Limon otunun yoğun bitkisel ve limon aroması, Güneydoğu Asya mutfağında yaygın olarak bulunur. Limon otunun tadı, onsuz da otantik bir yemeğe sahip olmayı bekleyebileceğiniz bir şey değildir. Bu nedenle, Vietnam, Kamboçya veya Tayland mutfağından yemekler pişirmek istiyorsanız taze limon otu bulundurmak iyi bir fikirdir. Bu bitkinin aroması karmaşık ve taklit edilmesi zor bir lezzettir; ancak yerine kullanabileceğiniz bazı seçenekler vardır. İyi haber şu ki, limon otunun yerine kullanabileceğiniz alternatiflerin çoğunu bulmak kolaydır ve muhtemelen bazıları baharat dolabınızda veya buzdolabınızda bulunmaktadır.
En İyi Seçenek: Limon Kabuğu Rendesi
Limon kabuğu rendesi, limon otu yerine en iyi seçeneklerden biridir çünkü limon bulmak nispeten kolaydır. Biraz limon kabuğu rendesi, yemeğinize limon otunun sağlayacağı narenciye lezzetini katmanın kolay bir yoludur. Bir limonun kabuğu, iki sap limon otuna eşdeğer lezzet sağlar.
Limon kabuğu rendesini, limon otunun bitkisel notalarını çoğaltabilecek başka bir malzemeyle birlikte de kullanabilirsiniz. Örneğin, limon otunun bu yönünü sağlamak için roka kullanabilirsiniz. Roka kullanırken, bir çay kaşığı limon kabuğu rendesini tek bir roka yaprağı ile birleştirerek bir sap limon otu yerine kullanabilirsiniz.
İyi Bir İkinci Seçenek: Kreung (Limon Otu Macunu)
Kreung, Kamboçya’da birçok yemekte limon otu yerine kullanabileceğiniz bir limon otu macunudur. Kreung, arpacık ve galangal ile birlikte limon otu içerir. Bu ürünü Kamboçyalı göçmenlere yönelik online veya Asya mağazalarından satın alabilirsiniz.
Ayrıca birçok markette standart limon otu macununu bulabilirsiniz. Limon otu macunu genellikle içeriğini uzun süre koruyabilen sıkılabilir tüplerde satılır. Limon otu macununu limon otu yerine kullanırken, bir çorba kaşığı doğranmış taze limon otunun yerine bir çorba kaşığı macun kullanın.
Zor Durumda: Kaffir Lime Yaprakları
Kaffir lime yaprakları, limon otuna çok yakın bir narenciye aroması eklemek için kullanılabilir. Limon otu için bu alternatifi kullanırken, yaprakları yemeğe eklemeden önce orta damarını çıkararak kopardığınızdan emin olun.
Narenciye lezzetini artırmak için yaprakları limon suyu ve lime kabuğu rendesi ile birleştirebilirsiniz; bu seçenek özellikle köriler ve çorbalar için çok uygundur. Yaprakların nadiren yenildiğini unutmayın, bu yüzden yemeği servis etmeden önce yaprakları çıkarmak isteyebilirsiniz, tıpkı bir defne yaprağını çıkardığınız gibi.
Diğer Alternatifler
Yukarıda listelenen limon otu alternatiflerinden hiçbiri yoksa, diğer seçenekler arasında limon ağacı yaprakları da bulunur, çünkü bunlar limon otu gibi bitkisel ve narenciye notları sağlayabilir.
Ayrıca limon verbena kullanabilirsiniz; başka bir limon benzeri tada sahip bitkidir. Son olarak, limon otu yerine yemeğinize doğrudan limon suyu eklemeyi deneyebilirsiniz. Ancak, dikkatli ölçmelisiniz, çünkü fazla eklemek diğer tatları baskın hale getirebilir.