaşığı kekik gerektiriyorsa, bunun yerine bir çay kaşığı tarhun ekleyebilirsiniz.
Diğer Alternatifler
Kekik yerine kullanılabilecek diğer yaygın otlar keklikotu ve reyhandır. Bunların hepsi İtalyan baharatına dahildir ve kekik ile birlikte lezzet katar.
Biberiye de, özellikle domuz eti veya kuzu içeren yemekleri pişirirken, kekik için iyi bir alternatif olarak önerilmektedir. Ancak, biberiyenin diğer baharatları kolayca bastırabilecek çok güçlü bir ayırt edici tada sahip olduğunu unutmamalısınız. Bu seçeneği denerseniz, tarifin gerektirdiği her çay kaşığı kekik için 3/4 çay kaşığı biberiye eklemeniz gerektiğini bilmelisiniz.