Keten tohumu, yiyeceklere cesur bir lezzet katmanın yanı sıra, kıtırlık ekleyerek dokuyu da geliştirir. Üstelik, omega-3 yağ asitleri, vitaminler ve mineraller bakımından zengindirler. “Süper gıda” olarak kabul edilecek kadar besleyicidirler. Keten tohumları, etkili bir yumurta ikamesi oldukları için pişmiş ürünleri vegan dostu hale getirmek için kullanılabilir. Ayrıca, tohumları bütün ya da öğütülmüş halde keten unu olarak kullanabilirsiniz. Eğer keten tohumlarınız kalmadıysa, aşağıdaki alternatifleri değerlendirebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Chia Tohumları
Chia Tohumları, keten tohumlarıyla birçok ortak özelliğe sahiptir; her ikisi de çözünür lif bakımından yüksektir. Çözünür lif, müsilaj olarak adlandırılır ve bu da onları etkili yumurta ikameleri ve kalınlaştırıcı maddeler yapar. Keten ve chia tohumları, omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir.
Chia tohumlarının neme maruz kaldığında hızla jelatinimsi hale geldiğini unutmayın, bu yüzden keten tohumlarının kullanılacağı tüm yemeklerde kullanılmaları önerilmez; örneğin, salatalarda kullanmak istemeyebilirsiniz. Keten tohumlarını bir yumurta ikamesi olarak değiştirmek için, bir çorba kaşığı öğütülmüş chia tohumunu üç yemek kaşığı su ile karıştırın ve yaklaşık 10 dakika bekletin. Bu karışım bir yumurtanın yerini alacaktır.
İyi Bir İkinci Seçim: Kenevir Tohumu
Kenevir tohumu, esrar ile aynı aileden gelir ve son derece besleyicidir. Kenevir tohumları sadece keten ve chia gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda bazı temel besin maddelerini daha fazla içerirler. Besin değerlerinin yanı sıra, keten tohumlarının sağladığına benzer bir ceviz lezzeti sunarlar. Ayrıca, keten tohumları gibi sert bir dış kaplamaları yoktur, bu da sindirilmelerini kolaylaştırır.
Kenevir tohumlarının, keten ve chia tohumlarında bulunan müsilajı içermediğini ve bu nedenle yemeklerinizi kalınlaştırmak için etkili olmayacağını belirtmelisiniz. Buna ek olarak, müsilaj eksikliği, iyi bir yumurta ikamesi olmadıkları anlamına gelir.
Alternatif: Buğday Ruşeymi
Buğday ruşeymi, ekmek ve diğer pişmiş ürünlerde keten tohumu için iyi bir alternatif olabilir. Buğday ruşeymi, buğday çekirdeğinin bir parçasıdır ve buğdaydan aldığınız birçok besini sağlar. B ve E vitaminleri de dahil olmak üzere, zengin bir lif ve vitamin kaynağıdır. Ayrıca önemli miktarda potasyum ve demir gibi çeşitli mineraller içerir.
Diğer faydalarının yanı sıra, buğday ruşeymi bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve kalp hastalığına karşı koruma sağlayabilir. Keten tohumları ve chia gibi, zengin bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Yulaf ezmesine ve diğer tahıllara buğday ruşeymi ekleyebilir veya yoğurdunuzun üzerine serpiştirebilirsiniz.
Diğer Alternatifler
Keten tohumlarını değiştirmek için bir yumurta ikamesi arıyorsanız, chia tohumlarının yanı sıra birkaç seçeneğiniz daha var. Tofu ve yoğurt, bağlayıcı ve nem sağlayabilen iki popüler yumurta ikamesidir. Eğer bir yumurta ikamesi arıyorsanız ama kalınlaştırıcı arıyorsanız, badem ununu düşünebilirsiniz. Keten tohumu gibi, badem unu da bir süper gıda olarak kabul edilir ve çok çeşitli vitamin ve mineraller sunabilir. Ayrıca yemeklerinize lezzet katacaktır.