Çoğu insan spagetti sosu için baharatları düşündüğünde aklına ilk gelen genellikle otlardır. Fesleğen ve kekik gibi otlar spagetti sosu için gereklidir, ancak baharatlar da önemlidir. Spagetti sosu tarifinde bulunabilecek baharatların listesi çeşitlidir. Bazı tarifler altıdan fazla malzeme içerebilir, ancak genellikle yalnızca üç veya dört malzeme gereklidir. Aşağıda en önemlilerinden bazılarına bakacağız. Bunları ev yapımı spagetti sosunda veya mağazadan satın alınan soslarda kullanabilirsiniz.
Karabiber genellikle İtalyan mutfağıyla ilişkilendirilmez, ancak domates bazlı makarna sosuna mükemmel bir katkı sağlar. Hafif ısı ve yumuşak çam notaları sosun lezzetini derinleştirir. Karabiberi dikkatli kullanmalısınız çünkü çok fazlası makarna sosunu acılaştırabilir. Eğer Alfredo sosu gibi beyaz bir makarna sosu yapıyorsanız, bunun yerine beyaz biberi tercih edebilirsiniz.
Esmer Şeker
Tatlılık, domates bazlı makarna sosundaki önemli lezzet notalarından biridir. Esmer şeker, pekmez içeriğinden gelen derinlik ve zenginliğin yanı sıra tatlılığı da ekler. Çok fazla tatlılık spagetti sosunu nahoş ve rahatsız edici hale getirebilir. Esmer şekeri çok az miktarda kullanmak isteyeceksiniz. Litre başına bir çay kaşığı yeterli olacaktır, ancak tercihinize bağlı olarak biraz daha yüksek veya daha düşük bir miktar kullanabilirsiniz.
Sarımsak Tozu
Sarımsak, spagetti sosunda tuzdan sonra tartışmasız en önemli baharattır. Hemen hemen tüm diğer bitki veya baharatlar çıkarılabilir, ancak sarımsak tozu (veya başka bir biçimde sarımsak) ekleyemiyorsanız, bunun yerine başka bir yemek yapmayı deneyebilirsiniz.
Sarımsak, spagetti sosunu tanımlayan önemli aromatik ve hafif kükürtlü notalar getirir. O olmadan sahip olduğunuz tek şey domates sosudur. Sarımsak, yemeğinizi tatsız hale getirmeden çok fazla ekleyebilmenize olanak tanır. Ayrıca kurutulmuş sarımsak parçaları ve sarımsak tozu gibi kurutulmuş türlerden, kıyılmış sarımsak ve taze sarımsak gibi ıslak formlara kadar çeşitli şekillerde ekleyebilirsiniz.
Tuz
Tuz, spagetti sosuna sıklıkla eklenmesi nedeniyle önemli baharatlardan biridir; ancak en önemlisi bu değildir. Aslında diğer otları ve baharatları doğru kullandığınız sürece tuzsuz, mükemmel lezzette bir spagetti sosu elde etmek mümkündür. Yine de tuz, diğer tatlara hayat vererek genel lezzet profilini geliştirebilir. Diğer tatların birbiriyle düzgün bir şekilde kaynaşması da önemlidir.
Not: Kendi sosunuzu hazırlarken kavanoz veya konserve spagetti sosunu temel olarak kullanıyorsanız, önceden hazırlanmış sos muhtemelen biraz tuz içereceğinden ilave tuza ihtiyacınız olmayabilir.
Soğan Tozu
Soğan, spagetti sosunuzun tadını daha zengin ve etli hale getirmeye yardımcı olan bir diğer önemli lezzet notudur. Ayrıca sarımsakla ve ekleyebileceğiniz tüm şifalı bitkilerle de çok iyi uyum sağlar. Taze kıyılmış soğan ekleyebilirsiniz veya soğan tozu daha pürüzsüz bir sos istiyorsanız tercih edebilirsiniz.
Acı Biber
Karabiber birçok insan için fazlasıyla ısı sağlayacak olsa da, bir veya iki tutam kırmızı biber diğer baharatlarınızın lezzetini artırmaya yardımcı olabilir. Yemeğin çok sıcak olmasını önlemek için ölçülü kullanın.