Kullanabilirsin za'atar baharatı Yemeklere lezzetli narenciye benzeri bir koku ve bir miktar fındık tadıyla birleştirilmiş bitkisel bir koku sunmak. Bu baharat karışımı Orta Doğu'da popülerdir ancak birçok farklı mutfakta kullanılabilecek kadar çok yönlüdür. Za'atar ile tatlandırılmış yiyecekler istiyorsanız, Orta Doğu'daki bir bakkalda veya çevrimiçi bir baharat perakendecisinde ustalıkla karıştırılmış bir karışım bulmaya çalışmalısınız. Her ikisi de bir seçenek değilse, birçok alternatiften birini düşünün.
En iyi seçeneğiniz: Kendi karışımınızı yapın
Çoğu eski geleneksel baharat karışımında olduğu gibi, za'atardaki malzemeler de yapımcının tercihine göre eklenir; tek bir standart tarif yoktur. Aslında Orta Doğu'da her biri yerel malzemeleri temsil eden pek çok bölgesel çeşitlilik vardır. Karışımdaki ana tatlar şunlardır: kekik, sumakVe susam. İhtiyacınız olan şey bu üçü.
Diğer baharatlar aslında destekleyici bir rol oynuyor, bu da elinizde bulunanlar arasından özgürce seçim yapabileceğiniz anlamına geliyor. Ana üçü arasında sumak bulunması en zor olanı olabilir. İyi haber şu ki, karışıma farklı bir ekşilik katsa da, aşağıdaki gibi alternatifler de var: limon biber baharatıBu, ev yapımı za'atarınıza bir miktar özgünlük katabilir.
Za'atar'ınızı, önceden karıştırılmış bir karışımı kullandığınız şekilde kullanın.
İyi bir ikinci seçenek: Dukkah
Bu Mısır baharat karışımı neredeyse za'atar kadar çok varyasyona sahiptir. Za'atar'ın başlıca tatlarından biri, aynı zamanda karışıma cevizli ve gevrek bir doku sağlayan susam tohumudur. Dukkah, hem fındık hem de susam içerebildiği için bu çıtırtıyı bolca sunuyor. Bitkisel bileşenini buradan alır. kurutulmuş kekik Ve naneHer ikisi de birçok za'atar karışımında bulunur.
Dukkah'ı Orta Doğu'nun birçok pazarında bulabilir veya elinizde bulunan baharatlarla kendiniz yapabilirsiniz. Dukkah karışımlarının aşağıdaki gibi baharatları içerdiğini unutmayın: kişniş Ve kimyonBu nedenle onu yalnızca yemeğinizdeki lezzetleri tamamlayacaksa za'atar yerine kullanın. Ayrıca dukkah'taki baharatları telafi etmek için tarifteki diğer baharatların miktarlarını da ayarlamanız gerekebilir.
Za'atar'ı kullandığınız miktarda dukkah kullanın ve zevkinize göre ayarlayın.
Kısaca: Harissa
Yukarıdaki diğer za'atar alternatiflerinde olduğu gibi, za'atar'ın da farklı versiyonları vardır. harissa baharat karışımı Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da kullanılmaktadır. Ayrıca macun veya toz halinde de olabilir. Popüler karışımlar nane, kimyon ve kişnişin yanı sıra füme biber de içerir. Bir yemeğin lezzet profilinde önemli bir fark yaratan güçlü, güçlü bir baharat karışımıdır.
Harissa'yı bulmak için en iyi seçeneğiniz Orta Doğu pazarındadır, ancak son yıllarda popülaritesi arttı; bazı marketlerin etnik bölümünde bulabilirsin ya da kesinlikle mümkün kendin yap. Harissa'yı birçok yemekte za'atar yerine kullanabilirsiniz, ancak içinde kırmızı biber bulunduğunu unutmayın. Yemekleri baharatlı hale getirebilmesi onu dikkatli kullanmanız gerektiği anlamına gelir.
Tarifinizin za'atar için gerektirdiğinin bir kısmını ekleyerek başlayın ve lezzet profilinden memnun kalana kadar artırın.
Diğer alternatifler
İtalyan baharatı za'atar'da bulunan bileşenlerin çoğunu içeren bir bitki karışımıdır. İtalyan baharatlarının çoğunda bulunan otlar arasında kekik, mercanköşkve kekik. Bu karışım, za'atar ile aynı kokunun çoğunu ve aynı lezzet notalarının çoğunu sağlayabilir, bu da onu etkili bir alternatif haline getirir.