Hem köri tozu hem de garam masala, bir yemeğe renk ve lezzet katmak için kullanılabilen baharat karışımlarıdır. Köri tozu bir İngiliz icadı gibi görünse de, garam masala orijinaldir ve alt kıtada yaygın olarak kullanılmaktadır; ancak bunu yapmak için kullanılan baharatların tam karışımı bölgeden bölgeye değişir. Peki bu iki popüler Hint mutfağı baharatını ayıran başka ne var? Baharatlar ve tatlar ne kadar farklı? Hadi karşılaştıralım.
Garam masala ve köri tozu arasındaki farklar nelerdir?
Hintçe'de “garam” kelimesi sıcak, “masala” ise harmanlanmış baharat anlamına gelir. Garam masala Genellikle bir yemeğin son baharatı olarak kullanılır ve karıştırılır. sonrasında yemek, baharat karışımının sağlam ve aromatik tatlarını koruyacak şekilde pişirilmiştir. “Köri” kelimesinin, et ve sebzeler için kullanılan ince bir sos anlamına gelen Tamilce “kari” kelimesinden geldiği düşünülüyor. Önceden karıştırılmış köri tozu Tipik olarak yalnızca bitirme baharatı olarak değil, pişirme işlemi sırasında da kullanılır.
Bu iki baharat karışımı arasındaki en önemli farklardan biri garam masala'nın baharat bazlı olmamasıdır. zerdeçalBirçok köri tozu çeşidinin ana maddesidir. Zerdeçal, geleneksel köri tozlarına parlak sarı görünümünü veren köktür. Garam masala, köri tozlarıyla karşılaştırıldığında daha tatlı bir tada sahiptir ve genellikle şunları içerir: tarçın, hindistan ceviziVe kakule, diğer birçok baharatla birlikte.
Garam masala köri tozu yerine kullanılabilir mi? Ve tam tersi?
Her iki baharat karışımı da aynı bileşenlerin çoğunu içerse de lezzet profilleri gözle görülür derecede farklıdır. Yeni başlayanlar için zerdeçalın özellikle güçlü bir tadı yoktur. Bu, köri tozunun lezzetinin genellikle nispeten hafif olduğu anlamına gelir. Köri tozunun lezzetinin büyük bir kısmı, çemen otu, kimyon ve zerdeçal değil, içinde kullanılan diğer baharatlar.
Garam masala ise tamamen keskin baharatlardan oluştuğu için daha güçlü bir tada sahiptir. Bu nedenle köri tozuna daha lezzetli hale getirmek için eklenebilir; ancak tat farklılıkları, iki baharat karışımının farklı amaçlara hizmet ettiği ve birbirinin yerine geçemeyeceği anlamına gelir.
Bu baharat karışımlarından biri diğerine göre daha kolay elde edilebilir mi?
Köri tozu batı dünyasında daha yaygın olarak bilinir ve garam masala ile karşılaştırıldığında bulunması genellikle daha kolay olacaktır. Çoğu bakkalın baharat reyonunda çeşitli köri tozları bulunur, ancak önceden karıştırılmış garam masala bulmak daha zor olabilir.
Hem garam masala hem de köri tozunun yapımı kolay mıdır?
Birden fazla baharatın kızartılması ve öğütülmesini içerebilecek bir tarifi takip edecek kadar kendine güvenenler, kesinlikle kendi köri tozu ve garam masala'yı bir araya getirmeyi denemelidir. Bu karışımlarda kullanılan baharatların çoğunu bulmak kolaydır. Büyük süpermarketlerde bunların çoğu stokta bulunacak ve hepsini Hint mağazalarında bulabileceksiniz.
Ancak otantik tarifler için gereken çok sayıda baharatı satın almak ve kullanmak deneyimsiz aşçılar için zorlayıcı olabilir. Önceden karıştırılmış köri tozu ve garam masala kullanımını çok daha uygulanabilir bir alternatif olarak bulabilirler.
[lasso type=”list” category=”curry-powder-vs-garam-masala” theme=”splash” description=”hide” link_id=”7969″]