Vanilya şekeri, şekerden (genellikle rafine beyaz şeker) ve doğranmış vanilya fasulyesi kabukları veya bu baklalardan çıkarılmış tohumlardan oluşan aromalı bir tatlandırıcıdır. Vanilya aromasını içeceklere ve hamur işlerine vanilya özütü veya vanilya fasulyesi kullanmanın zorlukları olmadan eklemenin harika bir yolu olabilir. Vanilya şekerini kullanmanın en iyi yollarından bazıları şunlardır:
Vanilya şekerini kullanmanın en popüler yollarından biri, pişmiş ürünlerin üzerine son dokunuş olarak serpmektir. Vanilya özütü gibi diğer vanilya formları bu amaçla kullanılamaz. Vanilya şekeri, üst malzeme olarak kullanıldığında hamur işi ürünlerinin görünümünü güzelleştirir ve ekstra çıtır bir doku kazandırır.
Vanilya şekeri üst malzeme olarak vanilya hilali (Avusturya hilal kurabiyeleri) gibi geleneksel olarak kış tatillerinde servis edilen ürünlerde kullanılır. Aynı zamanda Fransız tostu veya waffle için tarçın şekerine alternatif olarak da kullanılabilir.
Basit Şurup Yapmak İçin
Basit şurup kullanmanın amacı, önce şeker kristallerini çözmeye gerek kalmadan bir içeceği tatlandırmaktır. Vanilya şekeri, sade şeker gibi şurup yapmak için suda çözülür. Tek fark, vanilya aromasının varlığıdır. Basit vanilya şurubu, basit şurup gerektiren kokteyl tariflerine yeni bir tat katabilir. Viski sour, mojito ve daiquiri gibi içeceklerde kullanabilirsiniz.
Vanilya şekerinden yapılan basit vanilya şurubunun ilk Amerikan kullanımı, 1800’lerin sonlarında popüler olan fosfatlı soda yapımında eczane soda çeşmelerinde gerçekleşti. Tatlılık ve vanilya aroması yanında şurup berrak olabilir ve sodanın rengini etkilemez.
Genel Amaçlı Sofra Tatlandırıcısı Olarak
Vanilya şekerini, sade şekerin yanında veya yerine bir tatlandırıcı olarak sofrada kullanabilirsiniz. Basit lezzet profili sayesinde vanilya şekeri, çok amaçlı harika bir tatlandırıcıdır. Vanilya ve şeker, latte’den yulaf ezmesine kadar çeşitli uygulamalarda işe yarayan çok yönlü aromalı bir tatlandırıcıdır. Sade şekere, akçaağaç şurubuna ve hatta bala alternatif olarak kullanılabilir.
Pişirme Tatlandırıcısı Olarak
Vanilya şekeri, birçok hamur işi tarifinde yer alan iki malzemenin yerini alabilir. Kek hamurlarından kurabiye hamurlarına kadar her şeyde şeker ve vanilya yerine kullanabilirsiniz. Tarifinize nem veya alkol eklemeden vanilya özütü ile aynı etkiyi sağlar. Alkol tadı bazı insanlar için sorun olabilir, bu nedenle vanilya şekeri iyi bir alkolsüz özüt alternatifi olabilir.
Vanilya Çekirdeklerini Değiştirmek İçin
Bir tarifte vanilya çekirdeklerinin yerine vanilya şekeri kullanabilirsiniz. İkameye ihtiyaç duymanızın ana nedeni, vanilya çekirdeklerinin pahalı olmasıdır. Safran ve mahlab ile birlikte dünyanın en pahalı baharatları arasında yer alır. İki vanilya çekirdeği, vanilya aromasının ne kadar güçlü olmasını istediğinize bağlı olarak birden fazla bardak vanilya şekeri yapabilir. Sonuç olarak, vanilya yatırımınız daha da ileri gider.
Dondurmada
Amerika Birleşik Devletleri’nde vanilya şekerinin belgelenen ilk kullanımlarından biri dondurma yapmaktı. Vanilya şekeri, ev yapımı dondurmanıza hem gerçek vanilya aroması hem de tatlılık katmanın mükemmel bir yoludur. Bu, sadece paradan tasarruf etmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda birden fazla malzeme ekleme veya vanilya kabuğunun tohumlarını kazıma zahmetinden de kurtarır.