Kekik popüler ve çok yönlü bir bitki Makarna soslarını ve baharat losyonlarını tatlandırmak için diğer şifalı bitkilerle birleştirebilirsiniz. İster süpermarketten satın almış olun ister bahçenizde yetiştirmiş olun, hemen kullanabileceğinizden daha fazla kekikle karşı karşıya kalabilirsiniz. Kekiği bir şekilde dondurabilir misin? bitkiyi korumak için başka bir gün kullanmak için mi?
İyi haber şu ki, dondurucuda çok uzun süre bırakmadığınız sürece kekik iyi donuyor. Sıradan kekik, sıfırın altındaki dış ortam sıcaklıklarına dayanabildiği için dondurmak için en iyisidir. Kekiğin tadı, bitki taze olduğunda en iyisidir, ancak dondurmak, lezzeti kurutmaktan daha iyi korur. Onun odunsu sapları, donma sürecine, parçalanıp sümüksü hale gelen daha hassas bitkilerden daha iyi dayanmasını sağlar. Yine de tadı bozulacağı için altı ay içerisinde kullanmaya çalışmalısınız.
Kekiği yıkayın ve kurumasını bekleyin veya bir kağıt havlu kullanarak kurulayın. Dalların tamamını kullanmak yerine sadece yaprakları kullanmak istiyorsanız kekik kuruduktan sonra yaprakları saplarından çıkarabilirsiniz. Kekiği dondurmak için hangi yöntemi seçerseniz seçin, öncelikle otu yıkayıp kurutarak başlayacaksınız. Bu, temiz bitkiyi herhangi bir böcek veya toprak olmadan korumanıza olanak tanır.
Yöntem 1: Yaprakları veya bütün dalları yeniden kapatılabilir plastik torbalara yerleştirin
Kekiği poşetlere koyun ve kapatmadan önce mümkün olduğu kadar havasını sıkın. Dondurucuya yerleştirin.
Bu yöntem, bitkiyi dondurmanın en hızlı ve en kolay yoludur ancak dezavantajları vardır. Örneğin, dallar birlikte donabilir, bu da ihtiyacınız olandan daha fazla bitkiyi çözmeden tek bir porsiyon almayı zorlaştırır. Çok fazla kekiği çözdürürseniz fazlalığı atmak zorunda kalabilirsiniz çünkü dondurulmamış bitkinin raf ömrü nispeten kısa olacaktır. Taze kekiğin raf ömründen çok daha kısa olan buzdolabında yaklaşık bir hafta dayanır. Gerekenden fazla kekiği çözmek zorunda kalmamak için hızlı dondurmayı deneyin.
Yöntem 2: Kekiği flaşla dondurun
Önce dalları yaklaşık bir dakika kadar haşlayıp ardından kurutmadan önce bir buz banyosunda hızla soğutarak kekiği hızlı dondurun. Bunları bir fırın tepsisine yayın ve tabakayı dondurucunuza yerleştirin. Kekiği daha sonra poşetleyip dondurucuya geri gönderebileceğiniz ayrı porsiyonlara bölün.
Yöntem 3: Kekiği buz tepsisinde dondurun
Buz küpü tepsisi yöntemi, taze otları tek tek porsiyonlarda dondurmanın başka bir yoludur. Buz tepsisinin bölmelerine birkaç çay kaşığı kekik yaprağı koyun ve ardından biraz zeytinyağıyla doldurun. Tepsiyi dondurucuya yerleştirin ve küpler katılaşana kadar orada bırakın. Bunları dışarı çıkarın ve bir dondurucu torbasında saklayın. Biraz kekiğe ihtiyacınız olduğunda küplerden birini tabağınıza bırakın. Makarna soslarında ve çorbalarda dondurulmuş kekik ve zeytinyağı küplerini kullanın. Eritildikten sonra, bunları otlu bazlamaların üst malzemesinin bir parçası olarak bile kullanabilirsiniz.
Yöntem 4: Taze kekik yapraklarını yumuşatılmış tereyağıyla birleştirerek kekik yağı (dondurmak için) yapın
Tereyağı ve kekiği bir stand mikseri veya mutfak robotu kullanarak karıştırın, ardından karışımı bir plastik örtü üzerine yerleştirin. Otlu tereyağını kütük şekline getirin, ardından plastik sargıya sarın. Tereyağı günlüğünü dondurucuda saklayın. Kekik tereyağınızın bir kısmına ihtiyacınız olduğunda, bir parçayı kırın veya kesin.