Kişniş, kurutulmuş kişniş tohumlarından yapılır ve yerel bölgeleri güney Avrupa ve kuzey Afrika'dan güneybatı Asya'ya kadar uzanır. Bu baharatın nereden geldiği kesin olarak belirlenmemiştir ve şu anda dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir.
Bu baharatın mutfakta kullanımı İncil zamanlarına kadar uzanmaktadır ve arkeolojik kazılar onun eski Mısırlılar arasında popüler bir baharat olduğunu kanıtlamıştır.
Kişniş kişniş bitkisinin bir parçası olmasına rağmen taze yapraklarından çok farklı bir tada sahiptir.
Kişniş, bir narenciye kokusuyla noktalanan, duygusal olarak misk kokusuna sahip aromatik bir baharattır. Ham ve dünyevi kokusu aynı zamanda çok hafif tereyağı ve kekik ipuçlarına sahiptir ve hem hafif hem de karmaşık genel bir aroma yaratır.
Tadı limonlu alt tonlarla oldukça yumuşak ve dünyevi. Sıcak, yumuşak, tatlı ve narenciye tadında olup, nadiren bir yemeğin üstesinden gelebilecek yumuşak bir tada sahiptir.
Diğer baharatlarla, özellikle de kimyonla çok iyi uyum sağlar. Kişnişi kullanmaya alıştıkça, son tadının büyük ölçüde nasıl hazırlandığına bağlı olduğunu göreceksiniz. Genel olarak, bu çok yönlü baharatın tadı, pişirildiği süre uzadıkça derinleşir.
Kişnişin Sağlığa Faydaları
Kişniş tohumları insan vücudu için gerekli olan besinler açısından oldukça zengindir. Bu nedenle kişnişin sağlık açısından çok sayıda faydası vardır.
Bunlar kişnişin faydalarından sadece birkaçı:
- Sindirim sağlığını artırır
- Sağlıklı karaciğer fonksiyonunu destekler
- Akciğer ve kavite kanserlerine karşı korunmaya yardımcı olur
- Artrit tedavisinde etkilidir
- Ağız ülserlerinin iyileşmesine yardımcı olur
- Göz hastalıklarını önler
- Hafızayı canlandırabilir
- Sağlıklı sinir sistemi fonksiyonunu destekler
- İnsülin sekresyonunu uyarır ve kan şekeri seviyesini düşürür
- Konjonktivit tedavisinde faydalıdır
- Kemik sağlığına iyi gelir
- Anemi tedavisinde faydalıdır
Kişnişin Yaygın Kullanımları
Kişniş, Latin Amerika ve Meksika yemeklerinden Hint yemeklerine ve geleneksel İtalyan sosislerine kadar birçok farklı etnik mutfakta popüler bir malzemedir.
Bu baharat falafelin ve dukka adı verilen geleneksel Mısır mezesinin önemli bir bileşenidir.
Kişnişin en yaygın kullanımlarından biri ev yapımı köri tozlarının yanı sıra Hint çorbaları, güveçler ve çeşitli köri yemekleridir.
Geleneksel İngiliz siyah pudingi, diğer çeşitli tatlılar gibi kişniş gerektirir. Aslında, dünya çapında popüler bir eklenti haline geldiğinden, muhtemelen en sevdiğiniz tatlıların bazılarındaki “gizli içerik”tir.
Turşulara genellikle parlak ama yumuşak bir tat katan kişniş tohumlarıyla tatlandırılır.
Arap mutfağında kişniş karakteristik bir lezzet bileşeni haline gelmiştir. Kuzu, oğlak ve et dolmaları ve Taklia (baharat karışımı) yaygın olarak bu baharatla yapılır.
Kişnişin tadı, pul biberin tadı ve baharatını mükemmel bir şekilde tamamlar. Sıcak bir Kuzey Afrika kırmızı biber sosu olan Harissa, bu eşleştirmeden yararlanıyor.
Kişniş çoğu mutfakta en az kullanılan baharatlardan biridir, ancak hemen hemen her tür yemeği tatlandırmanın yeni favori yolu haline gelebilir. Bir araya getirebileceğiniz hemen hemen her türlü malzemeyi tamamlayabilir ve farklı türdeki yiyeceklerle eşleştirildiğinde farklı tatlar alır. Bu, inanılmaz çeşitliliği ve şaşırtıcı çok yönlülüğü nedeniyle tam olarak anlaşılması ve takdir edilmesi için denenmesi gereken bir baharattır!