Loomi, bazı Orta Doğu ve İran yemeklerinde kullanılan kurutulmuş limonların isimlerinden biridir. Loomi'nin diğer isimleri siyah kireç içerir çünkü kurutulmuş limonlar koyu, neredeyse siyah bir renk alır. Loomi, hoş olmayan av eti veya balıksı tatları dengelemek için kullanılabilir. Bu baharatı yakınınızdaki hiçbir mağazada bulamıyorsanız, aşağıdaki alternatiflerden birini deneyin.
En iyi seçeneğiniz: Kendi tezgahınızı yapın
Tezgahınızı yapmak, bir alternatif bulmanın en hızlı yolu değildir, ancak nispeten basittir. Biraz limonu hafif tuzlu suda haşlayıp ardından kurutarak başlayın. Bir sonraki adım, geleneksel olarak güneşte yapılan limonun suyunu kurutmak olacaktır. Güneşli ve yeterince sıcak bir yerde yaşıyorsanız, limonlarınızı güneşte bırakarak kurumasını sağlayabilirsiniz.
Dehidrasyon süresini kısaltmak için limonları bütün olarak kullanabilir veya dilimleyebilirsiniz. Bütün limonların güneşte kalması yaklaşık bir hafta sürer, dilimlenmiş limonlar daha kısa olacaktır; ne kadar kısa olacağı dilimlerin kalınlığına bağlıdır. Ayrıca limonları bir gıda kurutucusunda veya fırında en düşük ayarda kurutabilirsiniz.
Kurutucuda üç güne kadar sürebilir. Fırınınızın en düşük sıcaklığına bağlı olarak fırında bu süre yaklaşık sekiz saat sürecektir; en düşük sıcaklık modelden modele değişir. Fırınınız 200 derecenin altına düşmeyecekse fırın kapağını kırmanız gerekebilir. Kapının kırılması ısının ve nemin bir kısmının dışarı çıkmasına neden olur.
İyi bir ikinci tercih: Sumak
Bir diğer popüler Orta Doğu baharatı olan sumak, Akdeniz bölgesinde yetişir. Sumak baharatı şunlardan oluşur: kurutulup toz haline getirilen küçük kırmızı bir meyve. Aşçılar, yemeğe loominin tadına çok benzeyen ekşi bir narenciye tadı vermek için sumak kullanırlar; Sumak, lezzet bakımından narenciye meyvelerine o kadar benzer ki, bazen limonata benzeri bir içecek yapmak için kullanılır.
Sumak'ın dezavantajları arasında, dokuma tezgahı gerektiren bazı tarifler için istenmeyen olabilecek parlak kırmızı renk bulunmaktadır.
Bir tutam: Misket limonu veya limon kabuğu rendesi
Lezzet, kirecin dış tabakasıdır veya limon kabuğu. Kabuğu çıkarmanın en iyi yolu, zester adı verilen özel bir alet kullanmaktır, ancak rende veya hatta keskin bir bıçak da işi neredeyse aynı şekilde yapabilir. Taze lezzet, loomi ile aynı güçlü narenciye notalarının çoğunu içeren bir lezzet sağlayacaktır. Taze misket limonu ve limonlar birçok yerde nispeten yaygın ve uygun fiyatlı olduğundan, lezzetin kaynağının dokuma tezgahına göre daha kolay olması gibi bir avantajı vardır. Taze lezzetin dezavantajı, dokuma tezgahının bazı karmaşıklıklarından yoksun olmasıdır.
Diğer alternatifler
Limon suyu, Loomi'den alacağınız asitliği sağlayacaktır, dolayısıyla bazı uygulamalarda işe yarayabilir. Limon suyu, loomi'nin size vereceği güçlü limon aromasına sahip olmayacaktır ve yemeğinize ekstra nem katacaktır; bu da yemeğe bağlı olarak sorun olabilir.
Demirhindi turunçgil unsurunu sağlamasa da, loomi'den alabileceğiniz bazı meyveli ekşi notaları sağlayabilir. Demirhindi, Hint yemeklerinde yoğun olarak kullanılan, lifli ekşi hamurlu, Afrika'dan gelen bir baklagildir. Hint marketleri demirhindiyi macun şeklinde satıyor veya posayı dondurarak veya sıkıştırılmış bloklar halinde alabilirsiniz.