Şili Mutfağının Vazgeçilmez Baharatları

by baharatdiyari
Chilean Spices

Şili mutfağı, diğer Latin Amerika ülkelerinin mutfak kültürleriyle karşılaştırıldığında özellikle baharat ağırlıklı değildir. Yemekler, muhtemelen 20. yüzyılda ülkeye yoğun Alman göçü nedeniyle nispeten basit lezzet profillerine sahiptir. Ancak, Şili yemeklerinde birçok yemekte görülen bir avuç temel baharat kullanılır. İşte en popüler Şili baharatlarından bazılarına bir bakış.

Boldo yaprağı yaprak dökmeyen bir ağaçtan gelir ve Şili tariflerinde ve Güney Amerika’nın her yerinden gelen tariflerde yaygın bir içeriktir. Defne yaprağı gibi uzun süre pişen yemeklerde kullanılır ve pişirme işleminin başında eklenir. Boldo yaprakları aynı zamanda popüler bir çay bitkisidir. Et ve balığa reçineli, kafurlu bir tat katarlar.

Merken

Bazen Merquien veya merkén olarak da yazılan merken, Mapuche adı verilen yerli Şilililer tarafından yaratılmış, Meksika’dakine benzeyen bir füme biber tozudur. Chipotle tozu gibidir. Keçi boynuzu biberi anlamına gelen cacho de cabra biberinden yapılır. Biber kurutulur, tütsülenir ve toz haline getirilir.

Toz biber, kimyon ve kişniş gibi Avrupa kolonizasyonu yoluyla Şili’ye gelen baharatlarla birleştirilir. Ortaya çıkan karışım tartışmasız en belirgin Şili baharatıdır; ancak Şili dışında pek bilinmiyor. Baharatın göreceli belirsizliği sınıfçılığın bir ürünüdür, çünkü Şili’de rafine damak zevklerine göre değil, işçi sınıfı baharatı olarak kabul edilir. Bununla birlikte, merken, Şili empanadalarının iç harcı ve mısır pudingi gibi çeşitli Şili yemeklerinde ortaya çıkar. Pastel de choclo.

Çok amaçlı hafif ısı ve duman kaynağı olarak kullanılabilir. Yiyeceklere iştah açıcı bir renk de verir. Kuzu ve domuz etinin yanı sıra ton balığı için de kuru bir ovma olarak kullanılır ve bazen ceviche’ye eklenir.

Kimyon

Latin Amerika’nın diğer bölgelerinde olduğu gibi kimyon, Şili mutfağında da temel bir baharattır. Proteinler için birçok lezzetli tarifte karşımıza çıkar. Onun dünyevi aroması ve hafif acı sıcaklığı, Şili’de (ve İspanyolca konuşulan Amerika’nın her yerinde) bilinen sığır çorbası gibi yemeklerin lezzet profilleri için gereklidir. Cazuela ve kavrulmuş domuz eti yemeği Pernil.

Kişniş

Pebre sosu, kişnişin ana madde olduğu bir Şili salsasıdır. Standart bir pebre sosu aynı zamanda sıcak And biberlerini de içerir. Aji amarillo soğan, yağ ve domatesle birlikte.

Pebre sosu baharatlı, parlak otsu ve asidiktir. Chimichurri sosuna benzer şekilde, ızgara ve kavrulmuş etlerin geleneksel Şili eşlikçisidir. Örneğin, genellikle pernil ile birlikte servis edilir. Ekşilik ve sıcaklık, domuz eti ve benzeri etlerdeki zengin yağlılığın azaltılmasına yardımcı olabilir.

Meksika Kekiği

Meksika kekiği Şili mutfağında popüler bitkilerden biridir. Tuzlu yemeklerin temel bileşenlerinden biri olarak kabul edilebilecek kadar yaygın olarak kullanılır. Şurada görünüyor: Asado Şili sığır eti göğüs etinin yanı sıra Cazuela ve diğer birçok yemek. Konuyla ilgili olmasa da gerçek kekik benzer bir lezzet profiline sahiptir. Rezene ve narenciye notalarıyla keskin ve hafif acı bir nane aroması sunar.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın