Şili mutfağı, diğer Latin Amerika ülkelerinin yemek kültürleriyle karşılaştırıldığında özellikle baharat ağırlıklı değildir. Yemekler, muhtemelen 20. yüzyılda ülkeye yoğun Alman göçü nedeniyle nispeten basit lezzet profillerine sahiptir. Ancak Şili yemeklerinde birçok yemekte görülen bir avuç temel baharat kullanılıyor. İşte daha popüler Şili baharatlarından bazılarına bir bakış.
Boldo yaprağı Yaprak dökmeyen bir ağaçtan gelir ve Şili tariflerinde ve Güney Amerika'nın her yerinden gelen tariflerde ortak bir içeriktir. Aynı şekilde kullanılırlar defne yaprağıyani uzun süre pişen yemeklerde kullanılır ve pişirme işleminin başında eklenir. Boldo yaprakları da popüler bir çay bitkisidir. Et ve balığa reçineli, kafurlu bir tat katarlar.
fark etmek
Bazen şöyle yazılır Merquien veya satın almak Mapuche adı verilen yerli Şilililer tarafından yaratılan merken, Meksika'dakine benzeyen füme biber tozudur. chipotle tozu. Şundan yapılmıştır: keçi cacho biberkeçi boynuzu biberi anlamına gelir. Biber kurutulur, tütsülenir ve toz haline getirilir.
Toz biber, kimyon ve kişniş gibi Avrupa kolonizasyonu yoluyla Şili'ye gelen baharatlarla birleştirilir. Ortaya çıkan karışım tartışmasız en belirgin Şili baharatıdır; ancak Şili dışında pek bilinmiyor. Baharatın göreceli belirsizliği sınıfçılığın ürünüdür, çünkü Şili'de rafine damak zevklerine göre değil, işçi sınıfı baharatı olarak kabul edilir. Bununla birlikte, merken, Şili empanadalarının doldurulması ve mısır pudingi de dahil olmak üzere çeşitli Şili yemeklerinde ortaya çıkıyor. mısır keki.
Çok amaçlı hafif ısı ve duman kaynağı olarak kullanılabilir. Yiyeceklere iştah açıcı bir renk de verir. Kuzu ve domuz etinin yanı sıra ton balığı için de kuru bir ovalama olarak kullanılır ve bazen ceviche'ye eklenir.
Kimyon
Latin Amerika'nın diğer bölgelerinde olduğu gibi kimyon, Şili mutfağında da temel bir baharattır. Proteinler için çok sayıda lezzetli tarifte karşımıza çıkıyor. Onun dünyevi çatlaklık ve biraz acı sıcaklık olarak bilinen sığır çorbası gibi yemeklerin lezzet profilleri için gereklidir. güveç ve Şili'de (ve İspanyolca konuşulan Amerika'nın her yerinde) bilinen kavrulmuş domuz eti yemeği jambon.
Kişniş
Pebre sosu, kişnişin ana madde olduğu Şili salsasıdır. Standart bir pebre sosu aynı zamanda sıcak And biberlerini de içerecektir. sarı biber soğan, yağ ve domatesle birlikte.
Pebre sosu baharatlı, parlak otsu ve asidiktir. Chimichurri sosuna benzer şekilde, ızgara ve kavrulmuş etlerin geleneksel Şili eşlikçisidir. Örneğin, genellikle pernil ile birlikte servis edilir. Ekşilik ve sıcaklık, domuz eti ve benzeri etlerdeki zengin yağlılığın azaltılmasına yardımcı olabilir.
Meksika kekik
Meksika kekik Şili mutfağında popüler bitkilerden biridir. Tuzlu yemeklerin temel bileşenlerinden biri olarak kabul edilebilecek kadar yaygın olarak kullanılmaktadır. Şurada görünüyor: gümüşŞili sığır eti göğüs etinin yanı sıra güveç ve diğer birçok yemek. Konuyla ilgili olmasa da gerçek kekikbenzer bir lezzet profiline sahiptir. Rezene ve narenciye notalarıyla keskin ve hafif acı bir nane aroması sunar.