Zerdeçalı Fazla Kaçırdınız mı? Lezzeti Dengelemek İçin İpuçları

by baharatdiyari
too much turmeric

Zerdeçal, dünyanın en keskin baharatı değildir; bu da bir yemeğe çok fazla eklemenin kolay olmadığı anlamına gelir. Zerdeçal, bir baharattan çok bir gıda boyasıdır; lezzeti hafiftir. Ancak önerilen miktardan çok daha fazlasını eklerseniz, tabakta biraz acılık fark edebilirsiniz. Bu durumda birkaç seçeneğiniz var.

Tarifin Malzemeleriyle Seyreltin

Çoğu profesyonel şef, bir baharatın aşırı kullanımını dengelemenin en iyi yolunun onu seyreltmek olduğunu söyler. Yukarıda belirtilen hafif lezzet göz önüne alındığında, bu durumu zerdeçalla başarmak, daha keskin baharatlardan daha kolaydır.

Zerdeçalı etkili bir şekilde seyreltmek için, zerdeçal dışında her şeyi daha fazla eklemek isteyeceksiniz. Tarife iki kat daha fazla baharat eklediyseniz, yemeği tarifinizin lezzet dengesiyle uyumlu hale getirmek için her şeyin iki katını ekleyin.

Bir tariften çalışmıyorsanız, test etmeniz gerekecektir. Az miktarda diğer malzemeleri ekleyin ve tadın. Zerdeçal aroması hala çok güçlüyse, malzemeleri biraz daha ekleyin. Tarif, tercih ettiğiniz dengeyi elde edene kadar artırmaya devam edin.

Hindistan Cevizi Sütü ile Seyreltin

Zerdeçal, genellikle köri yemeklerinde veya Güney Asya etkisi olan diğer yemeklerde kullanılır. Hindistan cevizi sütü, bu yemek türünde başka bir yaygın bileşendir. Yemeğiniz dünyanın bu bölgesinden ise, hindistan cevizi sütü, tarifte yer almasa bile mantıklı bir ek olabilir.

Baharatın seyreltilmesine ek olarak, hindistan cevizi sütü, zerdeçalın aşırı kullanımından kaynaklanabilecek acı tatların da üstesinden gelebilir.

Baharatın Bir Kısmını Fiziksel Olarak Çıkarın

Zerdeçal, genellikle bir yemeğe eklendiğinde toz halindedir. Eğer bir kızartma sıvısına eklendiyse, sıvının bir kısmını çıkararak konsantrasyonu azaltabilirsiniz. Daha fazla su, et suyu veya diğer sıvılarla değiştirebilirsiniz. Zerdeçalı ızgara için kuru bir karışımda kullandıysanız, karışımın bir kısmını etin yüzeyinden yıkayabilirsiniz.

Asidik Bir Bileşen Ekleyin

Hazırladığınız yemek Hint veya başka bir Güney Asya tarzındaysa, o bölgenin geleneksel ekşi malzemelerinden birini yemeğe ekleyebilirsiniz. Seçenekler arasında mango tozu (amla tozu olarak da bilinir), demirhindi macunu veya demirhindi tozu bulunur. Batı’da yaygın olan ancak Hint mutfağında da kullanılan diğer malzemeler arasında domates sosu bulunur. Bu bileşenlerin artan asiditesi, fazla zerdeçalın getirebileceği acılığı nötralize etmeye veya azaltmaya yardımcı olabilir.

Tatlılık Ekleyin

Acı bir lezzeti dengelemeye çalışırken, sık başvurulan çözümlerden biri tatlandırıcı eklemektir. Bu, zerdeçallı her yemek için uygun olmasa da bazılarıyla işe yarayabilir. Ayrıca, tipik olarak tatlı bir bileşeni olmayacak herhangi bir yemeği tatlandırırken dikkatli olmalısınız.

Tatlandırıcılar, algılanabilir olmaması için çok küçük miktarlarda eklenmelidir. Zerdeçalın acısını dengeleyecek yeterlilikte olmalıdır.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın