Dart Masala, baharat karışımını ifade eder – masala, baharat karışımı için Hintçe bir kelimedir. Tikka Masala, bazen tavuk tikka masala gibi baharat karışımı ile yapılan yemekleri tanımlar. Çoğu Hint yemeğinde olduğu gibi, baharatlar da bir Tikka masala yemeğini belirler. Doğru baharat karışımına sahip değilseniz, bunun yerine Tikka Masala alternatiflerinden birini deneyebilirsiniz.
Mümkün olan en lezzetli Tikka masala karışımını istiyorsanız, taze bütün baharatlar alıp kendiniz öğütmelisiniz. Baharatları kendiniz öğütmek ve karıştırmak, genellikle önceden karıştırılmış bir karışım satın almaktan daha iyi sonuç verir. Üstün kalitenin yanı sıra, Tikka Masala’nızda hangi baharatları kullanacağınızı da kendiniz seçersiniz.
Standart baharatlar arasında kişniş tohumu, karabiber ve kakule yer alır, ancak bazı karışımlar karanfil ve kimyon da içerebilir. Birçok Hint baharat karışımında olduğu gibi, bu da aşçının tercihine bağlıdır. Baharatları karıştırmanın dezavantajı ise zaman alıcı olmasıdır ve her zaman bu zamanı bulamayabilirsiniz.
İyi Bir Alternatif: Garam Masala
Hindistan’ın kuzeyinde köken almasına rağmen, Garam Masala, tartışmasız şekilde, alt kıtanın en popüler baharat karışımı haline geldi. Tikka Masala ve Garam Masala birçok ortak malzemeye sahiptir. Her iki baharat karışımı için standart bir tarif olmasa da, her ikisi de benzer sıcak ve aromatik bileşenler kullanır. Biber, kişniş tohumu ve kimyon her iki karışımda da yer alır ve bu baharatlar aynı yemeklerde iyi çalışır.
Tavuk Tikka Masala’nın ayırt edici domates bazlı sosu yerine Garam Masala’yı kullanabilirsiniz. Garam Masala, en iyi stoklanmış marketlerde ve Hint yiyeceklerinde uzmanlaşmış mağazalarda bulması nispeten kolay bir bileşendir. Önceden karıştırılmış bir karışım satın almanın tek dezavantajı, lezzet profili üzerinde tam kontrole sahip olamamanızdır.
Zor Durumda: Tandoori Masala
Tandoori masala olarak bilinen baharat karışımı, bir tür kil fırını olan tandırda kullanılmak üzere formüle edilmiştir. Tandoori Masala, tavuk tikka masala’nın yaratılmasında etkili olduğu söylenen Hint yemeği tereyağı tavuğunun lezzet profilinde önemli bir rol oynar. Efsaneye göre, Tereyağlı Tavuk, Tandoori tavuk yaptıktan sonra artan turşuyu kullanarak icat edilmiştir. Aşçılar, turşuyu tereyağı ve domatesle birleştirerek bir sos yapmışlardır. Bu, Tandoori Masala’nın Tikka Masala’nın öncüsü olduğu anlamına gelir.
Tipik tandoori masala malzemeleri arasında Keşmir biberi, kakule ve çemen tohumu bulunur. Tandoori Masala daha lezzetli olabilir ve tipik Tikka Masala baharat karışımından daha acı olabilir; Baharat seviyesinin yüksekliği bazı insanlar için avantajken, diğerleri için dezavantaj olabilir. Tandoori Masala’yı kullanmanın ana dezavantajı ise bulmanın zor olmasıdır. Hint marketleri dışında herhangi bir yerde bulmakta zorlanabilirsiniz.
Diğer Alternatifler
Köri tozu, İngiltere’deki insanlara Hint yemekleri satmak amacıyla yapılmış olup, Tikka Masala ile birçok ortak noktaya sahiptir. Baharat karışımları aynı olmasa da, ikame olarak çalışabilecek kadar yakındır. Her iki baharat karışımında da zerdeçal, kişniş ve kimyon bulunur.