Melisa, hem tıbbi faydaları hem de lezzeti nedeniyle uzun süredir kullanılan eski bir bitkidir. En yaygın kullanılan bitki olmadığından, melisayı temin etmenin en iyi yolu muhtemelen onu kendiniz yetiştirmektir. Şu anda ihtiyacınız varsa, aşağıdaki melisa alternatiflerinden birini düşünebilirsiniz.
En İyi Seçenek: Limon Kabuğu Rendesi + Nane Yaprakları
Melisanın ana tadı, adını aldığı narenciye meyvesine benzer. Benzer bir limon tadı elde etmenin en iyi yolu, meyvenin kendisini kullanmaktır: limon kabuğu rendesi veya limon kabuğu. Taze limon kabuğu rendesi bulmak muhtemelen daha kolay olacaktır ve taze melisa için daha iyi bir alternatif sunar; kurutulmuş limon kabuğu, kurutulmuş melisanın yerine daha iyi bir alternatif olabilir. Melisa, hafif nane notaları taşıyan nane ailesine aittir. Bu notaları almanın en iyi yolu ise nane kullanmaktır.
Bu ikamenin limon kabuğu rendesi/kabuğu bileşeninde olduğu gibi, taze yerine taze, kurutulmuş yerine kurutulmuş kullanmayı tercih etmelisiniz. Hem nane hem de limon, melisa gibi uzun zamandır çayları tatlandırmak için kullanılıyor. Limon ve nanenin, melisaya alternatif olarak özellike lezzet değişimi sağladığını ve melisa çayının sunduğu rahatlama faydalarını sunmayacağını unutmayın. Her iki seçenek de marinatlarda, çorbalarda, güveçlerde, meyve salatalarında ve daha birçok yerde kullanılabilir.
İyi Bir İkinci Seçenek: Limon Otu
Limon otu, başka bir popüler limon kokulu bitkidir. Çoğunlukla zencefil ve kırmızı biberle eşleştirildiği Güneydoğu Asya yemeklerinde kullanılır. Karayipler’de ve başka yerlerde de yaygın olarak çay yapmak için tercih edilir. Limon otu, melisanınkine benzer limonlu bir tada sahiptir, ancak aynı nane notasına sahip değildir. Limon otu kullanırken tarifinizi ayarlamanız gerekebilir çünkü servis yapmadan önce otu tabaktan çıkarmanız gerekecektir.
Limon otunun aksine, limon otu sapları liflidir ve taze limon otunun yumuşak iç yaprakları dışında yenmez. Limon otunu çıkarmak zorunda kalmamak için taze bitkiyi arayabilir veya hazırlanmış limon otunu kullanabilirsiniz. Birçok market, öğütülmüş ve tüplerde paketlenmiş hazır limon otu satmaktadır. Limon otunun, melisadan alacağınız aynı rahatlatıcı sağlık yararlarını sağlamayacağını unutmayın.
Bir Tutam: Limon Mineçiçeği
Limon mineçiçeği, sıklıkla tüm limon otları arasında en yoğun limon kokulu olanı olarak kabul edilir. Lezzeti esas olarak limon notasından ve hafif çiçeksi bir arka notadan oluşur. Limon balsamının hafif nane alt tonundan yoksun olmasına rağmen, yine de iyi bir alternatiftir.
Melisadaki narenciye aroması seviyesine daha yakın bir eşleşme istiyorsanız, melisa ile karşılaştırıldığında daha az kullanmanız gerekebilir. Çay yapmak ve yiyecekleri baharatlamak için melisa yerine kullanın. Limon mineçiçeğinin sağlık açısından faydaları olsa da, limon mineçiçeği çayının, limon melisa çayının sağladığı aynı anti-anksiyete faydalarını sunmayacağını unutmayın.
Diğer Alternatifler
Makrut limon yaprakları (aynı zamanda kaffir limon yaprakları) yemeğinize narenciye notası verebilecek başka bir Güney Asya bitkisidir. Tadı melisa ile tam olarak aynı değildir ve geleneksel olarak çay veya tatlılarda kullanılan bir bitki değildir; ancak bu limon yaprakları çoğu lezzetli uygulamada işe yarayacaktır.
Limonlu kekik, yukarıdaki melisa ikameleriyle aynı limon notasını sağlayabilir, ancak aynı zamanda oldukça güçlü bir kekik aroması da sunar. Kekik aroması, limonlu kekiği tuzlu yemeklerde etkili bir melisa yerine koyacaktır, ancak tatlılarda işe yaramayabilir. Ayrıca limonlu kekik genellikle çay bitkisi olarak kullanılmaz.