Biberiye Vs. Kekik: Nasıl Karşılaştırılırlar?

by baharatdiyari
Rosemary vs Thyme

Elbette ünlü bir Simon ve Garfunkel albümünde eşleştiriliyorlar. Biberiye ve kekik de baharat raflarında çok popüler ama benzerlikleri ve farklılıkları hakkında ne kadar bilginiz var? Tadı ne kadar farklı? Benzer sağlık yararları sağlıyorlar mı? Hatta biri diğerinin yerine geçebilir mi? Karşılaştırmamızda tüm bunları ve daha fazlasını öğreneceksiniz: biberiye ve kekik.

Biberiye ve kekik aynı tada sahip mi?

Bu bitkilerin her ikisi de nane ailesinin üyeleri olsa da her birinin kendine özgü ve karmaşık bir tadı vardır. Aslında tat alma şekillerinde benzerliklerden çok farklılıklar var!

Biberiye limon ve çam aromalarıyla odunsu. Çok güçlü bir bitkidir, keskin ve biraz acıdır. Biberiye yanlış tatlarla eşleştirilirse veya aşırı miktarda kullanılırsa bazı yemeklerde aşırı güçlü olabilir.

Kekik var hoş ve yumuşak bir tat hemen hemen her şeyle güzel bir şekilde uyum sağlıyor. Tadı limonlu ve naneli tonlarla biraz topraksı.

Bu iki bitkinin ortak noktası, az miktarda sıcaklığın yanı sıra biberli alt tonlardır.

Sonuçta bu iki bitki aynı aileyi paylaşıyor ancak lezzet profilleri oldukça farklı.

Biberiye ve kekik birbirine benziyor mu?

Hem ezilmiş hem de öğütülmüş formda bu iki bitki birbirine çok benzer görünme eğilimindedir. Ezilmiş biberiye veya kekiğe baktığınızda bunlardan herhangi biri yeşil veya kahverengi görünebilir. Yapraklar görünüş olarak yeterince benzerdir ve kurutulduktan ve ezildikten sonra genellikle pek bir fark kalmaz. Öğütülmüş otlar daha da benzerdir. Hem biberiye hem de kekik kahverengi renkli bir toz olacaktır ve her birinin gölgesi orta açıktan oldukça koyuya kadar değişebilir.

Bu iki bitkiyi ilk temin ettiğinizde birbirinden kolaylıkla ayırt edebilseniz bile yaş, görünüşlerini değiştirebilir. Renkleri oldukça farklı olan bu ezilmiş otlarla başlayabilirsiniz, ancak kısa bir raf süresinden sonra baharat rafınızda neredeyse birbirinden ayırt edilemeyen iki kahverengi ot bulunduğunu görebilirsiniz!

Otlarınızı, baharatlarınızı ve çeşnilerinizi herhangi bir etiketleme olmadan yaratıcı bir şekilde sergileyen şık bir baharat rafını tercih ederseniz, bunları neyin ne olduğunu anlamanıza olanak tanıyacak belirli bir sırada tuttuğunuzdan emin olun. Hatta bu tür mutfak vitrinleri için bir kopya kağıdı bile saklayabilirsiniz (çeşitli çikolata kutularındaki ek parçalar gibi), böylece yemeğinize hangi bitkiyi eklediğinizden her zaman kesinlikle emin olursunuz.

Bu bitkilerden biri diğerine göre daha kolay bulunabilir mi?

En yaygın ve temel baharatlardan ikisi olan biberiye ve kekik, hemen hemen her markette veya internette kolayca bulunabilir.

Eğer yeşil bir başparmağınız varsa, evinizdeki bir bitki bahçesinde şansınızı denemek bile isteyebilirsiniz! Biberiye ve kekik oldukça dayanıklıdır ve yetiştirilmesi kolaydır. Tipik olarak çeşitli yemeklerde düzenli olarak kullanılan temel şifalı bitkiler olduğundan bunların her ikisi de taze olarak yetiştirmek için mükemmeldir.

Her iki durumda da biberiye ve kekik, elinize almakta hiç zorluk çekmeyeceğiniz iki bitkidir!

Birbirlerinin yerine kullanılabilirler mi?

Kekik sıklıkla biberiyenin yerine iyi bir alternatif olsa da (özellikle tarhun veya tuzlu gibi diğer bitkilerle birlikte kullanıldığında), biberiye kekiğin yerine geçecek en iyi seçim değildir.

Biberiye, kendine özgü buruk tadıyla oldukça iddialı bir bitkidir. Kekik, diğer tatlarla inanılmaz derecede iyi uyum sağlayan, çok daha yumuşak bir bitkidir.

Kekik, tabiri caizse 'başkalarıyla iyi anlaşan' bir bitkidir; biberiye dikkat ister! Bu nedenle kekik neredeyse her zaman biberiyenin yerine geçecek güzel bir alternatiftir ancak bunun tersi genellikle geçerli değildir.

Biberiye kekik kadar sağlıklı mı?

Sağlık yararları açısından, bu bitkilerin her ikisinin de yüzyıllardır tedavi olarak hizmet ettikleri çeşitli hastalık ve rahatsızlıkların uzun listelerini içeren geçmişleri vardır. Sağlık açısından göz önünde bulundurabileceğiniz tüm olası şifalı bitkiler arasında, bu ikisi kesinlikle diğer rakiplerin çoğunu toz içinde bırakan yakın rakiplerdir.

Bununla birlikte kekik sonuçta öne çıkıyor. Biberiyenin insan sağlığına birçok faydası ve faydası vardır ancak kekik, insan sağlığı için gerekli olan vitamin, mineral ve besin maddelerini daha yüksek oranda içerir.

Biberiye ve kekik aynı mutfak türlerinde mi kullanılıyor?

Bu bitkilerin her ikisi de sıklıkla çok çeşitli baharatlı ve tuzlu yemeklerde kullanılır ve sıklıkla diğer dünyevi otlar ve baharatlarla birlikte kullanılır.

Ancak aralarında bazı özel ayrımlar var. Örneğin biberiye patates, domuz eti, kabuklu deniz ürünleri ve hatta tavşan için en sevilen baharattır. Kekik, İtalyan mutfağında, çorbalarda, güveçlerde ve kırmızı biberde temel bir malzemedir. Kekiğin aynı zamanda çoğu Amerikalının her yıl birkaç kez tercih ettiği geleneksel tatil yemekleri arasında da özel bir yeri vardır. Kümes hayvanı dolması kesinlikle favori bir yemektir ve kekikle güzel bir baharat olmadan aynı olmazdı.

Biberiye ve kekik herhangi bir aşçının mutfağında en çok kullanılan bitkilerden ikisidir. Gördüğünüz gibi pek çok benzerlikleri var; Ancak sonuçta, bu iki bitki arasındaki ince farklar, onları her birini benzersiz ve kendine özgü şekillerde faydalı kılmaktadır.

Mutfağınızda şifalı otların ve baharatların kullanımı konusunda ne kadar pratik yaparsanız, paletiniz o kadar rafine hale gelecek ve bu belirli bitkilerin her birinin sunduğu şeyler konusunda gerçek bir takdir kazandığınızı göreceksiniz.

İlgili Yazılar

Yorum bırakın