Her aşçı, bir yemeğe çok fazla karabiber eklemek gibi bir talihsizlik yaşamıştır. İster yanlışlıkla fazla biber eklemiş olun, ister miktarı hatalı hesaplamış olun, hayal kırıklığı aynıdır. Ancak, büyük emek verdiğiniz o yemeği atmadan önce, fazla biber tadını dengelemenin son derece etkili yolları olduğunu bilmelisiniz. Seçeneklerinizi gözden geçirelim.
Fazla Biberi Çıkarmak İçin Süzün
Bir çorba veya sos yapıyorsanız, yemeğinizi bir peynir bezi veya ekstra ince bir süzgeçten geçirerek ikinci bir tencereye dökebilirsiniz, böylece fazla biberin çoğunu çıkarabilirsiniz. Bu, fazla biber ve diğer malzemeleri eklemekte tereddüt edenler için harika bir başlangıçtır.
Süzdükten sonra yemeği tadın. Bazen bu çözüm yeterli olabilir. Ancak, yemeğiniz hala biraz fazla baharatlı veya biberli ise başka bir yöntemi deneyebilirsiniz. İlk olarak süzmek, eklemeleri minimumda tutmanızı sağlar.
[lasso ref=”amzn-olicity-cheese-cloths-grade-100-20x20inch-hemmed-cheesecloth-for-straining-reusable-100-unbleached-precut-cheese-cloth-strainer-muslin-cloth-for-cooking-baking-juicing-cheese-making-6-pcs” id=”19643″ link_id=”6319″]
Yemeğinizi Seyreltin
Mümkün olduğunda yemeğinizi seyreltmek, fazla biberi bastırmanın en kolay ve risksiz yoludur. Bunu yapmanın en iyi yolu, yemeğinizde zaten bulunan malzemeleri daha fazla eklemektir.
Çorbalar ve güveçler, et suyu veya sebze ekleyerek seyreltilebilir. Tencereye bir patates eklemek de çorbaları ve güveçleri seyreltmek için harika bir yoldur, çünkü nişastalı patates fazla biberi iyi emer. Köfte veya güveç gibi yemeklerde, ekstra bir yumurta ile birlikte daha fazla erişte veya ekmek kırıntısı ekleyin. Mısır nişastası ve un, fazla biberin tadını ve baharatını dengelemek için kullanılabilir.
Tatlı Bir Şey Ekleyin
Dil, başka bir lezzeti algılamadan önce tatlılığı algılar. Yemeğinize tatlılık ekleyerek, fazla biberin tadına dikkati dağıtabilir ve tat tomurcuklarınızı kandırabilirsiniz.
Tatlılık birçok şekilde gelir, bu yüzden şeker eklemeden önce yemeğinizi en iyi neyin tamamlayacağını düşünün. Havuç, domates ve diğer tatlı sebzeler, çorbalara ve güveçlere doğal tatlılık katmak için idealdir.
Ağır biberlenmiş etler için barbekü sosu, bal sosu veya başka bir tatlı çeşni deneyin.
Ayrıca akçaağaç şurubu, bal veya pekmez kullanarak tatlılık ve lezzet ekleyebilirsiniz. Bu, yemeğinizi tamamlamakla kalmaz, aynı zamanda fazla biberin tadını da bastırır.
Basit, Granüle Beyaz Şeker başka bir tatlandırıcınız yoksa veya yemeğinizle uyumlu görünen tek katkı maddesi buysa her zaman bir seçenektir. Seçtiğiniz tatlandırıcıyı küçük miktarlarda eklediğinizden ve sık sık tadına baktığınızdan emin olun. Oran doğru olduğunda, ne çok biberli ne de çok tatlı olan lezzetli bir yemeğe sahip olacaksınız!
Yemeğinizi Yağ ile Düzeltin
Yağ, baharatın lezzetini ve ısısını veren enzimleri denatüre ederek biberi nötralize eder. Bir güveç için, bu peynir eklemek kadar basit olabilir. Bir tavada kızartma yaparken, hindistancevizi sütü hem yağ hem de hafif tatlılık eklediği için biberi nötralize etmek için mükemmeldir.
Et suyu bazlı çorbalar, diğer yemekler gibi krema eklenmesinden yararlanabilir. Tam yağlı krema veya peynir, fazla biberi nötralize etmenin yanı sıra zenginlik de katar.
Lazanya, spagetti ve diğer İtalyan yemeklerinde biraz zeytinyağı eklemek iyi sonuç verir. Diğer bazı yemek türleri de biber baharatını dengelemekte son derece etkilidir, bu yüzden zeytinyağı çiselemesi de faydalı olabilir.
Asit ile Nötralize Edin
Kimyasal olarak, biber bir bazdır, bu yüzden asidik bir bileşen eklemek lezzeti nötralize edebilir ve hazırlamak için çok çalıştığınız yemeği kurtarabilir.
Ek bileşeni eklemeden önce hazırladığınız yiyeceği en iyi neyin tamamlayacağını düşünün. Lime suyu Asya yemekleri için mükemmel bir çözümdür, limon suyu ise sır veya sos ve balık veya ızgara etlerde en iyi sonucu verir.
Domuz yemeklerinde etin zenginliği, elma sirkesinin hafif tatlılığı ile harika bir şekilde tamamlanır. Çorba veya makarna sosunda, Worcestershire Sos ve balsamik sirke fazla biberi nötralize etmek için etkili asitler olabilir.
Baharatlarla Lezzeti Dengeleyin
Başka baharatlar içermeyen yemeklerde, lezzetleri göz önünde bulundurarak yemeğinizi kurtarabilirsiniz. Yeni bileşeni yavaşça ekleyin ve her zaman tadına bakarak ilerleyin. Ek otlar ve baharatlarla tatlandırarak hem yiyeceklerin hem de biberin lezzetlerini tamamlayan bir denge sağlayabilirsiniz.
Örneğin, mükemmel lezzet eşleştirmeleri, köri tozu, kimyon ve sarımsak Hint ve İspanyol yemeklerinde, reyhan ve kekik İtalyan mutfağında ve tarhun balık veya sebze için kullanılabilir.
Yemeğinizi fazla biberden kurtarmak için hangi yöntemi seçerseniz seçin, en önemli şeyin yavaş çalışmak, seçtiğiniz malzemeleri küçük miktarlarda eklemek ve her eklemeden sonra tadına bakmak olduğunu unutmayın.