Lovage, Avrupa mutfağında uzun bir geçmişi olan maydanoz ailesinin bir üyesidir. Sağlar yoğun bir lezzet patates yemekleri için mükemmeldir ancak çorbalarda ve güveçlerde kullanılabilecek kadar çok yönlüdür. Otantik Alman veya Doğu Avrupa yemekleri pişirmeyi planlıyorsanız, bu bitkiyi elinize almak için elinizden geleni yapmalısınız. Marketinizin sebze-meyve reyonunda hiç meyve yoksa aşağıdaki alternatiflerden herhangi biriyle yine de güzel bir yemek yaratabilirsiniz.
En iyi bahis: Kereviz
Selam ve kereviz sadece akraba olmakla kalmıyor, aynı zamanda birbirlerine çok benziyorlar. Kereviz, daha kalın saplara sahip, selâmotu bitkisinin daha soluk bir versiyonu olarak düşünülebilir. Yemeğinizdeki ana faktörlerden biri selâmotu görünümü ise kerevizden daha iyi bir alternatif bulamazsınız. Ayrıca kereviz de hemen hemen aynı lezzeti sağlar. Tatların çok yakın olmasına rağmen selâmotu kerevizden belirgin şekilde daha keskindir. Yani aynı etkiyi elde etmek için daha fazla kereviz kullanmanız gerekecektir. Selvi yerine kereviz kullanırken, tarifinizde selâmotu için belirtilen miktarın yaklaşık 1,5 katı kadar kullanın.
İyi bir ikinci seçenek: Lovage tohumları
Lavaj tohumları, selâmotu veya kerevizden istediğiniz lezzetin çoğunu yemeklere sağlayabilir. Aslında kereviz tuzu ve kereviz tohumu baharatı aslında selâmotu tohumlarından yapılıyor. Yaprakları ve sapları kullanmanın getirdiği hacim olmadan lezzet sağlama avantajına sahiptirler. Bu, selâmotu saplarının ve yapraklarının uygun olmayacağı her türlü yemekte kullanım için mükemmel oldukları anlamına gelir.
Kısaca: Rezene
Rezene etkili bir selâmotu ikamesi olabilir. Rezene ve selâmotu sapları görünüş olarak benzerdir, bu da eğer görünüm istediğiniz gibiyse mükemmel bir seçenek olduğu anlamına gelir. Aynı zamanda benzer bir dokuya sahiptir; Aslında pek çok bitki (kereviz ve rezene dışında) selahattin dokusuna benzer bir dokuya sahip değildir. Ayrıca rezenenin aroması, selamlama gerektiren yemeklerin çoğuna iyi uyum sağlamalıdır.
Diğer alternatifler
Düz yapraklı maydanoz selâmotu ve kerevizle aynı aileye aittir. Kereviz ile aynı lezzet notalarının bazılarına ve selâmotu yapraklarına benzer tırtıklı bir şekle sahip yapraklara sahiptir.
Selâmın daha hafif bir versiyonunu elde etmek için konserve kremalı kereviz çorbası kullanabilirsiniz. Bu her yemek için uygun olmayabilir ancak bir çorba veya güveçte ihtiyacınız olan lezzetin bir kısmını sağlayabilir.
Kereviz tohumları gibi kereviz de kereviz aroması sağlamak için iyi bir seçenektir. Kereviz selâmotu ve kereviz ailesindendir ancak sapı için değil kökleri için yetiştirilir. Soyulup dilimlendiğinde çorba ve güveçlerde hassas bir kereviz aroması sağlayabilir.
Maggi stok küpleri selâm lezzetini çoğaltmanın başka bir yoludur. Tadı, Almanların bu bitkiye maggikraut adını verdiği selâmotuna yeterince benzer.