İspanyol Mutfağının Vazgeçilmez Baharatları

by baharatdiyari
Spanish Cuisine_Spanish Spices

İspanyol yemeklerinin basit ama lezzetli olduğu bilinir. Baharatlı olmasa da, bazı keskin baharatları öne çıkarır. İşte İspanyol mutfağında kullanılan en önemli baharatlardan bazılarına bir göz atalım.

Sarımsak

Sarımsak, İspanyol yemeklerinin lezzetli omurgasıdır. Çok çeşitli diğer baharatlar için temel görevi görür. Onun yoğun, dünyevi, umami aroması İspanya’nın tüm bölgesel mutfaklarında kullanılır. Et, çorba ve deniz ürünlerini tatlandırmak için kullanılır. Cuenca’nın mor sarımsağı gibi bölgesel sarımsak çeşitleri vardır.

Safran

İspanyollar safranı çok sever, dünyanın en pahalı baharatlarından biri. Bu baharat, çiğdem çiçeğinin elle çıkarılması gereken tepeciklerinden oluşur. Parlak kırmızı damgaların çıkarılması büyük hassasiyet ve uzun çalışma saatleri gerektirir, dolayısıyla yüksek fiyatı hak eder. İspanyol safranı La Mancha bölgesinde yetiştirilir. Safran, paella ve diğer klasik İspanyol yemeklerine parlak sarı-turuncu renk ve çiçeksi, fındıksı lezzet katar.

Füme Kırmızı Biber

Füme kırmızı biber, olarak bilinen kırmızı biber çeşidi paprika ipeksi dokusu ve parlak kırmızı rengiyle yoğun dumanlıdır. Bu lezzetli ve renkli baharat, Extremadura’nın yalnızca küçük bir bölümünde üretilmesine rağmen, İspanya’nın her bölgesinde chorizo ​​​​sosislerinde ve çorbalarda ve güveçlerde görülür. Füme kırmızı biber yapımında kullanılan biberler, öğütülmeden önce iki hafta boyunca kurutulur ve meşe ağacının üzerinde tütsülenir.

Defne Yaprağı

Sıra dışı görünümüne rağmen defne yaprağı birçok İspanyol yemeğinin vazgeçilmezidir. İspanyol güveç ve çorbalarındaki derin kafur aroması ve tadından sorumludur. Defne yaprakları yavaş pişirilen yemeklerde işe yarar ve deniz ürünlerine de lezzet katar. Umami tatlarını derinleştirmeye yardımcı olur ve sarımsak ve diğer İspanyol baharatlarıyla iyi uyum sağlar.

Zeytinyağı

Zeytinyağı, her ne kadar bir bitki ya da baharat olmasa da, İspanyol mutfağının vazgeçilmez bir unsuru olduğundan aynı amaca hizmet eder. İspanya, diğer ülkelerden daha fazla zeytinyağı üretir ve hemen hemen her yemekte kullanılır. Genellikle kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğinde tavadaki ilk malzemedir. Kullanılan başlıca çeşitler sızma ve natürel sızma zeytinyağıdır.

Şeri Sirkesi

Jerez de la Frontera kasabasında üretilen İspanyol şeri, şeri şarabından yapılır. Şeri sirkesi hem pişmiş yemeklerin hem de salata sosu gibi çiğ müstahzarların önemli bir bileşenidir. İspanyol şeri sirkeleri, altı aydan on yıla kadar değişen sürelerle yıllandırılır. Şeri sirkesi, keskin ekşiliğinin yanı sıra ahşabın lezzetini de veren ahşap fıçılarda yıllandırılır.

Biberiye

En popüler Akdeniz bitkilerinden biri olan biberiye, İspanyol mutfağında çok önemli bir malzemedir. İspanya’daki popülaritesi açısından kekik ile hemen aynı yerdedir. Paella’nın ana lezzetlerinden birini sağlar ve tavşan, keçi ve kuzu yemeklerini baharatlamak için kullanılır. Ayrıca biberiyenin çay bitkisi olarak ve peynirlerde kullanıldığını da görürsünüz. Biberiyenin tadı bir miktar tatlı narenciye ile reçineli çam notalarına sahip olarak tanımlanabilir.

Kekik

Kekik, mercanköşk ve kekik ile ilişkili bir Akdeniz bitkisidir. İspanyol aşçılar bunu et ve balık turşularında kullanır. Kekik ile tatlandırılmış yağ, sosislerde ve diğer konserve etlerde önemli bir içeriktir. Kekik, keskin otsu bir tada sahiptir ve kafur ile limon notaları barındırır.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın