Balık Sosu Yerine Kullanılabilecek En İyi Alternatifler

by baharatdiyari
Fish sauce substitute

Balık sosu, yüzyıllardır Güneydoğu Asya’da bir çeşni olarak kullanılmaktadır. Sadece balık ve tuzdan oluşan en saf karışımlarla, balık sosu yemeklere farklı bir umami aroması eklemek için mükemmel bir yoldur. Batılılar bir zamanlar sadece Vietnam yemeklerinde bir bileşen olarak biliyor olsa da, balık sosu artık çok yönlü bir bileşen olarak tanınmaktadır, ancak yine de her yerde bulunmamaktadır. Eğer balık sosunuz bitti ve yerine bir şey kullanmanız gerekiyorsa, aşağıdaki seçeneklerden birini deneyebilirsiniz.

En İyi Seçenek: Soya Sosu

Soya sosu, soya fasulyesi, tahıl ve fermente edilmiş diğer malzemelerden oluşur. Fermantasyonu kolaylaştırmak için soya sosuna özel bir maya eklenir ve süzülmeden ve şişelenmeden önce altı ay bekletilir.

Çoğu aşçı için, soya sosu, lezzet profili aynı olmasa da balık sosu için en iyi ikamedir. Soya sosu karamelizasyon nedeniyle daha koyu bir lezzete sahiptir ve balık sosunun balık tuzluluğu yerine pekmez benzeri bir acı tat sunar. Lezzeti karmaşık olsa da en belirgin not tuzdur. Hem soya sosu hem de balık sosu yiyeceklere yoğun bir lezzet verir. Hafif soya sosu daha iyi bir seçenek olacaktır çünkü rengi balık sosuna en yakın olanıdır. Nispeten az miktarda soya sosu ile başlayıp yemeğin ihtiyacına göre daha fazlasını eklemek iyi bir fikirdir.

İyi Bir İkinci Seçim: Karides Macunu

Balık sosu gibi, karides macunu da güçlü bir lezzet ve kokuya sahip deniz ürünleri bazlı bir baharattır. Üretim yöntemi balık sosuna çok benzer. Saf versiyonlar sadece karides ve tuzdan oluşur. Karidesler macun haline getirilip tuz ile karıştırılır. Aynı zamanda balık sosu gibi fermente edilir.

Zor Durumda: İstiridye Sosu

Balık sosu gibi, istiridye sosu da deniz ürünlerinden yapılır. Bunu yapmak için kullanılan istiridyeler kaynatılır ve onları kaynatmak için kullanılan su, kalın bir konsantre sos oluşturana kadar azaltılır. Mağaza raflarında gördüğünüz modern versiyonların çoğu, lezzeti artırmak için koyulaştırıcılar ve diğer malzemeler içerir. İstiridye sosu, balık sosu ile aynı işlevi sunar, çünkü yemeklerde tuzlu özellikleri ortaya çıkarmak için kullanılır.

İstiridye sosu, balık sosundan önemli ölçüde farklı bir görünüme sahiptir. Balık sosunun berrak, çay benzeri kırmızımsı kahverengi rengine karşılık, istiridye sosu koyu kahverengidir. İstiridye sosu da farklı bir kıvama sahiptir – sulu balık sosunun aksine ketçap gibi kalındır. Kalınlık, bazı yemeklerde kullanım kolaylığını etkileyebilir.

Diğer Alternatifler

Worcestershire Sosu, İngilizler tarafından Asya lezzetlerini yaratma girişimi olarak başladı. Fermente bir sos olan Worcestershire sosu, tuzlu yemeklere umami profilini eklemek veya geliştirmek için balık tabanına sahiptir. Worcestershire sosu, sadece balıktan daha fazlasını içerdiği için lezzet profili düz balık sosundan farklıdır; ancak, eğer aradığınız balık sosunun tuzlu ve umami özellikleriyse, mükemmel bir alternatiftir. Worcestershire sosu, balık sosu ve bazı alternatiflerine kıyasla bulmak çok daha kolaydır.

MSG, balık sosunun balık karakterini sağlamaz, ancak umami’yi yemeklere getirir ve bu lezzet profili esas olarak bir yemeğin ihtiyaç duyduğu şeyse yararlı olacaktır.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın