Za’atar Yerine Kullanabileceğiniz Alternatif Baharatlar

by baharatdiyari
zaatar substitute

Za’atar baharatı yemeklere narenciye benzeri hoş bir aroma ve hafif fındık tadıyla harmanlanmış bitkisel bir koku katar. Bu baharat karışımı Orta Doğu’da popülerdir, ancak birçok farklı mutfakta kullanılabilecek kadar çok yönlüdür. Za’atar ile tatlandırılmış yiyecekler istiyorsanız, Orta Doğu’daki bir bakkalda veya çevrimiçi bir baharat perakendecisinde ustalıkla karıştırılmış bir karışım bulmaya çalışmalısınız. Eğer bu seçenekler mevcut değilse, birçok alternatiften birini düşünebilirsiniz.

En İyi Seçenek: Kendi Karışımınızı Yapın

Çoğu geleneksel baharat karışımında olduğu gibi, za’atarın içeriği de yapımcının tercihine göre değişir; tek bir standart tarif yoktur. Aslında Orta Doğu’da her biri yerel malzemeleri temsil eden pek çok bölgesel çeşitlilik vardır. Karışımdaki ana tatlar şunlardır: kekik, sumak ve susam. İhtiyacınız olan şey bu üçü.

Diğer baharatlar aslında destekleyici bir rol oynar, bu da elinizde bulunanlar arasından özgürce seçim yapabileceğiniz anlamına gelir. Ana üçü arasında sumak bulunması en zor olanı olabilir. İyi haber şu ki, karışıma farklı bir ekşilik katsa da, aşağıdaki gibi alternatifler de var: limon biber baharatı bu, ev yapımı za’atarınıza bir miktar özgünlük katabilir.

Za’atarınızı, önceden karıştırılmış bir karışımı kullandığınız gibi kullanın.

İyi Bir İkinci Seçenek: Dukkah

Bu Mısır baharat karışımı neredeyse za’atar kadar çok varyasyona sahiptir. Za’atar’ın başlıca tatlarından biri, aynı zamanda karışıma cevizli ve gevrek bir doku sağlayan susam tohumudur. Dukkah, hem fındık hem de susam içerebildiği için bu çıtırtıyı bolca sunar. Bitkisel bileşenini buradan alır. kurutulmuş kekik ve nane, her ikisi de birçok za’atar karışımında bulunur.

Dukkah’ı Orta Doğu’nun birçok pazarında bulabilir veya elinizde bulunan baharatlarla kendiniz yapabilirsiniz. Dukkah karışımlarının aşağıdaki gibi baharatları içerdiğini unutmayın: kişniş ve kimyon, bu nedenle onu yalnızca yemeğinizdeki lezzetleri tamamlayacaksa za’atar yerine kullanın. Ayrıca dukkah’taki baharatları dengelemek için tarifteki diğer baharatların miktarlarını da ayarlamanız gerekebilir.

Za’atar’ı kullandığınız miktarda dukkah kullanın ve zevkinize göre ayarlayın.

Kısaca: Harissa

Yukarıdaki diğer za’atar alternatiflerinde olduğu gibi, harissa baharat karışımı da farklı versiyonlara sahiptir ve Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da kullanılmaktadır. Ayrıca macun veya toz halinde de olabilir. Popüler karışımlar nane, kimyon ve kişnişin yanı sıra füme biber de içerir. Bir yemeğin lezzet profilinde önemli bir fark yaratan güçlü, etkili bir baharat karışımıdır.

Harissa’yı bulmak için en iyi seçeneğiniz Orta Doğu pazarındadır, ancak son yıllarda popülaritesi arttı; bazı marketlerin etnik bölümünde bulabilirsiniz ya da kesinlikle kendiniz yapabilirsiniz. Harissa’yı birçok yemekte za’atar yerine kullanabilirsiniz, ancak içinde kırmızı biber olduğunu unutmayın. Yemekleri baharatlı hale getirebileceği için dikkatli kullanmanız gerekir.

Tarifinizin za’atar için gerektirdiğinin bir kısmını ekleyerek başlayın ve lezzet profilinden memnun kalana kadar artırın.

Diğer Alternatifler

İtalyan baharatı za’atar’da bulunan bileşenlerin çoğunu içeren bir bitki karışımıdır. İtalyan baharatlarının çoğunda bulunan otlar arasında kekik, mercanköşk ve kekik yer alır. Bu karışım, za’atar ile aynı aromanın çoğunu ve aynı lezzet notalarının çoğunu sağlayabilir, bu da onu etkili bir alternatif haline getirir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın