Maydanoz, silantro veya reyhan kadar hassas olmayabilir, ancak yine de narin otlardan biri olarak kabul edilir. Uygun şekilde saklanmazsa raf ömrü çok kısa olabilir. Ancak, doğru saklama yöntemleriyle maydanozunuzu haftalar, hatta aylarca kullanılabilir tutabilirsiniz. Maydanozu en taze lezzet için saklamak adına en iyi seçeneklerinizi inceleyelim.
Buzdolabında Dik Saklama
Maydanozu saklamanın en kolay ve en etkili yollarından biri buzdolabında dik saklamaktır. Bunun için vazo gibi kullanabileceğiniz bir mason kavanoza veya başka bir kaba ihtiyacınız olacak. Maydanozun sap uçlarını yaklaşık bir inç su ile birlikte kavanoza yerleştirin. Maydanozun üstüne ve kavanozun ağzına bir fermuarlı torba geçirin. Su, maydanoza nem sağlayacak ve torba onu kuru, soğuk havadan koruyacaktır.
Başka bir seçenek, içine tüm demeti yerleştirebileceğiniz ve sıkıca kapatabileceğiniz bir çeyrek kap kullanmaktır. Bu, buzdolabınızda dökülme riskini en aza indirir. Dik saklama yöntemi, maydanozunuzu üç haftaya kadar taze tutabilir. Tüm bitkiyi kullanmadan önce renk değişikliği fark ederseniz suyu değiştirmeyi unutmayın.
Kağıt Havlularla Sarma
Maydanozu yıkadıktan sonra, nemli kağıt havluya sarın. Otları yukarı doğru yuvarlayın ve buzdolabında saklamak için bir fermuarlı torbaya yerleştirin. Kağıt havlular, maydanozun tazeliğini korumak için gereken nemi sağlayacaktır.
Maydanozu Kurutma
Maydanozu kurutmanın çeşitli yöntemleri vardır ve her birinin kendi avantajları ve dezavantajları bulunur. En verimli yöntemlerden biri, bir gıda kurutucu kullanmaktır. Gıda kurutucunuzu, cihazın üreticisi tarafından otlar için önerilen sıcaklığa ayarlayın. Maydanoz dallarını tepsilere, üst üste gelmeyecek şekilde tek bir kat halinde yerleştirin, çünkü bu kurutma işlemini engelleyebilir. Bir kurutucuda maydanoz kurutmak dört saate kadar sürebilir.
Bir gıda kurutucunuz yoksa, fırını kullanarak da maydanozu kurutabilirsiniz. Fırını 175 dereceye ayarlayın. Daha sıcak olmasını istemezsiniz, aksi takdirde maydanozu yakabilirsiniz. Yaprakların üst üste binmemesine dikkat ederek maydanozu bir fırın tepsisine yerleştirin. Fırın kapısını hafifçe aralayarak hava akışını sağlayın ve maydanozu yaklaşık 45 dakika veya ufalanana kadar kurutun.
Maydanozu mikrodalgada kurutmak isterseniz, dalları bir kağıt tabağa yerleştirin ve mikrodalgada iki dakika yüksek ayarda çalıştırın. Ardından, tamamen kuruyana kadar bitkiyi 30 saniyelik aralıklarla mikrodalgada tutun.
Ayrıca en eski ısı kaynağını kullanarak, yani güneşte maydanoz kurutabilirsiniz. Bunun için sıcaklığın en az 85 derece olduğu ve bol güneş ışığı alan bir gün seçmelisiniz. Nem oranı da yüzde 60’tan düşük olmalıdır. Maydanoz dallarını bir tepsiye koyun ve doğrudan güneş ışığı altında birkaç saat bırakın. Her iki tarafın da eşit şekilde güneş almasını sağlamak için dalları düzenli olarak çevirin. Güneş ışığı miktarına ve nem oranına bağlı olarak bu yöntemle maydanoz kurutmak birkaç saat veya gün sürebilir.
Ayrıca kuru, hava akımı olan bir yere bir demet dal asarak maydanozunuzu kurutabilirsiniz. İyi yerler arasında tavan araları ve barakalar bulunur.
Maydanozu Dondurma
Maydanozu dondurmanın en kolay yolu bir dondurucu torbası kullanmaktır. Dalları torbanın içine yerleştirin ve mümkün olduğunca fazla havayı çıkarmak için bastırın. Torbayı kapatın ve lastik bir bantla sabitleyerek dondurucuya yerleştirin.