Kakao tozu, yemeklere çikolata aroması katmanın iki ana yolundan biridir. Çikolata aroması sadece var olan en popüler tatlardan biri değil, aynı zamanda çok yönlü bir aromadır. Onunla hazırlayabileceğiniz yiyecekler, birkaç dakika içinde bir araya getirilebilecek son derece basit tatlılardan, yalnızca en ciddi ev aşçıları için önerilen karmaşık tatlılara kadar çeşitlilik gösterir. Kakao tozunu kullanmanın bazı mükemmel yollarını düşünün.
Kakao tozunu kullanmanın en belirgin yolu, ilk olarak Olmec halkı tarafından kullanıldığı şeklidir. Olmec halkı, kakao çekirdeğini kullanan ilk Orta Amerika uygarlığıydı. Kakaoyu içecek olarak kullandılar. Onunla yaptıkları içecek şekersiz ve tatlandırılmıştı. Modern versiyonu ise tatlandırılmış ve süt ilave edilmiştir. Sıcak kakao, kakao tozunu kullanmanın en kolay ve en keyifli yollarından biridir.
Çikolatalı Kek
Çikolatalı kekin pek çok farklı çeşidi vardır ve bunların çoğunda ana lezzet kaynağı olarak kakao tozu kullanılır. Pastanın kabarmasını ve hafif bir dokuya sahip olmasını sağlarken aynı zamanda çikolata aromasını ve koyu, zengin bir rengi sağlar. Kakao tozu bazı çikolatalı krema tariflerinde de kullanılır. Çikolata gibi eritilmesine gerek yoktur ve sadece kuru malzemelere eklenebilir.
Brownie
Brownie’nin iki tarzı vardır: yoğun ve son derece nemli olan fudge stili ve daha hafif ve yumuşak olan kek tarzı brownie. Fudge brownie’lerin dokusu ve rengi büyük oranda yağ içeren eritilmiş çikolatadan gelirken; kek tarzı brownielerde lezzet ve renk genellikle kakao tozundan gelir. Kakao tozu, brownie’ye yoğunlaştırmadan ve yağ eklemeden lezzet katar.
Yumuşak Çikolatalı Dondurma
Kendi çikolatalı dondurmanızı yaparsanız, lezzeti ve rengi elde etmek için iki seçeneğiniz vardır: kakao tozu veya eritilmiş çikolata. İkisinin de diğerinden daha iyi olması şart değildir, ancak dondurmanın dokusu hangisini kullandığınıza bağlı olarak farklılık gösterebilir. Daha yumuşak ve kadifemsi bir doku istiyorsanız kakao tozu kullanmalısınız. Eritilmiş çikolatanın içindeki yağ soğuyunca sertleşecek ve dondurmanın daha sıkı bir dokuya sahip olmasını sağlayacaktır. Kakao tozunun yağı yoktur ve bu nedenle donduğunda sertleşmez. Doku açısından sağladığı faydaların yanı sıra, tabanı oluşturmak için çikolatayı eritmenizi gerektirmediği için kullanımı daha kolaydır.
Mole
Mole, kakao tozunun bir başka eski uygulamasıdır. Kakao tozunun lezzetli yemeklerdeki etkilerinin en gerçek özgün temsilidir. Mole’de, kakao tozu, tüm kakao tozu deneyiminiz tatlılardaysa tamamen beklenmedik olabilecek derin dumanlı notalar getirir. Tavuk ve sığır eti yemeklerindeki lezzetlere mükemmel bir tamamlayıcıdır ve enchiladas ve diğer Meksika yemeklerine derinlik katmanın etkili bir yoludur. Burada baharatlı bir mole tarifi görün kakao tozu kullanan bir firma.
Kuru Ovucular
Kakao tozunun lezzetli uygulamaları mole ile sınırlı değildir, aynı zamanda ızgara etleri baharatlamak için diğer otlar ve baharatlarla birleştirildiğinde de iyi çalışır. Kakao tozu, başka türlü sahip olamayacak olan kuru bir ovucaya zenginlik ve derinlik getirebilir. Kakao tozu içeren kuru bir ovucu, tavuk veya hindi göğsü gibi beyaz etlere de renk verecektir.