Dereotu, hassas bir bitkidir ve turşu yapımı ile deniz ürünleri pişirmede popülerdir. Taze dereotunun raf ömrü uzun olmasa da, doğru saklama yöntemleriyle daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz. En taze lezzeti elde etmek için dereotunu nasıl saklayacağınızı inceleyelim.
Dereotu, aşırı nemden dolayı bozulmaya karşı özellikle hassastır. Mecbur kalmadıkça yıkamayın. Ancak, içinde böcek bulunan veya gözle görülür şekilde kirli olan dereotu yıkama istisnasına tabi olabilir. Yıkarsanız, saklamadan önce kağıt havluyla hafifçe vurarak iyice kurulayın.
Buzdolabında Saklama
Dereotunuzu kontrol ettiyseniz ve kir ya da böcek yoksa, nemli bir kağıt havluya sararak rulo yapın. Bu ruloyu, açılıp kapanabilir bir plastik torbaya koyup buzdolabının sebzelik çekmecesinde saklayın. Bu yöntemle bir hafta veya daha uzun süre taze kalabilir.
Ayrıca demeti su dolu bir kavanoza yerleştirip üzerini plastik bir torbayla kapatabilirsiniz. Kavanozu torbayla birlikte buzdolabına koyun. Fazla neme maruz kalmasını önlemek için torbaya bir kağıt havlu koyarak yoğuşmayı emdirebilirsiniz. Bir başka yöntem de, dereotu demetinin tamamını içine alacak uzunlukta ve sıkı kapaklı bir kap seçmektir. Sadece bir iki inç su ekleyip dereotunu yerleştirin ve kapağı kapatın. Bu, kabın devrilmesi durumunda buzdolabına su dökülmesini önler. Düzenli su değişimi yaparak bu yöntemle dereotunu iki haftaya kadar taze tutabilirsiniz.
Dondurucu Dereotu
Dereotu dondururken en iyi seçenek, onu tamamen dondurmaktır. Temiz olduğundan emin olduktan sonra dereotunu fırın tepsisine serip dondurucuya koyun. Yaklaşık otuz dakika dondurun. Ardından fırın tepsisinden çıkarıp etiketli dondurucu torbalarına yerleştirin. Bu dondurma yöntemi, tek bir kütle halinde donmasını önler, böylece ihtiyacınız olduğunda yalnızca gereken miktarı alabilirsiniz. Hatta sapları dondurmadan önce kullanacağınız miktarlara bölebilirsiniz.
Dereotunu daha küçük parçalara bölüp buz tepsisinde dondurmayı da tercih edebilirsiniz. Parçaları tepsiye yerleştirip su ekleyin. Tamamen dondurun ve ardından küpleri dondurucu torbalara koyun.
Dereotu dondurularak bir yıla kadar kullanılabilir hale gelir.
Dereotu Kurutma
Dereotu kurutmak için gıda kurutucusu, fırın veya açık hava gibi birçok seçeneğiniz vardır.
Bir gıda kurutucusunda, yaprakları her tepsiye tek kat halinde koyun ve üreticinin şifalı bitkilerle ilgili talimatlarını izleyin. Kurutma işlemi bir günden kısa sürecektir.
Fırında kurutma için fırınınızı en düşük sıcaklığa ısıtın. Dereotunu bir fırın tepsisine tek kat halinde serip fırına koyun. Her 30 dakikada bir kontrol edin. Kuruma süresi neme bağlı olarak değişebilir.
Dereotunu açık havada kurutmak için, düşük nemli ve sıcak bir yerde bir rafa yerleştirin. Eşit kurumayı sağlamak için her 24 saatte bir çevirin.
Dereotunu açık havada kurutmanın bir başka yolu da bir demetini hareketli hava ve düşük nem bulunan bir yere asmaktır. Bu, otu her gün çevirme ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu yöntemi tercih ederseniz, içine delikler açtığınız bir kese kağıdı ile bitkinin üzerini kapatmayı düşünün. Bu, bitkiyi tozdan korur ve güneş ışığından koruyarak renginin korunmasına yardımcı olur.
Dereotunun açık havada kurutulmasının birkaç gün sürebileceğini unutmayın.