Chipotle biberi aslında ayrı bir biber türü değil, jalapeno biberinin birkaç gün boyunca odun ateşinde tütsülenmesiyle elde edilir. Bu işlem, biberdeki tüm nemi giderirken ona benzersiz, dumanlı bir tat kazandırır.
Ev mutfağında chipotle tozu, baharat rafınıza harika bir katkı sağlar. Toz formu yemeklere eklemeyi kolaylaştırır ve bütün biberlerden daha pratik bir şekilde saklanabilir.
Jalapeño biberinin birçok çeşidi olmasına rağmen, chipotle tozu genellikle Morita çeşidinden yapılır. Bu biberler, çoğunlukla hâlâ üretim yapıldığı kuzey Meksika eyaleti Chihuahua’dan gelir.
Chipotle biberleri Aztekler arasında popülerdi ve 1500’lü yıllarda İspanyol kaşifler tarafından keşfedilerek Kuzey Amerika’ya ve yurt dışına taşındı. Bu eşsiz, dumanlı baharat büyük bir popülerlik kazandı.
Chipotle tozunun ısı seviyesi, 3.000 ila 10.000 birim arasında değişen “orta” aralıkta kabul edilir. Scoville ölçeği.
Chipotle, karmaşık ve yoğun, zengin bir tada sahiptir. Dumanlı ve dünyevi, aynı zamanda keskin ve zengin bir lezzet sunar. Bu baharat, Meksika ve Meksika esintili yemeklerin vazgeçilmez bir bileşeni olup, başka hiçbir baharatın yaratamayacağı karakteristik bir lezzet katar.
Chipotle Tozunun Sağlığa Faydaları
Chipotle tozunun yapıldığı biberler, sağlık açısından bilinen birçok faydası bulunan kapsaisin içerir.
Chipotle tozuna atfedilen bazı sağlık yararları şunlardır:
- Belirli kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olmak
- Kan basıncını azaltmak
- Kilo kaybına yardımcı olmak
- Metabolizmayı hızlandırmak
- Diyabeti yönetmek
- Bağırsak hastalıklarına ve rahatsızlıklara karşı koruma sağlamak
- Kalp hastalığına karşı koruma
- Çeşitli solunum koşullarını hafifletmek
- Kolesterolü azaltmak
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek
- Sindirime yardımcı olmak
- Enerji seviyelerini artırmak
- Yara izlerinin görünümünü azaltmak
- Sağlıklı kemik oluşumuna yardımcı olmak
- Gece körlüğünü önlemek
- Yara iyileşmesini hızlandırmak
- Besinlerin gıdalardan emilimini artırmak
Ayrıca chipotle, protein ve birçok temel vitamin ve besin açısından da son derece zengindir. Bu baharat, insan sağlığı için hayati önem taşıyan A vitamini, C vitamini, potasyum ve demir açısından zengindir.
Chipotle Tozunun Yaygın Kullanımları
Meksika mutfağı ve Meksika esintili yemekler, hafif baharatlılığını ve dünyevi lezzetini vermek için chipotlea güvenir. Çorbalar, güveçler, soslar ve adobo (popüler bir et turşusu) dahil olmak üzere birçok geleneksel Meksika yemeğinin önemli bir bileşenidir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde ve yurt dışında chipotle, salsalarda, barbekü soslarında ve biberlerde yaygın olarak kullanılır. Acı soslar gibi birçok ticari ürün, chipotlenin zengin ve baharatlı sıcaklığından da yararlanır.
Chipotle, her türden güneybatı yemeklerinde çok popüler bir malzemedir. Teksas-Meksika ve Meksika-Amerikan yemekleri genellikle bu karakteristik tatlarını chipotle eklenmesine borçludur.