Koyu kahverengi şeker, birçok tarifte hem renk hem de lezzet açısından önemlidir. Lezzeti çok yönlüdür ve barbekü soslarından zencefilli kurabiyelere kadar birçok yemeğin tamamlayıcısı olabilir. Bu nedenle, her zaman elinizde bulundurmak isteyebilirsiniz. Koyu kahverengi şekeriniz bittiğinde ise, benzer etkiyi yaratacak birkaç alternatif bulunmaktadır.
En İyi Seçenek: Kendi Koyu Kahverengi Şekerinizi Yapın
Koyu kahverengi şeker, beyaz şekere yüzde 6,5 oranında pekmez eklenerek yapılır. Açık veya koyu pekmez kullanabilirsiniz, ancak Blackstrap pekmezi kullanmaktan kaçının. Her iki durumda da, biraz pekmez ekleyerek kendi koyu kahverengi şekerinizi yapabilirsiniz. Kesin formül, bir fincan beyaz şeker başına 1/4 bardak pekmezdir.
Bir sonraki adım düşündüğünüz kadar basit değil; sadece iki malzemeyi birleştirip karıştırmazsınız. Eklediğiniz pekmez kadar beyaz şekeri çıkarmanız gerekir. Yani, 4 bardak koyu kahverengi şeker elde etmek için üç bardak şeker ve bir bardak pekmez kullanmanız gerekecektir.
İki malzemeyi elle karıştırabilirsiniz, ancak bir mikser kullanmak, eşit bir karışım ve neredeyse paketlenmiş koyu kahverengi şekere benzeyen bir sonuç elde etmenizi sağlar.
Ev yapımı koyu kahverengi şekerinizi tam olarak marketten aldığınız versiyon gibi kullanabilirsiniz.
İyi Bir İkinci Seçenek: Açık Kahverengi Şeker
Açık kahverengi şeker, koyu kahverengi şekerin yerine etkili bir alternatiftir çünkü o da pekmez ve şeker karışımıdır. Fark, daha az pekmez içermesidir. Her bir bardak açık kahverengi şekere bir çorba kaşığı daha fazla pekmez ekleyerek pekmez içeriğini artırabilirsiniz.
Diğer bir seçenek, katkısız açık kahverengi şekeri kullanmaktır. Bazı pekmez lezzetini ve rengini kaybetseniz de birçok yemekte fark önemsizdir.
Zor Durumda: Bal
Bal, koyu kahverengi şekerin sağladığı ağırlığı ve tatlılığı ekleyebilir. Aslında bal, koyu kahverengi şekerden daha tatlıdır ve yemeğinizi daha nemli ve lezzetli hale getirebilir. Ancak, akılda tutulması gereken birkaç şey vardır. İlk olarak, tarifinizin koyu kahverengi şeker için istediği miktardan daha az bal kullanmak isteyeceksiniz. Çünkü bal, hem daha tatlıdır hem de koyu kahverengi şekerin eşdeğer hacminden daha ağırdır. Tarif bir bardak koyu kahverengi şeker gerektiriyorsa, aynı miktarda bal kullanın. Daha büyük miktarlar için, değiştirmek istediğiniz her fincan şeker için 2/3 bardak bal kullanın.
Bal biraz asidiktir ve bu asitlik yemeğinizin tadını etkileyebilir. Asidi nötralize etmek için her fincan bal için 1/4 çay kaşığı kabartma tozu kullanın.
Diğer Alternatifler
Pekmez içermeyen veya pekmeziniz yoksa koyu kahverengi şeker yerine kullanabileceğiniz bir seçenek de akçaağaç şurubudur. Yüzde 100 akçaağaç şurubu kullanmak isteyeceksiniz ve değiştirdiğiniz her fincan koyu kahverengi şeker için 3/4 bardak akçaağaç şurubu kullanmalısınız. Bu ikameyi pişmiş ürünlerde kullanıyorsanız, tarifteki diğer sıvıların miktarlarını azaltarak ilave sıvıyı dengelemeniz gerekecektir. 3/4 bardak akçaağaç şurubu ekliyorsanız, diğer sıvıları bu miktarda azaltın.