Za’atar, Orta Doğu’dan gelen bir baharat karışımıdır ve yüzyıllardır kekik, mercanköşk ve sumak ile birlikte kullanılmaktadır. Bunlar sadece ana malzemelerdir; diğer malzemeler bulunduğunuz bölgeye göre değişebilir. Bazı Orta Doğu karışımlarında nane ve tuz ve susam tohumları görebilirsiniz. Za’atar’ın bileşenleri çok yönlüdür, bu da onu birçok tarifte kullanılabilir hale getirir. İşte bu egzotik baharat karışımının tadını çıkarabileceğiniz, hem eski hem de yeni dokuz yaygın za’atar kullanımı.
[lasso ref=”amzn-watkins-organic-zaatar-seasoning-spice-mix-2-6-oz-1-count” id=”20460″ link_id=”10255″]
Et için Kuru Sürtünme
Za’atar’daki lezzetler, ızgara yemekler için mükemmeldir. Çoğu etle ve kuru bir ovmaya dahil etmek isteyebileceğiniz diğer otlar ve baharatların çoğuyla iyi uyum sağlar. Domuz kaburgalarından bifteğe kadar za’atar’ı deneyin. Orta Doğu’da, kuzu ve tavukta yaygın olarak kullanılır. Sumak’ın ekşiliği ve susam tohumlarının çıtırlığı, açık ateşte pişirilen ete beklenmedik ve ilginç bir tat katabilir.
Ekmek İçinde
Za’atar, kuru bir sürtünme olarak olduğu kadar ekmekte de harikadır; susam tohumları, yiyeceklere cevizimsi bir tat verirken çıtırlığı artırır. Ayrıca, sumak’ın ekşiliği, derin kızartılmış yiyeceklerin yağlı tadını kesmeye yardımcı olabilir. Kızartma, za’atar’daki aromatik lezzetlerin serbest kalmasına yardımcı olur.
Ekmek Üstü Olarak
Za’atar’ı kullanmanın en geleneksel yollarından biri, pide veya manakish gibi gözlemeler üzerindedir. Za’atar’ı iki şekilde kullanabilirsiniz: Hamuru yağla fırçalayarak pişirmeden önce za’atar serpebilir ya da masaya ekleyebilirsiniz. Ayrıca, za’atar’ı zeytinyağı ile karıştırarak gözlemeler için lezzetli bir sos yapabilirsiniz.
Humusla
Za’atar, humusun da ait olduğu aynı bölgeden gelir, bu yüzden bazen birlikte kullanılmaları şaşırtıcı değildir. Za’atar, nohut ve tahin karışımına hoş bir bitkisel aroma katabilir. Humus ayrıca limon suyu içerir, bu da sumak’ın ekşiliğini artırır.
Labneh’de
Labneh, bazı Batılıların peynir gibi gördüğü süzme bir yoğurttur – krem peynir bazen bunun yerine kullanılır. Za’atar, sıkça gözlemeler için popüler bir yayılma olan labneh’e eklenir.
Kızarmış Yumurta Üzerinde
Za’atar’ın geleneksel kullanımlarından biri kahvaltıda. Kahvaltı uygulamalarından biri, yumurtalar için mükemmel bir baharat yapmasıdır. Za’atar’ı biber ve tuz yerine kızarmış yumurta üzerine serpebilirsiniz. Kızarmış yumurta gözleme ile birlikte servis edilebilir.
Sebzelerde
Za’atar karışımlarında yer alan tüm baharatlar, özellikle patates ve kabak gibi kavrulmuş sebzelerde mükemmeldir. Güçlü bir bitkisel bileşen içermesi, bunun iyi çalışmasının nedenlerinden biridir. Otlar ve zeytinyağı kombinasyonunun birçok sebzeyle iyi uyum sağladığı bilinmektedir. Aynı zamanda salatalar için de mükemmel bir üst malzemedir.
Patlamış Mısırda
Za’atar, patlamış mısır için harika bir baharattır. Yağsız bir lezzet kaynağı için sadece serpin.
Masada Bir Çeşni Olarak
Za’atar, genellikle yiyeceklere tat katmak için masada servis edilir.