Maydanoz, nispeten hafif bir bitkidir. Görünümü nedeniyle en popüler olanlardan biridir, bu da onu çekici ve çok yönlü bir garnitür yapar. Daha az yaygın olarak, makul miktarlarda kullanıldığında parlak ve neredeyse narenciye tadında olabilen lezzeti için tercih edilir. Yanlışlıkla bir yemeğe çok fazla eklediyseniz, onu bu kadar çekici kılan otsu kalite, yemeği mahvedebilecek acı bir alt tona dönüşebilir. Çok fazla maydanozla bir yemekten kurtulmak için bu çözümlerden birini düşünebilirsiniz.
Seyreltin
Seyreltme, bir yemekte çok fazla maydanozun tadını nötralize etmenin en kolay yoludur. Yemeğinizdeki diğer tüm malzemeleri maydanoz dışındaki miktarlarını artırarak lezzetleri dengeleyebilir ve otsu acılığı ortadan kaldırabilirsiniz.
Yemeğiniz ağırlıklı olarak sıvı içeriyorsa, bunu bir çorba ile yapmak daha kolay olacaktır. Maydanozun yoğunluğunu azaltmak için daha fazla et suyu ekleyebilir ve ardından tarifinizdeki diğer bitkiler ve baharatlarla yeniden tatlandırabilirsiniz. Bu prensibi bir güveç, marinara sosu veya başka bir “ıslak yemek” ile de uygulayabilirsiniz. Bir marinara sosunda, daha fazla domates ekleyerek seyreltme yapabilirsiniz.
Süt Ürünleri Ekleyin
Etkili bir seyreltici olmanın yanı sıra, süt ürünleri nispeten yumuşaktır ve bu sayede yemeğinize kremsi bir doku verirken çok çeşitli lezzetleri nötralize edebilir. Maydanoz içeren tüm yemekler için uygun olmasa da, bazılarıyla çalışabilir. Eğer yemek zaten bir şekilde süt ürünü içeriyorsa bu yöntem daha etkili olur; bu durumda, biraz daha ekleyebilirsiniz.
Fiziksel Olarak Kaldırın
Hatanızı fark ettiğiniz anda, mümkün olduğunca fazla maydanozu çıkarın. Taze maydanozu garnitür olarak kullanıyorsanız ve çok fazla eklediyseniz yapraklardan bazılarını seçebilirsiniz. Eğer kullanıyorsanız, fiziksel kaldırma da nispeten kolay olacaktır. Buket Garni, otların ve baharatların çıkarılmasını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.
Doğranmış maydanozla uğraşıyorsanız, bitkiyi mümkün olduğunca az kaybetmek için delikli bir kaşık veya süzgeç kullanmayı düşünebilirsiniz. Kaldırma işlemi, sorunun kötüleşmesini engellemeye yardımcı olabilir.
Pişirin
Maydanozun bir baharat olarak dezavantajlarından biri, uzun pişirme sürelerine iyi dayanmamasıdır. Çok fazla kullandıysanız, bu bir avantaj olabilir. Lezzetini azaltmak için pişirme süresine birkaç dakika ekleyin. Bu, özellikle fiziksel olarak çıkarmanın imkansız veya çok zaman alıcı olduğu yemeklerde yararlı olabilir.
Tatlılık Ekleyin
Maydanozun aşırı kullanımı acı bir yemekle sonuçlandığından, acılığı hafifletmek için bir tatlandırıcı kullanabilirsiniz. Biraz şeker veya bal deneyin. Yemeğinizi çok tatlı hale getirmemek için her eklemeden sonra küçük miktarlarda ekleyin ve tadına bakarak devam edin.
Isı Ekleyin
Baharatlı yiyeceklerle ilgili bir sorununuz yoksa, fazla maydanozun tadını maskelemek için biraz ısı eklemeyi deneyebilirsiniz. Bir marinara sosunda, birkaç dilim jalapeño veya biraz ezilmiş kırmızı biber pulları ekleyebilirsiniz. Tatlandırıcılarda olduğu gibi, aşırıya kaçmamaya dikkat etmelisiniz.
Sarımsak Ekleyin
Sarımsak, diğer lezzetlerin çoğunu bastırabilen keskin bir baharattır. Birçok insan için sarımsak, diğer baharatlara göre fazla kullanıldığında daha tolerans gösterilebilir. Sarımsaktan hoşlanıyorsanız, maydanozun lezzetini maskelemek için kullanmayı düşünebilirsiniz.