Biberiyeyi Dondurarak Saklama Yöntemleri

by baharatdiyari
can you freeze rosemary

Biberiye, geleneksel olarak güveçlerde ve kavrulmuş sebzelerde kullanılan keskin bir bitkidir. Bakkalda sadece bir dal alamazsınız, genellikle ihtiyacınızdan daha fazlasını satın almanız gerekir. Bahçenizde yetiştiriyorsanız, çalıdan daha fazla kestiğinizi görebilirsiniz. Her iki durumda da, fazla biberiyeyi boşa harcamamalısınız. Peki, biberiyeyi ekstra korumak için dondurabilir misiniz?

Biberiye, odunsu bir bitkidir; yani yumuşak gövdeli otlardan daha düşük sıcaklıklara dayanabilir. Alcalde ve ARP çeşitleri, sıfırın altında tolere edebilen biberiye türleri arasındadır. Dondurulmuş biberiye yaklaşık bir yıl boyunca iyi kalacaktır. Ancak bu süreden sonra hala kullanılabilir olsa da lezzeti ideal olmayabilir. En iyi kaliteyi elde etmek için dondurduktan sonraki üç ay içinde kullanın.

İster bakkaldan ister bahçenizden olsun, dondurmak için en taze biberiyeyi seçin. Donmuş ve sonra çözülmüş biberiye, hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, taze hali kadar iyi tat vermez. Donma ve çözülme işlemi, lezzet ve kokunun hızlı bir şekilde kaybolmasına neden olabilir, bu yüzden biberiyeyi tekrar dondurmaktan kaçının. En taze biberiye ile başlamak, kullanma zamanı geldiğinde en iyi lezzeti almanızı sağlar.

Biberiyeyi başka bir şey yapmadan önce yıkayın ve kurutun.

Yöntem 1: Biberiye Dallarını Yeniden Kapatılabilir Torbalara Koyup Dondurucuya Yerleştirin

Biberiye dallarını torbalara koyup dondurucuya atmak, bitkiyi dondurmanın en hızlı yoludur. Ancak, donmuş biberiyenin birbirine yapışma riski vardır; bu da bir tarif için doğru miktarı almak istediğinizde daha fazla biberiye çözmeniz gerekebileceği anlamına gelir.

Yöntem 2: Fırın Tepsisine Yayarak Biberiyeyi Hızlı Dondurun

Hızlı dondurma, biberiyeyi bireysel porsiyonlarda dondurmanıza olanak tanır, böylece sadece yemeğinizin gerektirdiği miktarı çözersiniz, bu da israfı önlemeye yardımcı olur.

Dalların birbirine değmeyeceği şekilde yayın. Fırın tepsisini dondurucuya yerleştirin, düz kalacak şekilde birkaç saat orada tutun. Donmuş biberiye dallarını ayrı ayrı torbalayın ve ihtiyaç duyana kadar dondurucuda saklayın. Alternatif olarak, donmuş yaprakları kolayca çıkarabilir ve sapları atabilirsiniz.

Yöntem 3: Biberiye Yapraklarını Bölmelere Koyarak Buz Küpü Tepsisinde Dondurun

Her bölmenin yaklaşık 2/3’ünü doldurun. Kalan kısmı zeytinyağı ile doldurun. Buz küpü tepsisini, küpler katılaşana kadar dondurucuya yerleştirin, sonra çıkarıp yeniden kapatılabilir bir torbaya koyun. Bir güveç veya çorbaya biberiye eklemeniz gerektiğinde, sadece bir veya daha fazla küp ekleyin. Alternatif olarak, biberiye ve yağa ihtiyacınız varsa bir küpü eritebilirsiniz.

Dondurulmuş Biberiyeyi Çözme

Dondurulmuş biberiyenin buzdolabında çözülmesini beklerken bir haftadan fazla dayanmasını beklemeyin. Taze biberiye iki haftaya kadar dayanabilir. Dondurulmuş biberiyeyi gece boyunca buzdolabında çözün. Daha kısa sürede ihtiyacınız varsa, torbayı biraz ılık suya koyabilirsiniz.

Dondurulmuş biberiye, taze biberiye kadar renkli görünmeyebilir. Yemek pişirmenin başlangıcında ekleneceği güveçler ve diğer uzun pişirme süreli yemeklerde dondurulmuş biberiye kullanın. Saatlerce piştikten sonra taze ve dondurulmuş biberiye arasındaki farkı söylemek zor olacaktır.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın