Fesleğen Dondurulabilir mi?

by baharatdiyari
Can you freeze basil

Fesleğenin dondurulması, bitkinin lezzetini tazeyken korumanın en iyi yollarından biridir. Kurutulmuş fesleğen, marketlerdeki baharat reyonlarının temelini oluşturur ancak taze ottan aldığınız karmaşıklıktan yoksundur. Taze fesleğenin dondurulması, saklamanızı sağlar parlak tatları ve yoğun aromasıancak bunun bir bedeli var.

Dondurulmuş fesleğeninizden en iyi sonuçları almak için, donmuş fesleğenlerin raf ömrünü ve çözüldüğünde onu kullanmanın en iyi yollarını anlamalısınız. Fesleğenin dondurulmasıyla ilgili bazı soruları inceleyelim.

Nane ailesindeki diğer taze otlar gibi fesleğen de dondurucuda en iyi kalitesini yaklaşık altı ay boyunca koruyabilir. Bu noktadan sonra kullanmak hala tamamen iyidir, ancak altı aydan önce kullanırsanız en iyi sonucu verecektir. Taze fesleğen doğru şekilde dondurulup donuk halde kaldığı takdirde yıllarca kullanılabilir.

Herhangi bir fesleğen türü diğerlerinden daha iyi dayanır mı?

Dahil olmak üzere birçok farklı fesleğen çeşidi vardır. limon fesleğen, kutsal fesleğenve Yunan fesleğeni. Donmayla baş etme biçimleri arasında aralarında önemli bir fark yoktur. Önemli olan onları nasıl dondurduğunuzdur.

Kalitesini korumak için fesleğen dondurma teknikleri şunları içerir:

Püre yöntemi

Yaprakları bir mutfak robotuna veya blendere biraz zeytinyağıyla yerleştirin ve püre haline getirin. Püreyi bir buz tepsisinde dondurun veya küçük dondurucu torbalara dökün. Püre, fesleğen yapraklarının parlak yeşil rengini dondurucudaki yapraklara göre daha iyi koruyacaktır.

Fırın tepsisi yöntemi

Yaprakları bir fırın tepsisine yayın ve bir saat boyunca dondurucuya koyun. Yaprakları fırın tepsisinden çıkarın ve dondurucu torbalara koyun. Fırın tepsisinde dondurmak, ayrı ayrı donmalarına olanak tanır, böylece ihtiyacınız olduğunda, hepsini çözmenize gerek kalmadan tek tek yaprakları çıkarabilirsiniz. Bazı uzmanlar, yaprakların fırın tepsisine yerleştirilmeden önce haşlanmasını veya kaynar suda 1-2 saniye bekletilmesini öneriyor. Haşlama, ayrışmaya neden olan bakterilerin öldürülmesine yardımcı olabilir.

Çözülmüş fesleğenin tadı farklı olacak mı?

Yukarıdaki yöntemlerden biri kullanılarak dondurulursa, çözülmüş fesleğen, taze fesleğene çok benzer bir tada sahip olacaktır. Fırın tepsisi yöntemini kullanırsanız yaprakların dokusu değişecektir. Dondurulup çözülen tüm taze otlar gibi fesleğen de gevşekleşecek ve parlak rengini kaybedecektir.

Dondurulmuş fesleğeni kullanmanın en iyi yolları nelerdir?

Çözülmüş fesleğen, öncelikle lezzeti nedeniyle gerektiren herhangi bir yemekte işe yarayacaktır. Makarna soslarında, çorbalarda ve pesto yapımında taze fesleğen kadar işe yarar. Çözdürülmesi ve dondurulması nedeniyle doku ve renk değişimi onu yeşil salata olarak uygunsuz hale getirse de, salata sosunda yine de işe yarayacaktır.

Dondurulup çözülmüş fesleğen taze fesleğene göre daha mı kısa raf ömrüne sahiptir?

Donmanın fesleğen yapraklarının yapısına olan etkisi, çözüldüğünde raf ömrünü kısaltmaktadır. Yaprakları beyazlatmak, donmuş fesleğenlerin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olurken, buz kristallerinin hücre duvarlarına zarar vermesi, bakteri ve oksidasyondan kaynaklanan hasarlara karşı savunmasız olacağı anlamına gelir. Sonuç olarak, çözülmüş fesleğen yaprakları taze olduklarından daha hızlı parçalanmaya başlayacaktır.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın