Kereviz pulları taze kereviz ve kereviz tohumu arasında mükemmel bir denge sağlar. Kereviz lezzetini ve sebzenin görünümüne daha yakın bir şey elde edersiniz. Her iki özelliğe de sahip olmak yemeğinizin başarısı için önemliyse, baharat dolabınızda birkaç kereviz pulu bulundurmak isteyebilirsiniz. Eğer ihtiyacınız olduğunu fark ederseniz, ancak dışarıda ve zamanında alamıyorsanız, aşağıda listelenen kereviz pulları için çok etkili ikamelerden birini kullanmayı düşünebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Kereviz Tohumları
Kereviz tohumu, kereviz pullarını sağlayan aynı bitkiden gelir. Kerevizin Latince adı Apium graveolens’tir. Apium kısmı, havuç ailesinin bir üyesi olduğunu gösterir. Graveolens kısmı ise koklama anlamına gelir. Keskin aroması nedeniyle bu ismi almıştır.
Kereviz bitkisinin tüm kısımları keskindir. Bu, sapları, tohumları ve yaprakları içerir. Bu nedenle, pullarda olduğu gibi kereviz tohumlarıyla da çok benzer bir lezzet profili elde edersiniz. Tohumlar, özellikle yüksek uçucu yağ konsantrasyonları nedeniyle keskindir. Ayrıca, uzun bir raf ömrü avantajı da vardır.
Kereviz tohumları küçük ve koyu renkte olduğu için kozmetik bir fark olacağını unutmayın; kereviz pulları ise daha büyük parçalarda olabilir ve soluk zeytin yeşili renginde olabilir. Yemeğe bağlı olarak, ikisi arasındaki fark çok belirgin olabilir; ancak bu mutlaka bir dezavantaj olmayabilir.
İyi Bir İkinci Seçenek: Kereviz Tozu
Kereviz tozu, öğütülmüş kereviz tohumlarından oluşur. Bu, ona daha ince bir doku verir, bu nedenle yemeğinizde görünür kereviz pulları olmayacaktır. Çorba veya soslarda ekstra öğütmeye gerek kalmadan kaybolabilir. Kereviz tohumlarını kendiniz öğütürseniz, aynı kereviz lezzetini elde etmek için sadece küçük bir miktar kullanmanız gerekebilir. Taze öğütülmüş baharatlar, önceden öğütülmüş baharatlardan daha güçlü olma eğilimindedir.
Kereviz tozunun yemeğinizi bastırmaması için, tarifinizde kereviz pulları için belirtilen miktarın yarısı kadar kereviz tozu ile başlayın. Daha sonra gerekirse tadını artırabilirsiniz.
Acil Durumda: Kereviz Tuzu
Kereviz tuzu, tuzla harmanlanmış öğütülmüş kereviz tohumundan oluşur. Bu, kereviz pullarını kullanacağınız aynı tuzlu yemeklerin çoğunda iyi çalışan çok yönlü bir karışım sunar. Kereviz tuzu, yemeğinize her iki lezzeti de eklemenin uygun bir yoludur, ancak bir dezavantajı vardır – bir lezzet seviyesini diğerini ayarlamadan değiştiremezsiniz. Örneğin, yemeğinizi daha tuzlu hale getirmeden daha yoğun bir kereviz aroması veremezsiniz.
Yemeğinize ne kadar kereviz tuzu ekleyebileceğinizin bir sınırı olduğundan, kereviz pulları yerine kullanırken dikkatli olun.
Diğer Alternatifler
Taze kereviz, bitkinin başka bir bölümünden aldığınız aynı tuzlu, bitkisel lezzeti içerir. Taze kerevizin tüm nemini içermesi, daha hacimli olduğu anlamına gelir çünkü kurutulmamış veya öğütülmemiştir. Ayrıca, birçok yemekte fark edilebilecek uzun liflere sahiptir. Yine de, bazı durumlarda taze kereviz kullanmak uygun bir alternatif olabilir.