Otlar ve baharatlar, pişirdiğiniz her yemeğe lezzet, canlılık ve kişilik katan temel malzemelerdir. Baharatlarınızdan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için taze olmaları gerekmektedir. Tamamen dolu bir baharat rafınız ve belirli yemeklerde yalnızca küçük miktarlarda kullandığınız çeşitli baharatlarınız varsa, baharatınızın bitmesi pek olası değildir. Bu, çoğu mutfağın tamamen dolu baharat rafları içerdiği ve baharatların çoğunluğunun aylarca hatta yıllarca dokunulmadan durduğu anlamına gelir. Öyleyse soru şu: Baharatlar bozulur mu? Yoksa baharat rafınızdaki nadiren dokunulan şişeler hâlâ iyi durumda mı?
Baharatlar bozulur mu?
Çoğu insan baharatların sonsuza kadar dayandığına ve asla bozulmadığına inanırken, bu tam olarak doğru değil. Baharatların mutlaka “bozulması” gerekmez, ancak zamanla tazeliğini kaybederler. Başka bir deyişle, ilk günlerinin ötesinde eskimiş baharatlar, tüketildiğinde bozulmaz veya sağlık risklerine neden olmaz. Bunun yerine güçlerini kaybederler ve tadı çok zayıflar. Kısacası baharatlar kötü gider ve kötü gitmez.
Tuz, raf ömrü sınırsız olan tek baharattır. En popüler baharat markalarının etiketinde kılavuz olarak kullanabileceğiniz bir “son kullanma tarihi” bulunur. Otlarınız veya baharatlarınız bu tazelik tarihiyle birlikte gelmiyorsa, baharat rafınızdaki malzemeleri taze tutmanıza yardımcı olacak kendi etiketinizi eklemek için bir sonraki bölümümüzdeki yönergeleri kullanabilirsiniz.
Önerilen son kullanma tarihlerine dikkat ettiğinizde, pişirdiğiniz yemeklerin tadı daha güzel olacak ve daha hassas bir şekilde baharatlanacaktır, ancak eski baharatlar bile kullanılamaz hale gelmez.
Baharatlar ne kadar dayanır?
Bitkilerin, baharatların ve tohumların raf ömrüne ilişkin genel kurallar aşağıdaki gibidir:
- İyotlu tuz: 5 yıl
- Öğütülmüş baharatlar: 3-4 yıl
- Bütün baharatlar: 4 yıl
- Taze baharatlar (sarımsak hariç): 1 hafta
- Taze sarımsak: 4-6 ay
- Otlar: 1-3 yıl
- Şişelenmiş baharat karışımları: 1-2 yıl
- Tohumlar (haşhaş ve susam hariç): 4 yıl
- Haşhaş ve susam: 2 yıl
Baharatlarınızın taze olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Taze baharatların güçlü bir aroması vardır, bu nedenle basit bir koklama testi genellikle eski baharatlarınızı atmanın zamanının gelip gelmediğini size söyleyebilir. Bütün baharatları test etmek için, kokuyu serbest bırakmak üzere onları kırmanız yeterlidir. Eğer o güçlü aroma orada değilse, yeni bir değiştirme zamanı gelmiştir.
Yapraklı otların rengi solar ve kırmızı baharatlar biber tozu, paprikaVe kırmızı biber yaşlandıkça kahverengiye dönme eğilimindedirler. Bitkilerinizin ve baharatlarınızın hem rengini hem de aromasını değerlendirerek bunların hala taze olup olmadığını kolayca belirleyebilirsiniz.
Baharatlarınızı Saklamak
Birkaç basit yönergeyi izleyerek pişirdiğiniz her yemeğin taze, lezzetli otlar ve baharatlarla yapılmasını sağlayabilirsiniz. Hava, ısı, ışık ve nem baharatların tazeliğini etkileyen faktörlerdir. Nemi baharatlarınızdan uzak tutmak özellikle önemlidir.
[lasso ref=”amzn-24-glass-spice-jars-with-bamboo-airtight-lids-400-spice-labels-funnel-and-chalk-marker-set-churboro-spice-containers-4-oz-glass-storage-jars” id=”20011″ link_id=”7108″]
Bitkilerinizi ve baharatlarınızı mümkün olduğu kadar uzun süre taze tutmak için uygun depolama hayati önem taşır. Baharatlar hava almayan kaplarda saklanmalı kuru ve karanlık bir ortamda. İdeal baharat depolama ortamı hem serin hem de tutarlı bir sıcaklığa sahip olmalıdır; çünkü sıcaklık dalgalanmaları kapların içinde yoğuşma oluşturabilir.
Pul biber, kırmızı biber ve diğer kırmızı biber ailesi baharatları buzdolabında saklandığında daha uzun süre taze kalabilir ve canlı renklerini koruyabilir. Ancak diğer baharatlar buzdolabında yüksek nem oranına sahip olma eğiliminde olduğundan soğutulmamalıdır.
Baharatlar da dondurulmamalıdır. Ancak taze otları dondurucuda saklayarak ömrünü uzatabilirsiniz.
Özellikle etkili bir saklama çözümü için hava geçirmez kapaklı amber renkli cam kavanozlar, baharatlarınız için mükemmel bir saklama çözümüdür. Sonsuzluk kavanozları da mükemmel bir seçimdir çünkü UV ışığının ve nemin baharatlarınıza ulaşmasını engellerler.