Kakao tozu, yemeklere çikolata aroması eklemenin iki ana yolundan biridir. Çikolata lezzeti sadece en popüler olanlardan biri değil, aynı zamanda çok yönlüdür. Onunla yapabileceğiniz yiyecekler, birkaç dakika içinde hazırlanabilen son derece basit tatlılardan, sadece en ciddi ev aşçıları için önerilen karmaşık tariflere kadar çeşitlenir. İşte kakao tozu kullanmanın bazı mükemmel yolları.
Kakao tozunu kullanmanın en belirgin yolu, başlangıçta Olmek halkı tarafından kullanılan şeklidir. Olmekler, kakao çekirdeğini kullanan ilk Mezoamerikan medeniyetiydi. Kakao ile yaptıkları içecek, şekersiz ve baharatlı bir sıcak biber içeceğiydi. Modern versiyonu ise tatlandırılır ve süt eklenir. Sıcak kakao, kakao tozunu kullanmanın en kolay ve en keyifli yollarından biridir.
Çikolatalı Kek
Birçok farklı çikolatalı kek çeşidi vardır ve çoğu ana lezzet kaynağı olarak kakao tozunu kullanır. Çikolata aroması ve koyu, zengin bir renk sağlarken kekin kabarmasını ve hafif bir dokuya sahip olmasını sağlar. Kakao tozu, bazı çikolatalı krema tariflerinde de kullanılır. Çikolata gibi eritme gerektirmez ve kuru malzemelere eklenebilir.
Brownieler
İki brownie tarzı vardır: yoğun ve son derece nemli fudgy tarz ve daha hafif ve yumuşak olan kek tarzı. Fudge brownieler için, doku ve renk büyük ölçüde yağdan gelen eritilmiş çikolatadan elde edilir; kek tarzı brownielerde ise lezzet ve renk genellikle kakao tozundan gelir. Kakao tozu, brownie’lere daha yoğun yapmadan ve yağ eklemeden lezzet katar.
Yumuşak Çikolata Dondurma
Kendi çikolatalı dondurmanızı yaparsanız, lezzet ve rengi elde etmek için iki seçeneğiniz vardır: kakao tozu veya eritilmiş çikolata. Her ikisi de diğerinden daha iyi değildir, ancak dondurmanın dokusu hangi malzemeyi kullandığınıza bağlı olarak değişebilir. Daha yumuşak ve daha kadifemsi bir doku istiyorsanız, kakao tozu kullanmalısınız. Eritilmiş çikolatadaki yağ, soğuduğunda sertleşir ve daha sıkı bir dokuya neden olabilir. Kakao tozu ise yağ içermez ve bu nedenle donduğunda sertleşmez. Ayrıca, tabanı yapmak için çikolatayı eritmenizi gerektirmediğinden, kullanımı daha kolaydır.
Mole
Mole, kakao tozunun bir başka eski kullanım alanıdır. Kakao tozunun tuzlu yemeklerdeki etkilerinin en otantik temsilidir. Molede, kakao tozu, tüm kakao tozu deneyiminiz tatlılardaysa tamamen beklenmedik olabilecek derin ve dumanlı notalar getirir. Tavuk ve sığır eti yemeklerindeki lezzetler için mükemmel bir tamamlayıcıdır ve enchiladas ve diğer Meksika yemeklerine derinlik eklemenin etkili bir yoludur. İşte baharatlı bir mole tarifi Bu kakao tozu kullanır.
Kuru Baharat Karışımları
Kakao tozunun tuzlu uygulamaları, ızgara eti baharatlamak için diğer otlar ve baharatlarla birleştirildiğinde de iyi sonuç verir. Kakao tozu, başka türlü sahip olmayacağı bir zenginlik ve derinlik kazandırabilir. Kakao tozu içeren kuru bir baharat karışımı, tavuk veya hindi göğsü gibi beyaz etlere de renk katar.