Fesleğenin Lezzetli Kullanım Alanları

by baharatdiyari
Basil Uses

Fesleğen, nane ailesine aittir fakat kendine özgü bir lezzeti vardır. Lezzeti, ince meyan kökü ve narenciye notalarıyla nane ve otsu bir tat taşır. Fesleğenin lezzet özellikleri, kullandığınız bitki çeşitliliğine göre farklılık gösterebilir.

Fesleğen yaprakları, en basit ve en popüler İtalyan yemeklerinden biri olan pestoda önemli bir rol oynar. Pesto kelimesi, İtalyanca’da ezmek veya dövmek anlamına gelen bir fiilden gelir. Pesto, malzemelerin ezilmesi veya dövülmesiyle hazırlanır.

Pesto’nun İtalyan şehri Cenova’daki kökeninin dışında, pesto sadece fesleğen yapraklarının ana bileşen olduğu bir macunu ifade eder. İtalya’da pesto adı, fesleğen içerebilecek veya içermeyen çeşitli ezilmiş veya dövülmüş gıdalar için kullanılır. Çoğumuzun bildiği koyu yeşil pesto, fesleğen yapraklarıyla birlikte parmesan peyniri, sarımsak ve çam fıstığı içerir. Pesto’nun lezzet profili öncelikle fesleğenden gelir ve genellikle makarna ile servis edilen pesto alla genovese yapmak için kullanılır.

Pizza

Taze fesleğen, pepperoni kadar pizzalarda popüler olmayabilir, fakat yine de yaygın olarak kullanılır. İtalya’nın bayrağının renklerini sergilemek amacıyla 19. yüzyılın sonlarında icat edildiği söylenen Margherita Pizza’da (bazen pizza margherita olarak da adlandırılır) fesleğen kullanıldığını görebilirsiniz. Fesleğen, mozzarella peyniri beyaz ve domateslerin kırmızı ile birlikte yeşil unsuru temsil eder.

Margherita Pizza’nın gerçek hikayesi, özellikle vatansever bir nedenden dolayı muhtemelen çok daha erken icat edilmiş olabilir. En olası motivasyon, taze fesleğenin domates ve mozzarella ile çok iyi uyum sağlamasıdır.

Marinara Sosu

Marinara sosu, Güney İtalya’da popüler olan ve genellikle makarna ile servis edilen bir domates bazlı sostur. Fesleğenin nane ve meyan kökü notaları, domateslerin zengin asitliği ile mükemmel bir uyum sağlar. İkisinin bu kadar iyi uyum sağlaması, fesleğenin domates bazlı makarna sosları için çoğu tarifte yer almasının sebebidir.

Marinara sosu içinde taze veya kurutulmuş fesleğen kullanabilirsiniz. Kurutulmuş bitkiyi pişirme süresinin başında ekleyin, böylece lezzetler, yemeği pişirmek için gereken birkaç saat içinde yemeğe geçecektir. Taze fesleğen kullanıyorsanız, pişirme süresinin sonunda ekleyin çünkü çok uzun süre pişirirseniz lezzetini kaybedecektir.

Fesleğen Sirkesi

Bir bitki sirkesi, salataya ekstra bir lezzet katmanın harika bir yoludur ve fesleğen sirkesi en çok yönlü olanlardan biridir. Fesleğen, sirkenin asitliği ve çoğu salata malzemesiyle iyi uyum sağlar. Bir salata sosu hazırlamak, bir turşuya eklemek veya deniz ürünleriyle kullanmak için kullanabilirsiniz.

Fesleğen sirkesi yapmak basittir ve sadece taze fesleğen ile seçtiğiniz sirkeyi gerektirir. Onları birleştirin ve karanlık bir yerde bir hafta bekletin. Beyaz, şampanya ve kırmızı şarap sirkesi, fesleğen sirkesi yapmak için mükemmel seçeneklerdir.

Fesleğen Çayı

Fesleğen, Batı’da en iyi bilinen uygulamalardan biri olmasa da harika bir çay bitkisidir. Lezzeti, meyan kökü ile nane çayına benzer. Fesleğen çayı, ağız sağlığını iyileştirme ve diyabet semptomlarını hafifletme gibi birçok sağlık yararına sahip olduğu söylenir. Lezzet ve sağlık faydalarını artırmak için limon ve zencefil eklenebilir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın