İyi Bir Balık Sosu Yerine Geçen Nedir?

by baharatdiyari
Fish sauce substitute

Balık sosu, Güneydoğu Asya'da yüzyıllardır çeşni olarak kullanılmaktadır. Sadece balık ve tuzdan oluşan en saf karışımlarla balık sosu mükemmel bir yoldur. yemeklere farklı bir umami tadı katmak tuzla birlikte. Batılılar bir zamanlar bunu yalnızca Vietnam mutfağında kullanılan bir malzeme olarak biliyorken, balık sosu artık çok yönlü bir malzeme olarak yaygın biçimde biliniyor, ancak hâlâ her yerde bulunmuyor. Eğer bittiyse ve balık sosu yerine başka bir şeye ihtiyacınız varsa aşağıdaki seçeneklerden birini deneyin.

En iyi seçeneğiniz: Soya sosu

Soya sosu, soya fasulyesi, tahıl ve fermente edilmiş diğer bileşenlerden oluşur. Fermantasyonu kolaylaştırmak için soya sosuna özel bir maya ekleniyor ve süzülüp şişelenmeden önce altı ay bekletiliyor.

Çoğu aşçı için soya sosu, lezzet profili aynı olmasa da balık sosunun en iyi alternatifidir. Soya sosu karamelizasyon nedeniyle daha koyu bir tada sahiptirbalık sosunun balıksı tuzluluğu yerine pekmez benzeri bir acılık var. Tadı karmaşıktır ancak en belirgin özelliği tuzdur. Hem soya sosu hem de balık sosu, yiyeceklere yoğun bir lezzet verir. Light soya sosu, rengi balık sosuna en yakın olacağından daha iyi bir seçenek olacaktır. Nispeten az miktarda soya sosuyla başlamak ve yemeğin ihtiyacı varsa daha fazlasını eklemek iyi bir fikirdir.

İyi bir ikinci seçenek: Karides ezmesi

Balık sosu gibi karides ezmesi de güçlü bir tada ve kokuya sahip, deniz ürünleri bazlı bir baharattır. Üretim yöntemi balık sosuna çok benzer. Daha saf versiyonları yalnızca karides ve tuzdan oluşur. Karidesler macun kıvamına gelene kadar öğütülür ve tuzla karıştırılır. Aynı balık sosu gibi fermente edilir.

Kısaca: İstiridye sosu

Balık sosu gibi istiridye sosu deniz ürünlerinden yapılır. Yapımında kullanılan istiridyeler kaynatılır ve kaynatılmasında kullanılan su, koyu, konsantre bir sos oluşana kadar azaltılır. Mağaza raflarında gördüğünüz modern versiyonların çoğu, lezzeti arttırmak için koyulaştırıcılar ve diğer bileşenleri içerir. İstiridye sosu, balık sosuyla aynı işlevi görür; yemeklerdeki lezzetli özellikleri ortaya çıkarmak için kullanılır.

İstiridye sosu, balık sosundan önemli ölçüde farklı bir görünüme sahiptir. Balık sosunun berrak, çay benzeri kırmızımsı kahverengisiyle karşılaştırıldığında koyu kahverengidir. İstiridye sosunun da farklı bir kıvamı vardır; sulu balık sosunun aksine ketçap gibi kalındır. Kalınlık, bazı yemeklerde kullanım kolaylığını etkileyebilir.

Diğer alternatifler

Worcestershire sosu İngilizlerin Asya lezzetleri yaratma girişimi olarak başladı. Balık bazlı fermente bir sostur ve tuzlu yemeklere umami profilini eklemeyi veya geliştirmeyi amaçlamaktadır. Worcestershire sosu balıktan çok daha fazlasını içerir, dolayısıyla lezzet profili sade balık sosundan farklıdır; ancak balık sosunun tuzlu ve lezzetli özelliklerinin arandığı yemeklerde harika bir balık sosu alternatifidir. Worcestershire sosu, balık sosu ve bazı alternatifleriyle karşılaştırıldığında bulunmasının çok kolay olması avantajına sahiptir.

MSG, balık sosunun balıksı karakterini sağlamazken, yemeklere umami getiriyor ve bu lezzet profilinin esas olarak bir yemeğin ihtiyaç duyduğu şey olması durumunda yararlı olacaktır.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın