Yenibahar ve Küçük Hindistan Cevizi: Lezzet ve Kullanım Farklılıkları

by baharatdiyari
Allspice Vs Nutmeg

Yenibahar ve hindistan cevizi sıklıkla birbirleriyle eşleştirilir. Bu, belirli lezzet benzerliklerine sahip olmaları sebebiyle, bu iki baharata aşina değilseniz bazı karışıklıklara yol açabilir. Ancak bu iki baharat arasında farklılıklar vardır. Mutfakta daha güvenle kullanabilmeniz için bu iki baharatı karşılaştıralım.

Yenibaharın Lezzeti Hindistan Cevizinden Nasıl Farklıdır?

Yenibahar ve küçük hindistan cevizi, bazı ortak lezzet notalarına sahip olmalarına rağmen tamamen farklı ve ilgisiz iki baharattır. Yenibahar, nispeten karmaşık bir tat profiline sahiptir. Üç farklı baharata benzetilmesi de bunun kanıtıdır. “Yenibahar” ismi, 17. yüzyılda İngilizlerin baharatın tadının bir karışım gibi olduğuna inandıkları için türetilmiştir: karanfil, tarçın ve hindistan cevizi. Yenibahardaki en belirgin lezzet notası karanfil aromasıdır, bu da onun hindistan cevizi kadar tatlı olmasını engeller.

Küçük hindistan cevizinin tadı biraz daha basittir ve benzersiz ve oldukça keskin bir aromaya sahiptir. Küçük hindistan cevizinin tadı, tatlı ve cevizli olup bir miktar acı olarak tanımlanabilir.

Yenibahar ve Karabiber
Yenibahar

Yenibaharı Küçük Hindistan Cevizi Yerine Kullanabilir misiniz? Ve Tam Tersi?

Küçük hindistan cevizi yenibahar yerine kullanılabilir ancak tek başına kullanmak istemeyebilirsiniz. En iyi sonuçları elde etmek için, yenibahar aromasına daha yakın bir tat oluşturmak amacıyla hindistan cevizini tarçın ve karanfil ile birleştirin. Küçük hindistan cevizi, tek başına, lezzetli yemeklerde yenibaharın yerine iyi bir alternatif olmayabilir. Örneğin, küçük hindistan cevizini, pislik baharatında yenibahar yerine kullanmak ilk tercihiniz olmamalıdır.

Yenibaharı Kullanmanın En İyi Yolları Nelerdir? Hindistan Cevizi Nasıl Kullanılır?

Yenibahar, hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde kullanıldığı için çok yönlüdür. Daha popüler kullanımları arasında elmalı turta baharatı ve kabak tatlısı baharatı için tarçın, hindistan cevizi ve karanfil ile birlikte destekleyici bir rol oynar. Jamaika’nın ünlü pislik baharatında merkezi bir baharattır, biber gibi çeşitli bitki ve baharatlarla desteklenir ve kekik ile birlikte kullanılır. Yenibaharı burger köftelerini, köfteleri tatlandırmak ve domuz eti veya kümes hayvanları için kuru baharat olarak kullanabilirsiniz.

Küçük hindistan cevizi genellikle muhallebi, kurabiye ve bazı kekler gibi baharatlı tatlılarda kullanılır. Ayrıca yumurta, fasulye ve bazı peynirler gibi tuzlu yiyeceklerle de iyi uyum sağlar. Küçük hindistan cevizi, geleneksel olarak kuzu içeren bazı Orta Doğu yemeklerinde ve çeşitli organ etleri içeren ünlü İskoç yemeği haggis’te de kullanılır.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın