Sansho Biberine Alternatif Lezzetler

by baharatdiyari
sansho pepper substitute

Sansho biber, ızgara yılan balığı ve ördek gibi yağlı yemeklerin geleneksel Japon mutfağında vazgeçilmez bir bileşenidir. Isı ve narenciye notaları bu proteinlerin her ikisi için de mükemmel birer tamamlayıcıdır, ancak bu baharatı acil bir durumda bulmak her zaman kolay olmayabilir. Hızlı bir Sansho biberi ikamesine ihtiyacınız varsa, aşağıdaki listeden birini seçebilirsiniz.

En İyi Seçenek: Szechuan Biberi

Szechuan biberi, Sansho biberinin bir akrabasıdır. Her ikisi de narenciye bitkilerinin akrabası olan dikenli kül ailesinin benzer üyelerinden gelir. İki baharat o kadar benzerdir ki, birçok kişi bunların aynı baharat olduğunu düşünebilir. Aynı olmasalar da, birbirlerinin yerine kullanılabilecek kadar yakınlardır. Narenciye bağlantısı, her iki çeşitten de aldığınız limon notalarını açıklar. Sansho biberi aslında Szechuan biberinden daha güçlü bir narenciye notasına sahiptir.

Her iki baharat da Piper nigrum ile ilgili değildir, ancak her ikisindeki ısı, Sansheols adı verilen ve karabiberdeki bileşiklerle aynı aileye ait olan bileşiklerin sonucudur. Szechuan biberi, Sansho biberinin sağladığı uyuşturma etkisinin yanı sıra benzer bir ısı seviyesi sunar. Hem Szechuan hem de Sansho biberleri, tohumları atılmış meyvenin kabuklarından oluşur.

Sansho biberi için 1:1 oranında Szechuan biberi kullanabilirsiniz.

İyi Bir İkinci Seçim: Limon Biberi

Limon notalarını biraz biberli ısı ile birleştirmek istiyorsanız, Limon Biberi Karışımı tam olarak bunu sağlar. Bir bileşenin iyi bir yedek olup olmadığını değerlendirirken bulunabilirliğini de dikkate almak önemlidir. Çoğu markette limon biberi bulmak kolaydır; Szechuan ve Sansho biberleri gibi sadece Asya pazarlarıyla sınırlı değildir.

Daha kolay bulunmasının yanı sıra, limon biberi bu listedeki diğer ikamelerden çok daha ucuzdur. Bir diğer büyük avantaj ise bunu kendiniz yapabilmenizdir. İhtiyacınız olan tek şey biraz karabiber ve biraz limon kabuğu rendesi. Bunları eşit miktarlarda karıştırın ve karışımı tıpkı Sansho biberi kullanır gibi kullanın.

Sansho biberi için 1:1 oranında limon biberi kullanabilirsiniz.

İyi Bir İkinci Seçim: Nanami Togarashi

Nanami Togarashi, Japon kökenli olması nedeniyle Sansho biberine iyi bir alternatif sunar. Bu nedenle, Sansho biberini öne çıkaran aynı lezzet estetiği için formüle edilmiştir.

Bir başka önemli neden ise, aslında Nanami Togarashi’nin Sansho biberi içermesidir. Nanami Togarashi’deki Sansho biberi, bir karışımın parçasıdır, bu yüzden yemeğinizde daha az olacaktır; ancak karışımdaki diğer bileşenler arasında narenciye kabuğu (turuncu veya yuzu) ve şili biberleri bulunur. Bu baharatlar, Sansho biberinden beklediğiniz lezzet profilini sunar; yani ısı ve narenciye aroması.

Sansho biberi için 1:1 oranında Nanami Togarashi kullanabilirsiniz.

Diğer Alternatifler

Shichimi Togarashi Nanami Togarashi’ye çok benzer, ancak daha düşük bir narenciye lezzetine sahiptir. Yine de, narenciye aroması ve Sansho biberinden gelen ısı hala mevcuttur. Nanami Togarashi kadar iyi bir yedek olmasa da, etkili bir seçenektir ve çoğu uygulamada iyi sonuç verir.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın