Biberiye keskin bir bitki geleneksel olarak güveçlerde ve kavrulmuş sebzelerde kullanılır. Marketten tek bir dal alamayacaksınız. Genellikle ihtiyacınızdan çok daha fazlasını satın almanız gerekecektir. Benzer şekilde, bahçenizde yetiştiriyorsanız çalıdan ihtiyacınız olandan daha fazlasını kestiğinizi görebilirsiniz. Her iki durumda da boşa gitmesini önlemelisiniz. Peki biberiyeyi bir yol olarak dondurabilir misin? fazlalığı korumak için?
Biberiye odunsu bir bitkidir, yani düşük sıcaklıklara yumuşak saplı bitkilerden daha iyi dayanır. Alcalde ve Arp çeşitleri sıfırın altındaki sıcaklıklara dayanıklı biberiye çeşitleri arasındadır. Dondurulmuş biberiye yaklaşık bir yıl boyunca iyi olacaktır. Bundan sonra hâlâ kullanılabilir olacak ancak lezzeti ideal olmayacaktır. En iyi kaliteyi elde etmek için dondurulduktan sonraki üç ay içinde kullanın.
İster marketten ister bahçenizden alıyor olun, dondurmak için en taze biberiyeyi arayın. Dondurulmuş ve sonra çözülmüş biberiye, dondurmak için hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, taze olduğu kadar lezzetli olmayacaktır. Dondurma ve çözme işlemi, biberiyenin lezzetini ve kokusunu hızla kaybetmeye başlamasına neden olur, bu nedenle biberiyeyi yeniden dondurmaktan kaçınmalısınız. En tazesinden başlamak, kullanma zamanı geldiğinde mümkün olan en iyi lezzeti elde etmenizi sağlar.
Biberiyenizle başka bir şey yapmadan önce yıkayıp kurutun.
Yöntem 1: Biberiye dallarını açılıp kapanabilir torbalara koyun ve dondurucuya koyun.
Biberiye dallarını torbalara ve ardından dondurucuya atmak, bitkiyi dondurmak için en hızlı seçenektir. Ancak donmuş biberiyenin birbirine yapışma riskiyle karşı karşıya kalırsınız; bu da bir tarif için doğru miktarı elde etmek için ihtiyacınız olandan daha fazla biberiyeyi çözmeniz gerekebileceği anlamına gelir.
Yöntem 2: Dalları bir fırın tepsisine yerleştirerek biberiyeyi hızlı dondurun
Hızlı dondurma, biberiyeyi ayrı porsiyonlarda dondurmanıza olanak tanır, böylece yalnızca yemeğinizin gerektirdiği kadarını çözdürürsünüz, bu da israfı önlemenize yardımcı olur.
Dalları birbirine değmeyecek şekilde yayın. Fırın tepsisini düz kalacak şekilde dondurucuya yerleştirin ve birkaç saat orada tutun. Dondurulmuş biberiye dallarını ayrı ayrı paketleyin ve ihtiyacınız olana kadar dondurucuda saklayın. Alternatif olarak donmuş yaprakları kolayca çıkarabilir ve saplarını atabilirsiniz.
Yöntem 3: Biberiye yapraklarını bölmelere yerleştirerek biberiyeyi buz tepsisinde dondurun.
Her bölmenin yaklaşık 2/3 dolu olmasını istiyorsunuz. Alanın geri kalanını kaplamak için biraz zeytinyağı dökün. Buz küpü tepsisini küpler katılaşana kadar dondurucuya yerleştirin, ardından çıkarın ve yeniden kapatılabilir bir torbaya koyun. Bir güveç veya çorbaya biberiye eklemeniz gerekiyorsa, bir veya daha fazla küp ekleyin. Alternatif olarak, gözleme malzemesi olarak biberiye ve yağa ihtiyacınız varsa küp eritebilirsiniz.
Dondurulmuş biberiyenin çözülmesi
Çözülmüş biberiyenin buzdolabında bile bir haftadan fazla dayanmasını beklemeyin. Taze biberiye iki haftaya kadar dayanabilir. Dondurulmuş biberiyeyi gece boyunca buzdolabına koyarak çözdürün. Daha kısa sürede ihtiyacınız olursa çantayı bir miktar ılık suya koyabilirsiniz.
Dondurulmuş biberiye taze biberiye kadar renkli görünmeyebilir. Dondurulmuş biberiyeyi, pişirmenin başında ekleneceği güveçlerde ve diğer uzun süre pişirilen yemeklerde kullanın. Saatlerce pişirildikten sonra taze ve dondurulmuş biberiye arasındaki farkı söylemek zor olacaktır.