Furikake Baharatına Alternatifler: Japon Mutfağının Lezzet Sırları

by baharatdiyari
Furikake seasoning substitute

Furikake Baharatı, geleneksel olarak pirinç ve erişte üzerinde kullanılan çok yönlü bir Japon baharatıdır. Kullanımı bir zamanlar sadece Japonya ile sınırlıydı, ancak artık Batılılar da yemek pişirmelerinde bu baharatı daha çok kullanmaya başladı. Yine de, yerel marketinizde Furikake baharatını bulamayabilirsiniz. Yemeğinizde benzer bir umami aroması elde etmek için aşağıdaki Furikake baharatı alternatiflerinden birini deneyebilirsiniz.

En İyi Seçim: Ev Yapımı Furikake Baharatı

Furikake baharatındaki malzemeler genellikle aşçının damak tadına göre seçilir. Örneğin, bazı kişiler Bonito Pul Aroması içermeyen bir furikake baharat karışımını tercih eder.

Her durumda, karışımın bileşenleri kesin değildir, bu nedenle tercihlerinize uyarlamalısınız. Batı marketlerinde bile malzemelerin çoğunu bulmak kolaydır. Bu, Furikake baharatını yapmayı nispeten kolaylaştırır. Odaklanmanız gereken bileşenler arasında Nori Yosunu, susam tohumları ve tuz vardır. Mümkünse kaba deniz tuzu kullanmaya çalışın. Ayrıca, lezzetli niteliklerini ortaya çıkarmaya yardımcı olan biraz şeker eklemek isteyebilirsiniz.

İyi Bir İkinci Seçim: Shichimi Togarashi

Togarashi kelimesi Japonca’da kırmızı biber anlamına gelir. Shichimi Togarashi, “Yedi Baharatlı Acı Biber” anlamına gelir. Shichimi Togarashi, baharat karışımının bir şekilde benzer olduğu izlenimini verebilecek Japon Yedi Baharat Tozu olarak da adlandırılır. Ancak, Çin Beş Baharat Tozu gibi ünlü Çin baharat karışımlarına benzemez.

Shichimi Togarashi, pirinç, erişte ve sebzeler için popüler bir sos olması nedeniyle Furikake baharatlarına benzer şekilde kullanılır. Malzemeler arasında yer alan sansho tozu, Sansho Biberi içerir. Çoğu karışım ayrıca nori ve susam tohumları gibi furikake baharatlarında kullanılan bazı malzemeleri de içerir, bu da benzer bir lezzet profiline sahip olabileceği anlamına gelir. Diğer geleneksel baharat karışımları gibi, varyasyonlar da vardır ve bazıları diğerlerinden daha fazla Furikake baharatına benzeyebilir. Furikake’de olduğu gibi, kendi Shichimi Togarashi’nizi yapabilir veya önceden karıştırılmış bir karışım satın alabilirsiniz.

Geleneksel kullanımlara ek olarak, ızgara veya kavrulmuş etler için kuru bir ovma olarak da kullanılabilir. Furikake baharatının yerine bire bir oranında Shichimi Togarashi kullanabilirsiniz.

Acil Durumlarda: Nanami Togarashi

Nanami Togarashi, Shichimi Togarashi’ye benzer bir baharat karışımıdır. Her ikisi de büyük ölçüde aynı bileşenleri içerir ve temel fark, Nanami Togarashi’nin narenciye kabuğu içermesidir. İçerdiği narenciye kabuğu geleneksel furikake karışımlarında bulunmasa da, Nanami Togarashi yine de iyi bir yedek olacak kadar benzer bir lezzet profiline sahiptir. Furikake Baharatı’nın kendine özgü umami ve baharatlı yönlerini sağlayan susam, nori ve biber pul bileşenlerini içerir.

Shichimi Togarashi gibi, Nanami Togarashi da geleneksel olarak erişte, balık ve sebzeler için bir sos olarak kullanılır; bununla birlikte, barbekü etleri için kuru bir ovma olarak da kullanılabilir.

Diğer Alternatifler

Furikake’de sadece birkaç malzemeyi bulabiliyorsanız, yine de tam baharat karışımının sağladığı lezzet profilinin çoğunu elde edebilirsiniz. Nori ve susam tohumları, furikake baharatınızdan istediğiniz gevreklik ve umami notunu sağlar. Alternatif olarak, nori ve kurutulmuş biber pullarını veya nori’yi bonito pulları ya da somon havyarı ile birlikte deneyebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın