Limonlu kekik, hem limon hem de kekik aromasını gerektiren her yemek için mükemmel bir bitkidir. Et için baharat olarak kullanılabilir ve salatalara da ekleyebilirsiniz. Büyük sorun limonlu kekik bulunması özellikle kolay bir bitki olmamasıdır. Yemeğiniz limonlu kekik gerektiriyorsa ve bu da bittiyse, aşağıdaki limonlu kekik alternatiflerinden birini düşünün.
En iyi seçeneğiniz: Kekik ve limon kabuğu rendesi
Limonlu kekik ve kekik (Thymus vulgaris) neredeyse tamamen birbirine benziyor. Deneyimli bir aşçı bile yalnızca görünümü kullanarak farkı anlamakta zorluk çekebilir. İkisinin farklı olduğu yer koku alanıdır. Limonlu kekik, bahçe kekiğinin dünyevi, odunsu notalarını limonlu bir kokuyla birleştirir. Adi kekik ve limon kabuğu rendesinin kombinasyonu size benzer bir etki sağlayabilir. Hem benzer bir lezzet elde edeceksiniz hem de içinde kekik yaprakları olacağı için yemeğiniz de aynı görünecek.
Bu ikameyi kullanmaya karar verirseniz, 1 ölçü limon kabuğu rendesinin 3 ölçü sıradan kekiğe oranı size limon kekik aromasına iyi bir yaklaşım sağlayacaktır.
İyi bir ikinci seçenek: Limonlu mineçiçeği
Avrupa'da yaygın olarak kullanılan limon mine çiçeği, aşçıların yemeklerini hafif bir aroma eşliğinde yoğun bir limon aromasıyla tatlandırmasına olanak tanır. zencefil ve çiçek notaları. Dondurmadan balık yemeklerine kadar her şeyde kullanılır. Tıpkı limonlu kekik gibi bu bitki de lezzetinde herhangi bir bozulma olmadan uzun pişirme sürelerine dayanabilir. Ayrıca yapraklarıyla limon mine çiçeği demlenmiş zeytinyağı veya sirke hazırlayabilir veya bunları çay yapmak için kullanabilirsiniz.
Limon mineçiçeği yaprakları sert olabilir, bu nedenle seçenekleriniz onları bir tabağa eklemeden önce çok ince doğramaktır. Veya defne yaprağı gibi kullanın; bu, onları bütün olarak yemeğe ekleyeceğiniz ve yemeğe servis yapmadan önce çıkaracağınız anlamına gelir.
Limon mine çiçeğinin keskinliğiyle bilindiğini unutmayın. Bu, limon kekiği yerine kullanırken, doğru lezzet profilini bulmak için küçük miktarlarda eklemeniz ve her eklemeden sonra tatmanız gerektiği anlamına gelir.
Bir tutam: Limon otu
Limon otu limon kabuğunda da bulunan esansiyel yağı içeren uzun, kalın bir ottur. Güneydoğu Asya yemeklerinde yoğun olarak bulunur ve özellikle Endonezya ve Malezya yemeklerinde yaygındır.
Limon otu, esas olarak limondan oluşan, ancak aynı zamanda ince zencefil ipuçlarını da içeren parlak, yoğun bir tat sunar. Limon mine çiçeğine benzer şekilde limon otu sapları oldukça lifli ve sert olabilir. Bunları limonlu kekik yerine kullanmak için uygun bir doku elde etmek üzere doğramak veya dövmek gerekecektir. Ayrıca bu bitkinin geldiği birçok formdan birini de tercih edebilirsiniz. Bu formlar arasında kurutulmuş ve toz haline getirilmiş limon otu bulunur. Ayrıca limon otu esansiyel yağını da bulabilirsiniz.
Diğer alternatifler
Limon balsamı güçlü limon kokusuna sahip başka bir bitkidir. Tipik olarak limon mine çiçeğinin kullanıldığı şekilde kullanılır. Melisa çok sayıda şifalı bitkiyle iyi uyum sağlar ve limonlu kekik gerektiren yemeklerin çoğunda kullanabilirsiniz.