Hindiba birçok biçimde gelir – aslında frizé ve radicchio'nun her ikisi de hindiba olarak kabul edilir. Belçika hindibası başka bir hindibadır ve tartışmasız en yaygın versiyonudur. Hindiba çok yönlüdür ve hem yaprakları hem de kökü faydalıdır. Aşağıdaki ciddi nefis hindiba kullanımlarını göz önünde bulundurun – bitkinin tüm yönlerini kullanarak.
Kahve yerine bir alternatif hazırlayın
Hindiba kökü, normal kahveye kafeinsiz bir alternatif olarak uzun bir geçmişe sahiptir. Kafein içeriğini azaltmak için kahveye de ekleyebilirsiniz. Hindiba kahvesi diğer yerlerin yanı sıra Louisiana'da da popülerdir. Bunu, hindiba kökü parçalarını kavurup, kahve çekirdeklerini öğütür gibi öğüterek yaparsınız.
Salatada
Bazı insanlar çiğ hindibanın dayanılmaz derecede acı olduğunu düşünürken, diğerleri burukluğunun onu daha tatlı sebzelerin hoş bir karşılığı haline getirdiğini düşünüyor. Doğrayıp yeşilliklerden biri olarak normal salataya ekleyin. Acılığı, hoş bir şekilde diğerlerinden ayrılmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca yaprakları hafifçe soldurmak için birkaç dakika haşlayabilirsiniz. Haşlama, acının bir kısmını giderme etkisine sahiptir.
Izgara et
Hindiba, birçok şekilde pişirebileceğiniz sebzelerden biridir. Izgarada pişirmek, hafif acılığını tamamlayan dumanlı, lezzetli bir tat verir. Hindibayı ızgarada pişirirken, daha verimli pişmesini sağlamak için başlarını yarıya veya dörde bölmelisiniz. Ayrıca eşit şekilde kızarmasını sağlamak için bunları bol miktarda zeytinyağıyla kaplamanız gerekir. Bir hindiba başının pişirilmesi yalnızca birkaç dakika sürmelidir. Düzgün ızgaralanmış hindiba yumuşak ve lezzetlidir; yapraklar orta kahverengi olmalıdır.
Kaynat
Hindiba kaynamaya dayanıklıdır. Suya sirke eklenmesi renginin solmasını önleyebilir ve acının azalmasına yardımcı olabilir. Izgara yaparken olduğu gibi, verimli ve eşit bir pişirme sağlamak için hindiba başlarını kaynatmadan önce ikiye veya dörde bölmelisiniz. Suya baharat ekleyerek hindibanın lezzetini arttırmak mümkün olsa da, hindiba tek başına yeterince lezzetli olduğundan buna gerek yoktur. Daha temiz bir lezzet için biraz tuz ve limon suyu kullanın.
Hindiba bitkisinin yiyebileceğiniz tek kısmı yapraklar değildir. Kökü de yenilebilir. Hindiba kökünü sebze olarak tüketirken haşlama yöntemi tercih edilir.
Çorbalarda
Hindiba kaynatmayı çok iyi idare ettiğinden çorbalarda harikadır. Hindibalı beyaz fasulye çorbası gibi klasik İtalyan çorba tariflerinde bulacaksınız. Acılığı, beyaz fasulye çorbasındaki, fasulyelerden ve üzerine serpilen parmesan peynirinden elde ettiğiniz kremamsılık ve umami özellikleri gibi diğer tatlar ve dokularla iyi bir tezat oluşturuyor.
Buharla
Hindibayı buharda pişirmek tartışmasız en iyi pişirme yöntemidir çünkü besinleri ve lezzeti bozulmadan tutma olasılığı daha yüksektir – diğer pişirme yöntemlerinde olduğu gibi dışarı sızmazlar. Ayrıca hindiba, ızgarada olduğu gibi açık aleve maruz kalmadığı için yanma riski de yaşamazsınız. Buharda pişirmek aynı zamanda yaprakları hızlı bir şekilde pişirir; birkaç dakika içinde yumuşak bir dokuya sahip olmaları gerekir. Tuz, karabiber ve limon suyuyla servis yapın.
Soteleyin
Hindiba, lahana ve benzeri yeşillikleri sotelediğiniz gibi zeytinyağında sarımsakla sotelenebilir. Hindibayı solana kadar pişirmek sadece yaprakları yumuşatmakla kalmaz, aynı zamanda acının çoğunu da giderir.