Köri kelimesinin Güney Hindistan’da servis edilen baharatları içeren ince bir sos için kullanılan Tamil kelimesi kariden geldiği düşünülür. Bu sos, bölgedeki et ve sebzeler için birçok sos benzeri eşliklerden biriydi. Portekizliler, Hindistan’ın bazı bölgelerini kolonileştirdikten sonra bu terimi Avrupa’ya taşıyanlar olarak bilinir; ancak köri’nin kendisi 4.000 yıl öncesine kadar dayanabilir. Zencefil ve zerdeçal içeren bir yemek, insan dişlerinde ve eski Hint kasabası Farmana’da bir pişirme tenceresinde bulunmuştur. Hem zencefil hem de zerdeçal günümüzde de köri yemeklerinde kullanılmaktadır.
Köri tozu, köri yapımında kullanılabilecek önceden hazırlanmış bir baharat kombinasyonudur. Tarihçiler, alt kıtada gerçek bir otantik eşdeğeri olmadığı için bu tozun kökenleri konusunda belirsizdir. Tek benzer otantik ürün, kuru baharatlarla birlikte ıslak elemanlar içeren ve genellikle macun şeklinde kullanılan masala olabilir. Masala, tarife bağlı olarak değişen miktarlarda karıştırılmış kavrulmuş ve öğütülmüş baharatların bir kombinasyonunu içerir.

Köri tozunun ilk kez 1780’lerin ortalarındaki İngiliz reklamlarında adı geçmiştir. Reklamcı, köri tozunun, Kaptan Cook’un Endeavor Seferi’ndeki İsveçli botanikçi Solander tarafından Doğu Hint Adaları’ndan geri getirildiğini iddia etmiştir. Bu iddia muhtemelen Uzak Doğu’nun görüntülerini uyandırmak için yaratılan bir pazarlama kurgusu olsa da, satıştaki köri tozu muhtemelen Batı ve Wyatt tarafından yapılan Hint baharatlarının bir kombinasyonuydu.
Köri Tozunun Aroma Profili
ABD’de köri tozu, markadan markaya lezzette çok fazla değişiklik göstermeyen standart bir üründür. Eşsiz lezzeti, hem tatlı hem de tuzlu baharatlardan oluşmasından kaynaklanmaktadır. Kimyon, zerdeçal ve defne yaprağı gibi baharatlar içerir ve bu ona dünyevi bir tat verir. Köri tozu ayrıca tarçın ve karanfil içerir, bu da ona tatlılık katar.
Genellikle biber de içerir ve bu belirli miktarda ısı ekler. Biber miktarı, ısı seviyesini belirler. Bunlar köri tozunda kullanılan malzemelerden sadece birkaçıdır ve farklı karışımlar çemen, zencefil ve yenibahar gibi ek baharatlar içerebilir.
Köri Tozu ile Yemek Pişirmenin Faydaları
Et ve sebze yemeklerine lezzet katmanın yanı sıra, köri tozu yapımında kullanılan baharatların çeşitli sağlık yararları da vardır. Zerdeçal, çoğu köri tozunda kullanılan parlak sarı baharattır. Diyabet riskinizi düşürme potansiyeline sahiptir, çünkü kan şekerinde ani artışları önleyen kurkumin içerir.
Köri tozundaki çemen otu da kolesterolü düşürebilir ve kolesterol safra taşlarını önleyebilir. Kişniş köri tozunda yaygın olarak bulunan bir başka baharattır ve vücudun cıva, kurşun ve diğer toksik ağır metalleri ortadan kaldırmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Araştırmalar, oksidatif strese karşı kurşun maruziyetinden korunmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.
Köri Tozunun Yaygın Kullanımları
Köri tozu, tavuk, kuzu veya deniz ürünleri içeren yemekleri tatlandırmak için birçok farklı mutfak tarzında kullanılır. Sebze yemeklerinde de yaygın olarak kullanılır. Karnabahar, lahana ve nohut köri kullanılarak pişirilebilir. Köri ayrıca bazı salata sosu tariflerinde bir bileşendir.